VENTER MYE AV VT20

Panasonic har høye forventninger til sin nye toppmodell. – Plasma-TVen VT20 har det beste bildet på markedet, både i 2D og 3D.

På et europeisk pressemøte i München kunne selskapet bekrefte det de allerede hadde vist på CES i Las Vegas. Selskapet satser sterkt på 3D-TV i full HD, og de er skråsikre på at plasma er den best egnede teknologien til å gjengi tredimensjonale TV-bilder.

VT20 kommer i to størrelser. 50-tommeren er i norske butikker i begynnelsen av mai til 24.000 kroner, 65-tommeren i august til 45.000 kroner. Når det gjelder trippelmottakeren er den i Norge kun støttet av RiksTV i bakkenettet og Canal Digital på kabel. Når det gjelder satellitt (DVB-S) tar den i følge Pakdaman frie kanaler samt betalings-TV som støtter CI+.

Kopler man et fastminne eller en harddisk til USB-kontakten på TVen kan man pause TV-sendingen eller ta opp program via den elektroniske programguiden (EPG). Gjennom Common Interfase Pluss-standarden (CI+) låses opptaket til den aktuelle TVen, slik at det ikke blir mulig å se opptakene på et annet apparat. Trippelmottaker og USB-opptak finnes på modellene fra G20 og oppover. De øvrige modellene har mottaker for bakkenett og kabel.

Nevner ikke Pioneer

Som kjent gikk 80-90 ingeniører over fra Pioneer til Panasonic da den førstnevnte produsenten la ned sin TV-produksjon. Hos Panasonic holder man i dag tunga rett i munnen for å verken nevne Pioneer eller Kuro når man snakker om sitt nye High Contrast Filter Pro, men det er en dårlig skjult hemmelighet at de nye TVene både inneholder Panasonic- og Pioneer-teknolgi.

– Dette filteret gir et utrolig sortnivå og klare farger, - det beste TV-bildet på markedet. Filteret sitter i alle modeller fra V20 og oppover, på G20 sitter en enklere versjon av filteret, sier Pakdaman.

Hun sier interessen fra handelen har vært stor, og at Panasonic legger opp til å vise 3D-TV i egne miljø butikkene.

Panasonic viste i München også muligheten til å kople TV eller BD-spiller til hjemmenettverket med en minisender/mottaker (dongel).

– Vår Wireless USB har fire mottakere/sendere som har kapasitet til å takle full HD, og optimerer tilkopling til WiFi i kombinasjon med DLNA. Prisen er 800 kroner, sier Pakdaman.

Ikke 2D til 3D

Panasonic tilbyr som vi tidligere har skrevet ikke konvertering av 2D-bilder til 3D, og begrunner dette med at resultatet blir for dårlig. De mener imidlertid at den økte prosessorkraften i apparatene også gjør 2D-bildene bedre.

– Det som imponerte meg mest da jeg fikk se de nye TVene, var måten vi nå kan gjengi bevegelige bilder, sier europeisk produktspesialist Markus Wagenseil.

Han legger vekt på at høyt strømforbruk, som tidligere har vært en hemsko for plasmateknologien, nå er historie. Det er kun plasmamodellene som er 3D-klare, men Panasonic tilbyr også både tradisjonell LCD og LED-belyst LCD.

– En sidebelyst LCD-skjerm gjør det vanskeligere å skape variasjon spesielt i mørke scener. Direkte-LED gjør det lettere å gi et godt sortnivå og en bedre gradert fargegjengivelse - ikke bare på grunn av lampene men også takket være prosessoren og filteret i panelet, sier Pakdaman.

Kjappere BD-spillere

Panasonic vil i Europa lansere 19 plasma-TVer i 2010, fordelt på fem serier. Alle med full HD har 600 Hz. Innen LCD kommer det sju serier, med 27 modeller hvorav elleve er LED-belyst.

Samtidig med 3D-TVen slipper Panasonic sin første 3D BD-spiller.

– I tillegg har vi tre nye rene BD-spillere, to portable BD-spillere og seks hjemmekinoanlegg med BD. Alle har den nye Unifier Plus-prosessoren som gir en rekordrask oppstartstid på 0,5 sekunder. I tillegg skal filmen startes, så totalt tar det seks-sju sekunder, sier produktsjef Jonas Eriksson.

3D-spilleren BDT300 vil koste 5.000 kroner.

– Den samme prosessoren sitter i alle BD-spillerne noe som gir den samme fantastiske bildekvaliteten i 2D på alle modellene. Prosessoren er hakket vassere i 3D-modellen for å kunne håndtere den større datamengden som kreves. Alle BD-spillerne bortsett fra den billigste (BD45) har Viera Cast som gir tilgang til dedikert innhold via internett, noe som er kjekt for dem som ikke har en Viera Cast-TV. Man kan kople seg trådløst til hjemmenettverket via vår Wireless USB eller via en ethernet-kabel, sier Eriksson.

Panasonic viste flere BD-opptakere, og Eriksson synes det er synd disse ennå ikke kan lanseres i Norden.

– Det begynner å utkrystallisere seg et større tilbud HD-kanaler, og den samme teknologien er etter hvert tatt i bruk i alle de nordiske landene. Derfor vil vi nå på alvor gå i gang med å utvikle nordiske modeller med BD- og HD-opptakere, sier Eriksson.

10 PROSENT AV EUROPA

Europa-sjef Laurent Abadie (bildet) i Panasonic sa i sin presentasjon for pressen at selskapet i 2009 hadde 10,2 prosent av markedet for forbrukerelektronikk i de fem største landene i Europa, mot 7 prosent i 2004. Fra april til desember var de nr. 1 innen plasma i disse landene, med en markedsandel på 39 prosent.

Hirotoshi Uehara, plasmadirektør ved hovedkontoret i Japan, sier Panasonic i 2009 gikk fra fjerde til tredjeplass når det gjelder flat-TV på verdensbasis. I november åpnet selskapet en ny plasmafabrikk i Amagasaki, i juli åpner de en ny LDC-fabrikk i Himeji.

Powered by Labrador CMS