Claus Fonnesbech med Jabra Elite 10 og Jabra Elite 8 Active. Foto: Stian Sønsteng

DEN BESTE LYDEN HELE DAGEN

– Jabra Elite 10 gir den beste lyden, med et design som ikke stikker ut av øret. Det har vi klart blant annet takket være 62.000 øreskanninger.

Publisert

Det sier Claus Fonnesbech, PR- og kommunikasjonssjef i danske Jabra/GN Audio. Selskapet er en del av GN-gruppen, og søsterselskapet GN Hearing har vært en viktig bidragsyter i utviklingen av de nye øreproppene.

– Det er en utfordring å få plass til stor lyd, avansert teknologi og støyreduksjon, god samtalekvalitet og batteritid i et så lite design. Dette krever at utformingen passer til øret, og det er det ingen andre enn vi som klarer. GN Hearing er eksperter på miniatyrisering og øreform, og samarbeidet med dem har gjort oss i stand til å utforme ørepropper som passer til og oppleves som komfortable for de fleste, sier Fonnesbech.

Vi møter ham i september på IFA-messen i Berlin, og Jabra Elite 10 er senere kåret til Årets julegave 2023 av fagbladet Elektronikkbransjen.

I et kompakt ladeetui har Jabra Elite 10 strøm til ytterligere 21 timer. Foto: Stian Sønsteng

– Dette er den beste lyden vi noensinne har hatt, og det skyldes ikke minst at vi også har lykkes med å implementere Dolby på en riktig god måte, i brikkesettet og driverne, sier Fonnesbech.

Jabra Elite 10 har seks timer batteritid i proppene, og ytterligere 21 timer i ladeetuiet. Foto: Jabra

 

Resten er magi

Med Elite 10 har Jabra for første gang på ti år samarbeidet med Dolby.

– Dette er ikke bare Dolby Audio, men gullstandarden Dolby Atmos, med omsluttende Spatial Audio-lyd. Atmos gir oss også Head Tracking, der lyden flytter seg når du snur på hodet. Dette gir en dypere lydopplevelse, som du ikke får med vanlige ørepropper, så nå er vi med Jabra 10 helt i toppsegmentet, sier Fonnesbech.

– Hva har dere gjort med samtalekvaliteten?

Resten er magi, eller rettere sagt algoritmer laget av våre audiografer

– Mange konkurrenter fokuserer på musikk og støyreduksjon, mens vi i tillegg legger vekt på samtalekvaliteten. Dette er et område der Jabra i svært mange år har vært sterke, og det skyldes kunnskapen vi har fra våre profesjonelle hodesett med mikrofonarm. Denne løsningen er selvsagt ikke mulig i små ørepropper, så her bruker vi stråleforming (beamforming). Dette handler om hvordan mikrofonene fanger brukerens stemme, det vil si lyden som kommer rundt ansiktet, og at denne har en klar lydkvalitet, samtidig som bakgrunnsstøyen reduseres. Resten er magi, eller rettere sagt algoritmer laget av våre audiografer, sier PR-sjefen.

Slik illustrerer leverandøren den omsluttende lyden Jabra Elite 10 gir med Dolby Atmos. Foto: Jabra

Til dette bruker Jabra Elite 10 seks mikrofoner; to ytre mikrofoner og én indre mikrofon i hver propp. Disse er IP57-sertifisert, og kan samtidig koples til to enheter med Bluetooth Multipoint. De kan styres med stemmen, og har Fast Pair, Swift Pair og Spotify Tap playback. Gjennom fremtidige oppdateringer vil øreproppene støtte Bluetooth Low Energy (LE) & LC3, LC3plus codec.

Jabra Elite 10 har seks timer batteritid i proppene, og ytterligere 21 timer i ladeetuiet. Foto: Jabra

 

Jabra ComfortFit

Jabra Elite 10 kommer i fargene krem, kakao, titansort, matt sort og glanset sort, og koster 3.000 kroner. De har et semiåpent design, med en mer oval form på proppen som går inn i øret.

– Proppene sitter litt løsere i ørene, enn for eksempel Elite 8 Active, som går lenger inn og er runde for å lukke øregangen for lyder utenfra. Siden Elite 10 ikke går like langt inn, passer den ovale formen bedre, og den gir dessuten bedre komfort. Med det semiåpne designet reduseres øretrykket, og Jabra 10 kan uten problem brukes hele dagen, sier Fonnesbech.

ComfortFit kaller Jabra utformingen av Elite 10, der et semiåpent design med oval form på proppene og mykt silikon skal være egnet for bruk hele dagen. Foto: Jabra
Jabra Elite 10 har seks timer batteritid i proppene, og ytterligere 21 timer i ladeetuiet. Foto: Jabra

Jabra kaller dette ComfortFit, og alle overflater som berører øret er i mykt silikon.

Fonnesbech sier Jabra med Elite 10 er tilbake i premiumsegmentet.

– Vi har langsomt arbeidet oss oppover, først med Elite 85t og for to år siden toppmodellen Elite 7 Pro. Det var stadig ting vi kunne forbedre, både på lydsiden, med samtalekvalitet og støyreduksjon, og resultatet ser vi her, sier Fonnesbech.

– Hva har dere ellers gjort med lyden?

 

10 mm elementer

– For det første sitter det riktig gode elementer i Elite 10, på 10 millimeter. På sportsmodellen Elite 8 Active, som vi lanserer samtidig, er disse 6 millimeter, og det handler som nevnt om at disse proppene er mer lukket, og går lenger inn i øret. Samarbeidet med Dolby er viktig, der vi med Dolby Atmos kan gi omsluttende Spatial Audio-lyd og Head Tracking-funksjonen. Tross disse avanserte teknologiene, og den svært kompakte størrelsen, er driftstiden hele seks timer, med alle funksjoner påslått. Hvis man slår av den aktive støyreduksjonen og Head Tracking, er batteritiden vesentlig lenger. Dessuten har man i dette kompakte etuiet strøm for ytterligere 21 timer, og det kan lades trådløst, sier Fonnesbech.

Jabra Elite 10, her i fargen krem, kan samtidig koples til to enheter via blåtann. Foto: Jabra

Han holder frem Jabra Elite 10, som i tillegg til å være årets julegave 2023 også er kåret til årets hodetelefon 2023/2024.

Sistnevnte pris delte Jabra med JBL Tour Pro 2, en leverandør Fonnesbech sammenligner med Jabra.

– Markedet domineres av Apple og deres iPods. På plassene etter følger Samsung og Sony. Disse tre aktørene selger også mobiltelefoner, og har den fordelen at de samtidig kan selge øreproppene sine. Rett etter disse kommer en stor gruppe, der vi befinner oss sammen med JBL, Bose og mange andre. I denne gruppen ligger vi mellom tredje- og sjetteplass, sier Fonnesbech.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 6/2023, som ble distribuert uke 47. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS