Fra venstre Alf Einar Nygård (daglig leder Target), Kristoffer Olsen (eier Beha Group AS), Roger Berg (salgs- og markedssjef Target) og Marius Bu (styreleder Beha Group AS). Foto: Beha Group

BEHA OG TARGET FUSJONERER

Beha og Target fusjonerer, med Jotunfjell Partners AS som største eier. Produksjonen av Behas varmeovner flyttes fra Porsgrunn til Litauen.

Publisert Sist oppdatert

– Selskapene samles i nyopprettede Beha Group AS, der Jotunfjell Partners AS eier 90 prosent, mens Roger Berg og jeg går inn med fem prosent hver, sier Alf Einar Nygård til fagbladet Elektronikkbransjen.

Han blir daglig leder i Beha Group, mens Berg fortsetter som salgs- og markedssjef. De to har eid 50/50 av Target United AS.

Beha Group samles i lokalene til Target United i Fredrikstad. I gruppen inngår også Beha Elektro AS og Beha Fabrikker AS, med Carsten Steenmark som daglig leder.

– Beha vil kjøpe ulike tjenester av Target, og blant annet trekke veksler på salgsapparatet deres, sier Steenmark.

Alf Einar Nygård (t. v.) og Roger Berg har solgt Target United AS til Beha Group AS, og deler den resterende aksjeposten i selskapet som eies med 90 prosent av Jotunfjell Partners AS. Foto: Beha Group

Han er styreleder i det nye selskapet B-Tech LT, som etablerer seg i et nybygg i Kaunas i Litauen. Hit vil maskinene og produksjonen i løpet av året flyttes fra Beha-fabrikken på Heistad, mellom Porsgrunn og Brevik.

Target har solgt underholdningselektronikk, hvitevarer, fritidsartikler og helserelaterte elektroprodukter til sitt nettverk av forhandlere i Norge i 39 år.

– Her vil det ikke skje store endringer, bortsett fra at vi nok vil redusere noe når det gjelder varmeproduktene i dagens sortiment. Salgskorpset vårt vil også selge Beha, vi er i dag fem ansatte i tillegg til fem selgere som er ute på veien som agenter, sier Nygård.

Etablert i 1917

Behas historie går tilbake til 1917, da Berg-Hanssens Elektriske Verksted (senere forkortet til Beha) ble etablert i Floodegården i Porsgrunn sentrum. Det første produktet var sorte gulvovner, og i 1924 flyttet de til Løvenskioldsgate – i det som lokalt fortsatt omtales som Beha-kvartalet. I 1974 flyttet selskapet inn i et nybygg på Heistad, som etter hvert ble utvidet til 12.000 kvadratmeter. Komfyrproduksjonen ble for 13-14 år siden flyttet ut av landet, og i mars 2019 ble Beha Elektro AS og Beha Fabrikker AS solgt fra Schankebygg AS til Jotunfjell Partners AS. Ifølge sine nettsider eier investeringsselskapet blant annet også Elite foto, Airport Retail og Rygge flyplass, mens de er inne med 90 prosent i Enklere liv-, Vita- og Gullfunn-kjedene.

Jotunfjell Partners AS ble etablert i 2001, selskapene deres har rundt 2.000 ansatte, og de omsatte i 2021 for to milliarder kroner.

Target United omsatte i 2021 for snaut 59 millioner kroner, mens Beha Elektro AS omsatte for 62 millioner.

Prosessen med forhandlinger og salg av Target United er tilrettelagt og gjennomført av Bizraise AS, som holder til på Tollboden i Fredrikstad.

Daglig leder Carsten Steenmark i Beha Elektro AS og Beha Fabrikker AS. Foto: privat

Store på eksport

Allerede i januar skrev lokalavisene at Beha flytter produksjonen til Litauen. De ansatte ble informert om dette i desember.

– Hva tenker du om at fabrikken i Porsgrunn nå legges ned?

– Det er trist at en produksjon i Norge legges ned, og dette er konsekvensen av en tøff priskonkurranse. Beha er også store på eksport, så for å kunne henge med var man nødt til å gjøre noe med kostnadsstrukturen, sier Nygård.

– Hvor mange ansatte blir med videre fra Beha?

– Det er tidlig å si noe om dette, og vi ser på en fleksibel løsning med bruk av hjemmekontor for våre nye kolleger på den andre siden av Oslofjorden, sier Nygård til fagbladet Elektronikkbransjen.

Han ønsker heller ikke gå nærmere inn på kjøpesummen for Target United AS eller Beha Group AS.

– Når vil den siste norskproduserte Beha-ovnen selges?

– Vi har et godt lager, så dette ligger nok en stund frem i tid. Lageret vil også flyttes fra Porsgrunn til Fredrikstad, det samme vil service, kundestøtte og delelager, sier Nygård.

Spennende prosess

– Var dette en vanskelig avgjørelse å ta for dere to som har eid Target United?

– Det vil jeg ikke si. Det er en spennende og morsom prosess, ikke minst når det gjelder å videreutvikle Beha på produktsiden, og etableringen av den nye fabrikken i Litauen, sier Nygård.

Han er i sitt 39. år når det gjelder å drive Target, mens Roger Berg har vært med i selskapet i 26 år.

– Hvordan vil du beskrive Beha som varemerke?

Beha er et godt og solid kvalitetsmerke, noe vi ønsker å videreføre

– Beha er et godt og solid kvalitetsmerke, noe vi ønsker å videreføre.

Den formelle overtakelsen vil skje 1. juli. Nedtrappingen på Heistad vil skje gradvis, etter hvert som maskinene flyttes til Litauen.

Powered by Labrador CMS