UNITRA UTEN STANS

Simen Bjerkestrand (t. v.) og Ola Geir Raftevold i Big Dipper med Unitra-anlegget. Foto: Stian Sønsteng

– Dette er nesten en offisiell lansering av Unitra, der vi når et bredere publikum enn butikken i Møllergata, sier Simen Bjerkestrand i Big Dipper.

Publisert

I Big Dippers lytterom på Oslo HiFi Show spilles det kun på Unitra-produkter, uten stans så lenge Asker-messen varer den nest siste helgen i mars.

– Det har vært en del polakker innom som kjenner Unitras historie fra gammelt av, og synes det er stas at vi nå selger merket i Norge, sier Bjerkestrand til fagbladet Elektronikkbransjen.

Polske Unitra drev først fra 1961 til 1989, ifølge Bjerkestrand med klare paralleller til Tandberg i Norge. Nå er det blåst liv igjen i merket, og Big Dipper er autorisert forhandler.

– Produktene har en vanvittig god byggekvalitet, og vi hadde nettopp innom en servicetekniker som sier at komponentene som er brukt i Unitra er bygd for å vare i 30-40 år, sier Bjerkestrand.

– Hva med lydkvaliteten?

Andreas Leine Jakobsen i Big Dipper selger Miles Davies' «Birth of the Blue» til Willy Domaas fra Oslo. Foto: Stian Sønsteng

– Den er veldig ærlig, men samtidig engasjerende og morsom med rytme og driv, og ikke overanalytisk og slitsom.

 

Spiller kun på Unitra

– Hvordan er det å selge inn et nytt og polsk merke, i konkurranse med de kanskje mer kjente merkene?

– Det vil nok ta tid, og det er vi forberedt på. Men, interessen er økende, sier Bjerkestrand.

Big Dipper har vært med på Oslo HiFi Show siden messen startet for tre år siden.

– Som tidligere kombinerer vi salget av vinyl med et lytterom. Tidligere har vi blant annet hatt med oss Klipsch, Whaferdale og Rega, men nå viser vi kun Unitra. Til og med høyttalerkablene vi bruker er deres, sier Bjerkestrand.

I lytteromet demonstrerer Big Dipper utelukkende produkter fra Unitra. Foto: Stian Sønsteng

I Unitra-rommet demonstrerer han hifi sammen med kollega Ola Geir Raftevold, mens Big Dippers eier og daglige leder Andreas Leine Jakobsen står for vinylsalget.

– Her møter vi kundene våre fra hele landet, sier Jakobsen.

 

«Birth of the Blue»

– Er dere på mange tilsvarende arrangement?

Det er noe annet å pakke plater til Øyafestivalen enn til en hifi-messe

– Vi er typisk med på musikkfestivaler, så klientellet her er et annet. Det er noe annet å pakke plater til Øyafestivalen enn til en hifi-messe, men når det er sagt, er det forbausende mye sammenfallende interesser, sier Jakobsen.

– Har dere et system for hvordan platene velges?

– Det skjer helt manuelt, ved at vi går gjennom hyllene og tar med oss det vi tror kan treffe.

Big Dipper selger både ny og brukt vinyl på Oslo HiFi Show. Foto: Stian Sønsteng
Kents «Hagnesta Hill» (1999) og Anette Askviks «Liberty» (2011). Foto: Stian Sønsteng

– Hva er messens mest populære plate?

Ola Geir Raftevold (f. v.), Andreas Leine Jacobsen og Simen Bjerkestrand i Big Dipper. Foto: Stian Sønsteng

– Det er definitivt «Birth of the Blue» med Miles Davies, som var forløperen til «Kind of Blue», og for første gang er kommet ut på vinyl. Den låter helt fantastisk, og blir spilt mye rundt i demorommene her på messen, sier Jakobsen.

– Er slike utgivelser viktig for omsetningen?

– Det vi lever av, er platene som selger i ett eller to eksemplarer. Folks musikksmak dekker virkelig hele bredden, og det er egentlig ingen som skal ha det samme. Folk går ikke i flokk som i gamle dager, men hører på mye rart, og er veldig åpne for ulike typer sjangre og inntrykk, sier Jakobsen.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2025, som ble distribuert uke 15. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS