Luftrenseren Lendou fra Air & Me (3.000,-) kan lade mobilen trådløst. Ladetoppen er ekstrautstyr, og koster 400 kroner. Foto: Jan Røsholm

ENDA BEDRE INNEKLIMA

Selskapet Bedre Innklima AS selger luft- og rensesystemer. Nå kommer en rekke smarte produkter også innen dette segmentet.

Publisert

Klimaproduktene lages nå for å stå fremme, sammen med møblene. Når de i tillegg blir utstyrt med digitale assistenter, og blir en del av smarthjemmet, venter Bedre Inneklima at etterspørselen øker.

Sesongvariasjoner

– Nå er det toppsesong for luftfuktere. Når det er kaldt ute og vi fyrer inne, må vi tilføre fuktighet, sier Jarle Karlsrud, daglig leder i Bedre Inneklima AS.

Jon Bjaaen (t. v.) og Jarle Karlsrud viser frem den smarte luftrenseren Lendou fra Air & Me, her med grått trekk som også fungerer som forfilter. Foto: Jan Røsholm.

Fagbladet Elektronikkbransjen møter ham og hans kollega Jon Bjaaen i selskapets lokaler i Sandefjord. Ifølge Karlsrud bør et norsk hjem ha en relativ luftfuktighet på 40 prosent om vinteren, mens den bør være rundt 50 prosent om sommeren. Sommertid er dører og vinduer mer åpne i forbindelse med naturlig lufting.

Vi ser helt klart at kundene ofte velger toppmodellene innen luftrensing. Vi er blitt mer miljøbevisste og vil puste inn ren luft

– Etter hvert som stadig flere får balansert ventilasjon løser vel dette seg?

– Det skulle man tro, men balansert ventilasjon i nye hus gjør det ofte verre. Husene er tettere, og ventilasjonssystemet sender fukten ut av huset om vinteren, sier Karlsrud.

Når sommeren kommer starter luftrensesesongen, ofte i sammenheng med pollenspredning.

– Vi ser at flere bruker luftrensere hele året. Spesielt om man har kjæledyr eller bor i trafikkerte områder. Generelt er interessen for et godt inneklima økende, sier Bjaaen.

Temperaturforskjeller ute og inne, gjør også at det dannes fuktighet, spesielt i kalde kjellere, og spesielt sommer og høst. Da er det viktig å få denne fuktigheten ut ved hjelp av en avfukter.

Luftrenseren Lendou fra Air & Me har møbeldesign, bein i treverk og utskiftbare trekk. Foto: Jan Røsholm.

Renser og mobillader

Tidligere var luftfuktere og -rensere en produkttype som ble gjemt unna i et hjørne. Trenden nå er at de designes som møbler, og dermed passer bedre inn som en del av innredningen.

– Møbeldesign kommer for fullt. Med trebein og utskiftbare fronter kan produktet tilpasses ulike stiler, sier Karlsrud.

Et av produktene han trekker frem er luftrenseren Lendou fra produsenten Air & Me. Kunden kan velge mellom korte eller lange trebein, samt seks ulike design på trekket.

– Trekket er ikke bare til pynt, men er også et forfilter. Dette tar man av og vasker i vaskemaskinen, sier Karlsrud.

Luftrenseren Lendou fra Air & Me (3.000,-) er utstyrt med to USB-kontakter for lading. En ladetopp kan kjøpes som tilleggsutstyr, og koster 400 kroner. Foto: Jan Røsholm.

Lendou er en helt ny luftrenser på markedet, og har fått støtte for Google Assistent og Amazon Alexa. Luftrenseren er utstyrt med to USB-porter for lading, og som tilleggsutstyr får man en trådløs mobillader.

– Luftrenseren skal jo stå fremme, og da er det fint med mobillading samtidig, sier Karlsrud.

Prisen på Lendou luftrenser er 3.000 kroner, og ønsker man trådløs lading kommer det til 400 kroner ekstra for ladetoppen. Air & Me har også smarte luftavfuktere. Produktet Rohan har som renseren Lendou støtte for Google Assistent og Amazon Alexa, og kan dermed inngå i smarthjemmet. Den smarte luftfukteren koster rundt 5.000 kroner.

Velger flaggskipmodeller

– Vi ser helt klart at kundene ofte velger toppmodellene innen luftrensing. Vi er blitt mer miljøbevisste og vil puste inn ren luft, sier Karlsrud.

Selve renseteknologien har endret seg de siste årene, og da spesielt på filtrene.

– Tidligere var det kun hepafilter, men nå har vi også fått filter av plasmawave, sier Karlsrud.

Et plasmawave-filter består av et UV-lys som stråler på en gitt frekvens, og ifølge Karlsrud dreper både virus og bakterier, i motsetning til et hepafilter som bare fjerner pollen.

Dette er to forskjellige modeller av luftvasker. Den runde er fra Stylies, mens den til høyre er fra Boneco. Foto: Jan Røsholm.

– Vi får en del telefoner rundt koronavirus-problematikken, med spørsmål om våre filter fjerner dette, men selv om det hjelper, kan vi selvfølgelig ikke garantere dette, sier Karlsrud.

Frisk luft fra Sveits

Bedre Inneklima leverer produkter fra to sveitsiske produsenter; Boneco og Stylies. Toppmodellene er såkalte hybrider. Det betyr at de bruker både fukt og luft for å rense luften.

Bedre Inneklima har eget verksted. Tekniker Haakon Andersen reparerer en Meaco luftavfukter. Foto: Jan Røsholm.

– Dette er rett og slett en luftvasker. Den både vasker og renser luften som sendes ut i rommet. Både Boneco og Stylies er svært anerkjente produsenter, sier Karlsrud.

Boneco H400 er en ny luftvasker med smartfunksjon. En integrert sensor måler fuktigheten i sanntid og justerer luftfukterens ytelse automatisk. En egen app lar brukeren fjernstyre luftrenseren.

– Bare still inn fuktighetsgraden du vil ha, så ordner maskinen resten; den både fukter og renser, sier Karlsrud.

Prisen på Boneco H400 er 5.000 kroner.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2020, som ble distribuert 14. april. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

Stylies har Bedre Inneklima fått distribusjon på i år. Luftvaskeren Aquarius har et rundt design, og kan minne om en liten vaskemaskin. Inne i apparatet er det en vannbeholder på 4,4 liter, og et hjul som roterer sakte rundt. Når hjulet roterer ned i vannet, så vaskes luften. Samtidig blåses luft gjennom maskinen med en liten vifte. Partikler i luften blir liggende igjen i vannet, mens den rene og fuktige luften blåses ut i rommet. Den siste rest av vannet forblir i tanken, og inneholder forurensningen fra luften. Dette vannet skal helles ut, samtidig som brukeren fyller på nytt.

– Med denne teknologien slipper man å bytte filter etter en periode, sier Karlsrud.

Stylies Aquarius koster 3.800 kroner, og dekker et rom på rundt 50 kvadratmeter.

Powered by Labrador CMS