NY GENERASJON BEAM

Andre generasjon Beam koster 5.000 kroner, og kommer i hvitt eller sort. Foto: Sonos

– Nye Beam leverer en markant bedre og mer omsluttende lyd med tydeligere dialog. Dessuten skiller selve Sonos-systemet seg fra alle andre.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Paul Peace til fagbladet Elektronikkbransjen.

Han er høyttaler- og lydingeniør med over 30 års fartstid blant annet fra IMAX og JBL Pro, og vi intervjuer ham via video fra USA. Hos Sonos er han en del av gruppen som arbeider med lyddesign og akustikk.

– Jeg har arbeidet hos IMAX halve karrieren, og nye Beam er mitt første prosjekt hos Sonos, sier Peace.

Sonos Beam kom på markedet i 2018, og har vært den bestselgende lydplanken blant annet i USA, Storbritannia og Tyskland. Nå kommer oppfølgeren, i samme størrelse, men med forbedret lyd. Med mer datakraft og nyutviklet høyttaleroppsett skal Beam bedre kontrollere og plassere lyden rundt i rommet.

Paul Peace. Foto: Sonos

HDMI eARC

Beam har spilt en enorm rolle i dette som en av de bestselgende lydplankene i sin kategori

– Hjemmeunderholdning har endret seg dramatisk siden første generasjon Beam kom på markedet, også påvirket av pandemien. I andre generasjon Beam er den omsluttende lyden en viktig faktor, og det er flere elementer som bidrar til denne. Blant annet har den en større prosessor og støtte for HDMI eARC (enhanced Audio Return Channel), for høyoppløselig lyd med støtte for nye lydformater, sier Peace.

Utvendig er det grillen i polykarbonat som skiller seg mest fra forgjengeren. Foto: Sonos

Andre generasjon Beam koster 5.000 kroner, og selv om størrelsen er lik er designet ifølge Sonos oppdatert blant annet med en ny grill, eller gitterdeksel, i polykarbonat, slik vi kjenner det fra Sonos Arc.

– Vi har forbedret simuleringen av de virtuelle kanalene, og senterkanalen er helt ny med en klarere dialog som kommer tydeligere frem i lydbildet, sier Peace.

I fjor sommer kom Sonos Arc, som med sin bredde på 114 centimeter er storesøsteren til Beam på 65 centimeter.

Skille ved 65 tommer

– I hvilke tilfeller anbefaler dere de to lydplankene?

– Det kommer an på størrelsen på rommet og TVen. Beam er en kompakt lydplanke, og dekker alt opp til 65 tommer. Over denne størrelsen anbefaler vi Arc, men den kan selvsagt også med hell brukes til mindre TVer, sier Peace.

Sonos Beam, 1. generasjon. Foto: Sonos

I forbindelse med lanseringen av andre generasjon Beam, stopper Sonos produksjonen av den første generasjonen.

Sonos Beam, 2. generasjon. Foto: Sonos

– Vi snakker ofte om at «Hollywood hjemme» er en katalysator for bransjen vår, og Beam har spilt en enorm rolle i dette som en av de bestselgende lydplankene i sin kategori. Ved å ta det vi gjennom årenes løp har lært om gode lytteopplevelser og hjemmekino, har vi funnet en måte å gi Beam nye funksjoner og betydelig bedre lyd på, alt i den samme kompakte størrelsen som har vist seg ekstremt populær blant kundene, sier Sonos’ toppsjef Patrick Spence i en pressemelding.

NFC og Trueplay

Sonos’ toppsjef Patrick Spence i Berlin under IFA-messen 2019. Foto: Stian Sønsteng

Når det gjelder oppsett og tilkopling av andre generasjon Sonos Beam, holder det med to kabler; HDMI og strøm. Lydplanken har fått en ny NFC-funksjon som skal gjøre det enda enklere å kople den opp.

– Det er bare å åpne Sonos-appen, følge noen enkle anvisninger og plassere telefonen din inntil Beam, heter det i pressemeldingen.

Med Sonos Trueplay-funksjon tilpasser høyttalerens lyd seg etter refleksjoner fra vegger og møbler.

Beam kan styres med Sonos-appen, TV-fjernkontrollen, flere stemmeassistenter, Apple AirPlay 2 og apper for musikktjenester. Lydplanken kan brukes alene eller trådløst med en dypbasshøyttaler og/eller et par bakhøyttalere.

Nye Beam kommer i miljøvennlig emballasje med ubestrøket kraftpapir, en eske laget av 97 prosent bærekraftig papir, og ingen engangsskum.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 5/2021, som ble distribuert 11. oktober. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS