PANASONIC PÅ OFFENSIVEN

Under sin årlige messe viste Panasonic fram nyheter over hele produktspekteret, fra vaskemaskiner med damp til splitter nye TV-modeller.

Publisert Sist oppdatert

En 4K oled-TV, vaskemaskiner og tørketromler som bruker damp for å vaske intelligent, og nettbrett med 4K – det manglet ikke på spenstige produktlanseringer under årets Panasonic Convention.

Men det er ikke bare produktene Panasonic har fokus på om dagen, men hvordan disse kan snakke sammen for å gi deg intelligente løsninger, om det er på kjøkkenet, i bilen eller i hjemmet.

Smart og miljøvennlig

Vi ser at deling av innhold, smarte skjermer som viser kontekstuell informasjon og mer kommer stadig nærmere å bli hverdagen også i folks biler

Det understreket styreformann og administrerende direktør for Panasonic Europe, Laurent Abadie, da han kom på scenen under åpningen av Panasonic-arrangementet som gikk av stabelen i Nice i februar. Panasonic betalte reise og opphold for fagbladet Elektronikkbransjen.

Han forteller Panasonic nå også bygger intelligente løsninger inn i bilen din.

– Vi jobber med selskaper som Porsche, Toyota, Volkswagen og mange fler, og har leverer nå også lithium ion-batterier til elektriske biler, av samme type som sitter i våre Toughbook-PCer. Vi ser at deling av innhold, smarte skjermer som viser kontekstuell informasjon og mer kommer stadig nærmere å bli hverdagen også i folks biler, sier Abadie.

Et annet satsningsområde for selskapet er smarte og grønne hus. Abadie sier Panasonic blant annet jobber med den tyske regjeringen, og at 281 solceller fra selskapet er montert på det nye bygget for det tyske miljødepartementet.

– Fra mars til desember i fjor økte vi salget av våre Aquaria varmepumper med 34 prosent i forhold til samme periode i fjor i Europa. Panasonic har nå som mål å bli verdensledende på grønn energi innen 2018, sier Abadie.

Mange nye TV-modeller

Her i Norge er Panasonic kanskje aller mest kjent for sine TV-apparater, og i 2013 kommer selskapet med flere nye Smart Viera-modeller.

– Det er et bredt sortiment, men det finnes en modell for enhver bruker, og kan skreddersys til den enkelte. Årets skjermer byr på mer enn bare TV, her finnes en kombinasjon av det beste på internett, underholdning, sosiale medier, apper og mye mer. Startskjermen kan gjøres personlig med opptil elleve av de appene, programmene og tjenestene du liker best, sier PR-sjef i Panasonic Norden, Christer Ericsson, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Han trekker fram fem områder Panasonic har satset ekstra hardt på i de nye apparatene; bildekvalitet, praktisk kontroll, nettverksteknologi, design og miljøvennlighet.

Når det gjelder bildekvalitet har de nye Smart Viera-modellene fått en enda bedre NeoPlasma-skjerm, med økt kontrast, sortnivå, fargegjengivelse og oppdateringshastighet, mens Panasonics LED-skjermer har fått nye IPS-paneler som øker både kontrast og linearitet. De har også fått et spesielt fasefilter som gjør at TVene får en enda bredere synsvinkel enn før.

Plasmaskjermene bygger videre på glass- og metall-designen Panasonic introdusert i fjor, og LED/LCD-panelene er nå tynnere enn noensinne.

Mer intelligens, enklere bruk

I årets modeller har Panasonics oppgradert sin nettskybaserte internettjeneste Viera Connect, med nye funksjoner som strømmetjenestene SF Anytime og Netflix, og den innebygde nettleseren har fått et brukergrensesnitt som egner seg bedre på TVen.

Med doble HD-tunere kan du for eksempel kan se på ett program, samtidig som du tar opp et annet program på en annen kanal. De dyreste modellseriene VT60 og WT60 er også utstyrt med et innebygget kamera for Skype-samtaler.

Jo mer avanserte TVene blir, jo viktigere er det at de er enkle å betjene. Med funksjonen «my Home Screen» kan brukeren skreddersyr startskjermen etter sine personlige ønsker og teknologien «Swipe&Share 2.0» skal gjøre det lettere å strømme både lyd og video, og dele bilder og film fra ulike kompatible enheter.

Panasonic åpnet sin utviklingsportal Viera Connect for tredjepartsleverandører i 2011. Denne portalen arbeider med å utvikle nye funksjoner og applikasjoner for Panasonics produkter. De nye toppmodellene på plasmasiden er utstyrt med en bevegelsesfølsom elektronisk penn som åpner for en ny form for interaktivitet. Foruten et antall nedlastbare spillapper, finnes det barnespill og tegneprogram forhåndsinstallert på samtlige NeoPlasma-modeller. Pennen skal også gjøre det enklere å skrive over bilde- eller filminnhold, for eksempel fra en mediespiller, en TV eller HDMI-kilde eller når man vil lagre innholdet tilbake til signalkilden.

De nye modellene er også miljøvennlige. Hele plasmasortimentet er blitt utstyrt med energibesparende funksjoner som reduserer strømforbruket, og LED/LCD-skjermene har blitt opptil 15 prosent mer energibesparende enn fjorårets modeller.

Plasmasortimentet omfatter modellseriene ZT60, VT60, GT60, ST60 og X60 og kommer i størrelser fra 42 til 65 tommer.  LED/LCD-sortimentet omfatter modellseriene WT60, DT60, FT60, ET60, E6, EM6, XM6 og B6 og kommer i størrelser fra 19 til 60 tommer.

Imponerende prototype

Men den første TV-en vi fikk se på Panasonic Convention kommer nok ikke i salg med det aller første. Panasonics 56-tommer 4K Oled prototype kombinerer organiske lysdioder med ekstrem oppløsning.

Det er ingen tilfeldighet at TVen målte akkurat 56 tommer; skjermene produseres på en plastplate som er akkurat stor nok til å skjære ut seks 56 tommers paneler. Det er en svært avansert og presisjonskrevende prosess, og Panasonic regner med prototypen vil være klar til masseproduksjon «i løpet av et par år».

Det ser ut som om japanerne ser Oled og Ultra-HD (eller 4K som teknologien også kalles) i sammenheng, det ble nemlig ikke vist fram noen Oled-TV med vanlig HD-oppløsning, og heller ingen TV-modell med Ultra-HD under årets Panasonic Convention.

Et annet Ultra-HD-produkt Panasonic viste fram, også det en prototype, var et 20-tommers Windows 8 nettbrett. Dette vil blant annet komme med en pekepenn, og det er nok først og fremst bedriftsmarkedet som er målgruppen når produktet kommer i salg. 

Norske satsninger

Blant TV-ene som kommer på det norske markedet er ZT60 helt klart Panasonics nye toppmodell. Her har japanerne eliminert luftlaget mellom bildepanelet og frontglasset, noe som gjør at TVen slipper mindre lys inn, og mer lys ut. Det gir bedre kontrast og mindre lysrefleksjoner. ZT60 kommer kun i 60 tommer, og blir i første rekke produsert som i en «Limited Edition» med 20.000 eksemplarer på verdensbasis.

I sjiktet under ZT60 finner vi Panasonics ordinære toppserie. De nye VT60-modellene tar over for VT50, og har samme type Infinite Black Ultra plasmapanel, men får nå innebygd Skype-kamera og egen trykkfølsom fjernkontroll med stemmestyring. VT60 kommer i 55, 60 og 65 tommer.

ST60 er oppfølgeren til Panasonics budsjettvennlige ST50-serie, og blir selskapets rimeligste serie med 3D. Plasmapanelet er av typen Infinite Black Pro, og ST60 blir tilgjengelig i 50, 55, 60 og 65 tommer.

På LED-toppen

WT60 er japanernes toppmodell i LED LCD-kategorien. Denne kommer i 47 eller 55 tommer, med ” og 55” 200Hz panelfrekvens og hele 3600Hz scanning backlight. Nytt på WT60-serien er et spesielt fasefilter som forbedrer farge og kontrast uavhengig av innsynsvinkel.

Modellen er ellers spekket med finesser som videokamera, og kommer med Twin HD tuner for både satellitt, kabel og bakkenett, og to innebygde CI+ kortlesere.

DT60 er erstatteren til den populære DT50-serien, og er modellen for de som er opptatte av å få mest mulig TV for lavest mulig pris. Den kommer som WT60 med doble TV-tunere, men har et noe enklere bildepanel med 100Hz panelfrekvens og 1600hz scanning backlight, og har heller ikke innebygd videokamera.

Flere nye lydplanker

Det er ikke bare bildet som må være bra for at filmopplevelsen skal bli god, også lyden bør bære godt. Jo tynnere TVene blir, jo dårligere blir ofte lydkvaliteten. En såkalt lydplanke gjør ikke mye ut av seg i stuen, og Panasonic kommer nå med fire nye modeller. De tre dyreste har trådløs subwoofer, mens den rimeligste planken har basselementer integrert.

SC-HTB770 er toppmodellen, og er beregnet på de største skjermene fra 55 tommer og oppover. Den har en børstet ståloverflate som også dekker høyttalerelementene, venstre, senter og høyre høyttaler er integrert i en planke. Venstre og høyre høyttaler kan også løsnes fra planken og plasseres på hver sin side av TVen, enten på medfølgende støtte eller monteres på veggen.

Lydplanken har fått tre HDMI- og to optiske digitale lydinnganger. I tillegg har SC-HTB770 innebygd Blåtann, slik at den kan spille musikk trådløst fra mobilen, nettbrettet eller andre kompatible spillere.

I mellomsjiktet

Også SC-HTB570 kan valgfritt monteres som en lydplanke under TVen eller splitte opp til separat venstre og høyre høyttaler, men her er ingen senterhøyttaler. Ellers er den ganske lik storebror, med HDMI, doble optiske lydinnganger og Blåtann. Føler du ikke behov for å dele opp lydplanken din i to høyttalere og trenger ingen støtte for Blåtann, er den noe lavere prisede SC-HTB527 løsningen; foruten disse to funksjonene er den lik overnevnte lydplanke i spesifikasjoner.

Den enkleste modellen er SC-HTB170. Et panel av børstet aluminium utgjør fronten, mens høyttalermembranen skjuler seg bak en finmasket aluminiumnetting. Høyden er på 5,5 cm, og bredden er tilpasset mindre og større skjermer opp til 50 tommer. Lydplanken kan den dreies inntil 90 grader for å kunne vinkles optimalt i forhold til sofaen. En innebygd sensor merker hvordan høyttaleren er montert, og tilpasser lyden i forhold til dette. Basshøyttaleren er innebygd i planken, og den kobles til TVen via HDMI SC-HTB170 kan også spille av lyd trådløst via Blåtann.

Nye Blu-ray-spillere

Når skjermen og lyden er på plass, må man jo også ha noe å spille av innholdet sitt fra. Panasonics nye Blu-ray-spillere støtter trådløs avspilling av innholdet på smarttelefon eller nettbrett via Miracast, og den nye toppmodellen har høy oppløsning med 4K2K-teknologi.

DMP-BDT330 er en fullverdig nettverksspiller som ved hjelp av avansert prosessorteknologi med 4K-oppskalering skal gi topp bildegjengivelse i hjemmet. Ifølge Panasonic er resultatet er et 4K2K-bilde som har en tilnærmet fire ganger så høy oppløsning som Full-HD.

BDT230-modellen har samme design som 330, men kommer i svart utgave og har samme nivå på nettverksteknologien. Med Miracast kan man speile innholdet på mobilen eller nettbrettet til TVen, og spilleren har en innebygd nettleser og henter inn innhold Viera Connect-portalens Itjenester som Facebook, YouTube og Netflix.

Nykommeren BDT130 støtter Full HD 3D, WiFi, VIERA Connect og DLNA og kommer i både sort- og sølvfarget utgave for å matche Viera-TVene.

Alle modellene er DLNA-kompatible slik at hele familien kan dele bilder, musikk, video og multimedia fra ulike rom i hjemmet, uten å forstyrre hverandre.

Lyden blir trådløs

Stadig flere av oss har musikken vår på mobilen eller nettbrettet, gjerne via en strømmetjeneste som Wimp eller Spotify. Det vet også Panasonic, som tre nye høyttaleranlegg som strømmer lyd trådløst via Airplay eller Blåtann. De kommer også med fire mikroanlegg som er forberedt for de nyeste produktene fra Apple.

Japanerne viste under Panasonic Convention fram en serie kraftige høyttaleranlegg som helt og holdent er bygd opp rundt trådløs teknologi. Den kalles NE-serien, der NE står for ”Network Era”.

– Det har vært en utfordring å matche den høye lydkvaliteten med en like høy fleksibilitet, sier Neil Lloyd-Meek som demonstrerer produktene på messen.

Både NE5, NE3 og NE1 er utstyrt med toveis høyttalere, og en deformasjonsresistent tre tommer woofer som skal gi systemet god bass i forhold til størrelsen. SC-NE5 er den mest avanserte modellen i serien, og er blant annet utstyrt med en CD/iPhone/FM-radioenhet som kan plasseres hvor som helst og trådløst sende musikken over til høyttalersystemet.

NE5 og NE3 har begge innebygd WiFi og kan synkronisere via DLNA, Airplay og Blåtann. NE1 har samme lydspesifikasjoner som både NE5 og NE3, men streamer bare via Bluetooth.

Det er en app for det

Også Panasonics eksisterende HC-serie har fått en oppgradering. Tre nye modeller spiller også av musikk fra alle kilder du kan tenke deg. Toppmodellen SC-HC58 streamer via Airplay eller blåtann og er utstyrt med høyttalermembran i stiv bambuskompositt samt doble slavebasselementer. Nye HC38 streamer musikk via Bluetooth, og har også en re-masterfunksjon for nettopp Bluetooth-overføring. Modellen kan som HC58 også veggmonteres. I forbindelse med den sterkt økende interessen for digital radio, lanseres også en DAB+ versjon av HC38.

Nykommerne SC-HC28 og HC18 tilbyr den samme slanke designen, men i et mer kompakt format. I tillegg til USB-tilkobling har HC28 også en integrert docking-stasjon for nye iPhone 5 og andre produtker med Lightning-kontakt. HC18 kommer også i en DAB+ versjon for den som har behov for digital radio.

For samtlige modeller, unntatt de to enklere HC-modellene, finnes den praktiske appen Panasonic Music Streaming, som gjør det enkelt å strømme musikk fra en smarttelefon eller et nettbrett ved hjelp av ett enkelt trykk på skjermen. Man kan laste ned appen fra Apple Store eller Google Play, og man får blant annet mulighet til å oppføre alle enheter som er tilkoblet nettverket, og starte avspilling fra hvilken som helst av disse.

Action på video

Panasonic viste også fram sine Lumix-kameraer i Nice, og det samme gjaldt videokameraene. Her var det kanskje HX-A100 som stakk seg mest fram, et videokamera som ser ut til å skulle konkurrere i action-kamerasegmentet sammen med produkter fra blant andre GoPro, Contour, Sony og JVC.

Dette er et kamera du er ment å ha på deg, slik modellen på bildet til høyre viste fram. Videokameraet er vann- og støtsikkert, veier 117 gram og med trådløs tilkobling kan du sende live til nettet i Full HD-oppløsning.

Det var ikke bare brunevarene som fikk stå i rampelyset under årets Panasonic-messe. Også selskapets hvitevarer ble vist fram, blant annet den helt nye Steam Action-teknologien.

Damp, ikke stryk

I de nye vaskemaskinene og tørketromlene er det et separat rom som varmer opp vann til damp før denne slippes inn i tromlen. Det gjør at du skal slippe å å stryke klærne, eller i det minste stryke mye mindre.

Men teknologien har også andre fordeler, blant annet for allergikere. Så å si all pollen i klærne skal forsvinne med denne metoden, og med et spesialprogram sier Panasonic de også kan friske opp klær som egentlig kun tåler å renses kjemisk.

Vaskemaskinen NA-140VZ4 har en kapasitet på 10 kilo, energiklasse A+++ og 16 ulike programmer, inkludert et 25-minutters “Steam Action Refresh”-program som skal fjerne lukt (som sigarettrøyk), pollen og andre allergener og mer.

Dampteknologien finnes også i tørketrommelen NH-P80S1. Den takler åtte kilo tøy og er A++ sertifisert.

Powered by Labrador CMS