HIGH END-STRØMMING PÅ NORSK

– Mange sier at vi har tatt bedre vare på egenarten til selskapet enn det som ble gjort de siste årene før vi overtok.

Publisert Sist oppdatert

Det sier daglig leder Mikal Dreggevik i Electrocompaniet AS når fagbladet Elektronikkbransjen møter ham i en av suitene på hotell Venetian under CES 2012. Her viser han rykende ferske ECI-6, som er en strømmingsversjon av den integrerte forsterkeren ECI-5.

– Dette er en lite risikabel satsing for oss. Vi har tatt utgangspunkt i ECI-5, som er vårt mestvinnende produkt når det gjelder god lyd og god pris, og gjør ingenting med forsterkerdelen. Derimot setter inn en dac vi har utviklet selv og en strømmingsmodul, sier Dreggevik.

ECI-6 kommer i første omgang i to versjoner, D med dac og DS med dac og strømmingsmodul som tar innhold både fra internett og lokalt. De skal være butikklare i april til rundt 35.000 kroner. Det er planer om ytterligere to modeller, som Dreggevik ikke vil si noe om foreløpig.

Det er vel bare et tidsspørsmål før det knapt finnes roterende media

Dreggevik tok over Electrocompaniet AS i 2004.

Står bak Westcontrol

– En kollega kom inn på kontoret og slengte en avis foran meg, der det sto at Electrocompaniet skulle selges. Jeg har vært fan av Electrocompaniet siden jeg var 18 år og han skulle nok bare erte meg. Men jeg kastet meg på flyet til Oslo for å kjøpe selskapet. Det var ikke drift i Electrocompaniet på den tiden, og vi flyttet det til Tau der vi allerede hadde Westcontroll Electronics, sier Dreggevik.

Han etablerte Westcontrol i 1994, grunnlaget for bedriften var elektronikkbaserte kontroll- og styresystemer spesielt rettet mot landbruksmaskiner og industrielle løsninger. I dag utvikler og produserer bedriften elektronikkløsninger for en rekke bransjer, de har 140 ansatte og 200 millioner kroner i omsetning.

Etter noen år i begge firma begynte Dreggevik i oktober 2011 på heltid i Electrocompaniet.

– Jeg har gjennom årene solgt meg ned i Westcontroll og eier i dag 40 prosent av selskapet. I Electrocompaniet eier jeg 80 prosent. Vi er de samme eierne i de to selskapene, med ulike andeler, sier Dreggevik.

Tau, California og India

Electrocompaniet har 14 ansatte og omsatte i fjor for 17 millioner kroner. Produktutviklingen foregår på Tau, samt i Silicon Valley i California og i India.

– Det er gjort for å få opp farten, det er gått for sent de senere årene med for mange forsinkelser, sier Dreggevik.

Elektronikken leveres av Westcontroll, produktene settes sammen på Tau.

– Hvor mye av det gamle Electrocompaniet er igjen i selskapet?

– Vi er ekstremt tro mot matematikken og filosofien som ligger i bunnen. Noe av det skyldes av at vi har fått god hjelp av matematikeren bak Electrocompaniet, Terje Sandstrøm. Han er ekstremt dyktig på elektronikk og matematikk, og har gjort det mulig for våre ingeniører å utvikle produktene i tråd med matematiske formler. Det er ingen som kan arrestere oss når vi sier at det vi gjør er minst like mye Electrocompaniet som det som var før. Made in Norway er viktig for oss og vi har store ambisjoner for de kommende årene, sier Dreggevik.

Rotende media snart borte

– Hva betyr det for dere i markedet at dere er norske?

– Vi begynner å få litt igjen for det nå. Mange av amerikanerne sendte produksjonen til Asia og får svi for det nå. Vi får klapp på skulderen, og mange er imponert over at vi produserer i Norge, sier Dreggevik.

Han anslår at av de 17 millionene selskapet omsatte for i fjor, gikk rundt fire til Norge. Det største internasjonale markedet er Kina, etterfulgt av Russland og Latin-Amerika.

– Hvilke produkter er viktigst for dere?

– Tokanals forsterkere, etterfulgt av CD-spilleren som utrolig nok holder stand, smiler Dreggevik.

Med i kofferten til Las Vegas hadde han ECI-6, den siste programmeringen ble gjort på badet i suiten.

– Er det mange konkurrenter i markedet med tilsvarende produkt?

– Når det gjelder tokanals forsterkere i øvre sjikt med dac og strømming er det veldig få, i farten kommer jeg ikke på noen. Markedet for tokanalsforsterkere har levd lykkelig analogt frem til nå. Det ble tvunget inn i den digitale verdenen da CD-spillerne kom, nå skjer det samme med strømming. Men det er vel bare et tidsspørsmål før det knapt finnes roterende media, mener Dreggevik.

I bransjebladet anno 1973

Electrocompaniet ble etablert av Per Abrahamsen i 1973. Her en faksimile fra Radiobransjen nr. 10 samme år, der Svein Erik Børja, en viktig premissleverandør til det opprinnelige designet, hadde en sjusiders rapport fra CES.