KI OG A -50% FRA GRUNDIG

Ståle Braathen i Grundig med den nye AI-Sense-vaskemaskinen. Foto: Stian Sønsteng

– Blant våre IFA-nyheter er produkter med kunstig intelligens (KI), og energivinneren er en tikilos vaskemaskin med A -50%, sier Ståle Braathen.

Publisert

– AI-Sense revolusjonerer klesvasken, heter det i utstillingshallen til Grundig under IFA-messen i Berlin.

– Vår nye vaskemaskin bruker kunstig intelligens, med det vi kaller AI-Sense. Her detekterer maskinen hvilke type tøy som legges i, hvor skittent det er, vekt og skyllbehov, for å optimalisere bruk av vaskemiddel, strøm og vann. I tillegg til at man kan spare tid og penger, vil programmet som velges med AI-Sense ofte være mer skånsomt for tøyet. Dessuten slipper man at ullklærne krymper fordi man setter på feil program, sier Ståle Braathen til fagbladet Elektronikkbransjen.

Han er norsk salgssjef i Grundig, og tar oss med videre til selskapets energivinner på messen.

På et podium har Grundig samlet oppvask, vask og kombiskap med energiklasse A -20%, -50% og -10%. Foto: Stian Sønsteng

– Denne vaskemaskinen har en kapasitet på ti kilo, og her har vi lykkes å oppnå en energiklassifisering på hele A -50%. Blant nyhetene i denne er Water Care, der såpe og vann blandes før det dusjes over klærne. Dermed forkortes tiden det tar å løse opp såpen, og dette er en av måtene vi får ned energiforbruket på.

Samtidig er kjøleproduktene blant de få hvitevarene som står og går hele tiden, så her er kundene veldig opptatt av strømforbruket

 

Gjenbruker skyllevannet

På IFA-messen i september har Grundig plassert denne vaskemaskinen ved siden av en oppvaskmaskin med A -20%, og et kombiskap med energimerking A -10%.

Dampovn med pyrolyse og steketermometer. I følge Grundig en svært aktuell modell i Norge. Foto: Stian Sønsteng

– Oppvaskmaskinen har varmepumpteteknologi, og da vi viste den på IFA i fjor hadde den energimerke A -10%, som nå er videreutviklet til A -20%. Varmepumpeteknologien er en litt dyr løsning, så vi kommer også med rene A-klasse-modeller uten varmepumpe. I disse maskinene har vi en vanntank, der skyllevannet lagres til neste vask. Siden dette vannet holder romtemperatur, slipper man å varme opp vannet som kommer fra springen, og dette sparer ganske mye energi, sier Braathen.

Kombiskapet med A -10% er nytt i år.

– Dette er foreløpig et ganske dyrt produkt, fordi det her er brukt kostbare isolasjonsmaterialer. Samtidig er kjøleproduktene blant de få hvitevarene som står og går hele tiden, så her er kundene veldig opptatt av strømforbruket, sier Braathen.

Grundigs varmluftsovner kan nå brukes til luftfrityr, med en stekeplate med hull. Foto: Stian Sønsteng

– Hvor viktig er det å ha produkter med god energimerking?

– Det er ekstremt viktig. Vi er veldig opptatt av bærekraft, og tror dette er et kriterium forbrukerne i stadig større grad vil vektlegge når de kjøper hvitevarer.

 

Solcellepanel

Et annet miljørelatert produkt, er FiberCatcher-vaskemaskinene med integrert mikrofibefilter, som Grundig lanserte i fjor.

– Hvordan har salget av disse gått?

Grundig har begynt å produsere solcellepaneler og større batteripakker, for energistyring av hjemmet. Foto: Stian Sønsteng

– De har solgt OK. Dette er fortsatt nytt, og noe vi må markedsføre for at folk skal vite det finnes, sier Braathen.

Ved den tidligere TV-fabrikken til Grundig i Tyrkia, har de nå begynt å produsere solcellepaneler.

– Det er ennå ikke avgjort om og når vi disse i Norge, men salget er i full gang i Tyrkia. Her tilbyr vi batteripakker ved siden av, slik at vi tilbyr full energistyring av hjemmet, sier Braathen.

Som på IFA i fjor, viser Grundig et vasketårn, der vannet fra tørketrommelen samles opp og etterpå brukes i vaskemaskinen.

Kombiskap i 82 centimeter bredde. Foto: Stian Sønsteng

– Siden vannet fra tørketrommelen er temperert, bruker vaskemaskinen mindre energi på å varme det opp, sier Braathen.

Også på den varme siden har Grundig flere nyheter.

– Alle varmluftsovnene våre kan brukes til luftfrityr, med en stekeplate med hull som gjør at varmluften strømmer gjennom, med et veldig godt resultat. Vi har også en dampovn med både pyrolyse og steketermometer. De norske forbrukerne er veldig opptatt av alle disse tre tingene, så denne kombinasjonen er veldig aktuell, sier Braathen.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 6/2023, som ble distribuert uke 47. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS