Ståle Braathen viser frem den nye oppvaskmaskinen med varmepumpeteknologi. Foto: Jan Røsholm

GRUNDIG FOKUS PÅ BÆREKRAFT

Grundig viser frem en rekke nyheter på IFA. Felles for mange av dem er at bærekrafttanken ligger i bunn.

Publisert Sist oppdatert

Reduksjon av matsvinn, mindre og mer effektiv bruk av vann og strøm og miljøvennlig emballasje, er noen stikkord fra utstillingen til Grundig på elektronikkmessa IFA. I tillegg viser Grundig frem en helt nyutviklet serie av TV-skjermer.

Gjenbruk i alle ledd

– Vi har et sterkt fokus på bærekraft. Vår konsernsjef Hakan Burgurlu har en sterk tro på at det gir oss en konkurransefordel, og det ser vi på nyhetene vi viser frem, sier Ståle Braathen i Grundig Norge.

Dette gjenspeiler seg blant annet i at produkt emballasjen er laget av resirkulert papp. Plasten brukt i støvsugere og den ytre trommelen på for eksempel vaskemaskiner er av resirkulert plast.

De nye produktene fra Grundig har alle emballasje av resirkulert papp. Foto: Jan Røsholm

– Blant annet gamle fiskegarn tatt opp fra havet blir til nye produkter på våre fabrikker, sier Braathen.

Sprenger energimerkeskala

I fjor ble det nye energimerker på store hvitevarer. Årsaken var at innføringen av varmepumper i vaskemaskiner og tørketromler gjorde at energiforbruket ble kraftig redusert. Produkter fikk for eksempel merker med A+++ minus 40 prosent og mer. EU laget derfor en ny skala, med strenge krav, slik at den skulle holde i 10 år. Ingen av de daværende produktene fikk A eller B-merke.

– Vår nye oppvaskmaskin med varmepumpeteknologi er 10 prosent bedre enn A-kravet i energimerkeskalaen. Dermed er de nye målene allerede nådd, ja sågar forbigått, sier Braathen.

Ferskvareskuffen blir opplyst av lys i ulike farger for å bevare maten bedre. Foto: Jan Røsholm

Simulerer døgnets rytme

Grundig viser også frem et nytt kombiskap. Her brukes lys i fargene grønn, rød og blå for å påvirke matvarene, slik at de holder seg lenger.

– Lyset skifter farge hver gang døren åpnes, og det er mørkt i 12 timer. På den måten simuleres lyset gjennom et døgn, sier Braathen

Brukeren kan velge også å bruke frysedelen som kjøleskap. I tillegg har Grundig utviklet et par smarte løsninger.

Flaskehyllen i det nye kombiskapet til Grundig foldes sammen når den ikke brukes. Foto: Jan Røsholm

– Vi har en sammenleggbar flaskehylle, har du ingen flasker slår du bare opp hylla, og bruker plassen til andre matvarer, sier Braathen.

Platetopp med integrert ventilator

Salget av platetopper med integrert ventilator øker kraftig.

– Nå kan vi også levere dette. Det er en stor fordel for de som ønsker å ha platetoppen på kjøkkenøy, de slipper ventilatorhette i taket, sier Braathen.

Grundig viser frem platetoppen i to versjoner, en på 60 centimeters bredde og en på 80 centimeter. Kunden kan velge om kullfilter skal benyttes, eller om luften sendes ut av huset. Produktene kommer i salg tidlig på høsten. Prisen på 60 centimeters toppen vil være 15.000 kroner, mens den 80 centimeters storebroren vil koste 20.000 kroner.

Ståle Braathen viser frem Grundigs platetopp med integrert ventilator. Foto: Jan Røsholm

Bruker vannet flere ganger

– Vannmangel er et stort problem mange steder i Europa, selv i Norge har det vært tema i sommer. Med løsningen vi er i ferd med å ta frem på Beko bruker vi vannet flere ganger, sier Braathen.

Løsningen han viser til, er et vasketårn bestående av tørketrommel og vaskemaskin. Vannet fra tørketrommelen samles opp, og vaskemaskinen bruker dette til forvask.

Beko vaskemaskin, oppvaskmaskin og tørketrommel bruker vannet flere ganger. Foto: Jan Røsholm

– Dette sparer både strøm og vann. Vannet fra tørketrommelen er temperert, noe som gjør at vaskemaskinen bruker mindre energi på oppvarming, sier Braathen.

Også oppvaskmaskinen fra Beko bruker vannet flere ganger. Den samler opp, renser og bruker vannet på nytt til forvask. Tørketrommelen vil spare 5.2 liter vann på en 10 kilos syklus, mens oppvaskmaskinen vil spare 2.6 liter på Eco-program sammenlignet med vanlig program.

– Dette er nok et eksempel på bærekraftstrategien vår. Denne løsningen kommer på produktene i 2023 - 2024, sier Braathen.

Grundig vurderer å relansere TV også i det nordiske markedet. Foto: Jan Røsholm

Grundig tilbake med TV

Vi vurderer nå å entre TV-markedet igjen med tre ulike serier i skjermstørrelse fra 43 til 75 tommer

– Vi vurderer nå å entre TV-markedet igjen med tre ulike serier i skjermstørrelse fra 43 til 75 tommer, sier Braathen.

Alle tre seriene vil ha støtte for Dolby Vision og Google TV eller AndroidTV.

– Om det er Google eller Android avgjøres av kunden, vi tilpasser og produserer etter kundens ønske, sier Braathen.

Toppmodellen til Grundig vil leveres med svivelfot. Foto: Jan Røsholm

Grundig samarbeider med det tyske lydfirmaet Elac, og toppmodellen vil leveres med diskanthøyttaler på siden, mens mellomtonen og bass er plassert under skjermen. Toppmodellen vil være tilgjengelig på det europeiske markedet på sensommeren 2023, mens de to enklere modellene kommer før sommeren. Prisen på toppmodellen vil være rundt 17.000 kroner for en 65 tommer.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 5/2022, som ble distribuert 12. oktober. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS