55-TOMMERS OLED I BUTIKKENE TIL HØSTEN

Oled-TVer fra LG og Samsung i norske butikker til høsten. Sony dropper Ericsson-navnet, og verdens tynneste mobiltelefon kommer fra Huawei.

Publisert Sist oppdatert

Dette er blant nyhetene etter mandagens pressemøter på CES-messen. Resten av uken vil rundt 140.000 bransjefolk se over 20.000 produkter utstilt i messehallene i Las Vegas.

Det har knyttet seg spenning til om de forhåndsannonserte lanseringene av 55-tommers Oled-TVer fra LG og Samsung representerte enda et år med prototyper, eller om de faktisk er klare for butikkene. Begge de koreanske selskapene, som har valgt hver sin panelteknologi, sier nå at de vil ha apparatene klare for salg andre halvår 2012. Prisene er ikke klare, men det er antydet rundt 50.000 kroner.

Samsungs modell vil tilhøre 9-serien. Den veier 12 kilo, panelet er 1,6 millimeter tykt og hele TV-en har en dybde på 7,6 millimeter. LGs versjon er både tynnere og lettere: 4 mm og 7,5 kilo. Samsung benytter røde, grønne og blå lysdioder og kaller dette super-Oled. LGs løsning er å legge et RGB-filter over hvite dioder.

Angry Birds blir gratis tilgjengelig på alle deres smart-TVer av årgang 2010, 2011 og 2012

Sony med ekte LED-TV

Sony forsikret på sitt pressemøte at også de arbeider med utviklingen av Oled-TVer. Samtidig lanserte de en ny skjermteknologi, som de kaller Crystal LED Display. På CES viste de en prototyp på 55-tommer, der TV-panelet faktisk består av LED-lamper – og ikke er et LED-belyst LCD-panel.

4K-TV fra LG

LG satser videre på sine 3DTVer med passive briller, og kommer med nye modeller på 55, 60 og 72 tommer. De nye 3D-brillene deres blir lettere, og man kan justere dybdefølelsen på skjermen. På monitorsiden kommer LG med brillefrie 3D-skjermer.

En bokstavelig talt stor nyhet fra LG er deres 84 tommers 4K-TV, med et LED-belyst LCD-panel på 3840x2160 bildepunkter.

Selskapet lanserte i fjor en fjernkontroll som styrer TVene med bevegelser, nå får denne i tillegg stemmestyring. De vil også gjøre det mulig å styre enkelte av TV-modellene via bevegelser registrert av et 3D-kamera.

Også hvitevarene til LG skal bli smartere, man kan for eksempel holde kontroll på hva som ligger i kjøleskapet og fjernstyre både stekeovn og vaskemaskin. I kjøleskapene kommer et lite rom som i løpet av minutter kan kjøle ned en brusboks.

På mobilsiden viste LG smarttelefonen Spectrum, som har brillefri 3D og er utstyrt med en 4,5 tommers IPS-skjerm. Selskapet legger for det amerikanske markedet stor vekt på sitt partnerskap med sportskanalen ESPN, som tilbyr mobil-TV i HD.

TV med ansiktsgjenkjenning

Samsung la på sitt pressemøte vekt på at de lager over 90 prosent av alle Oled-paneler som selges i verden. USA-sjef Tim Baxter mener Oled representerer et gigantisk steg for TV-bransjen.

Smart-TVene til selskapet har fått nytt menysystem, i HD. Den største LED-belyste LCD-modellen er på 75 tommer, og første gang tilbyr selskapet et innebygd kamera. Dette kan brukes til videokonferanser, men har også ansiktsgjenkjenning slik at menyene kan personifiseres basert på hvem som sitter foran skjermen. En vittig journalisthode fra Holmlia mente løsningen for barn som ønsker tilgang til mer spennende innhold nå blir å ha et bilde av far liggende klart. Samsung kaller Smart Interaction en milepæl innen smart-TV; nå kan man styre TVene med stemme, bevegelse og ansiktsgjenkjenning.

Angry Birds på TV

Samsung satser videre på applikasjoner, og Angry Birds blir gratis tilgjengelig på alle deres smart-TVer av årgang 2010, 2011 og 2012. Med Family Story kan innhold lastes opp fra håndholdte enheter til TVen, og funksjonen Kids skal gjøre det enkelt for barna å finne innhold, og for foreldrene å holde kontroll med hva barna ser på TV.

Med Allshare Play gjør Samsung det mulig å dele innhold via nettskyen, slik at for eksempel besteforeldre kan se bildene som man laster opp via TVen.

Samsung bruker smart-begrepet også på sine still- og videokamera. I fjor lanserte selskapet fjerde generasjon wifi-kamera, i år kommer femte generasjon i en full produktlinje, som kan fjernstyres med smarttelefonen. Bildene kan deles direkte fra kamera, også via epost.

Også Samsung tilbyr smart-løsninger i hvitevarene, og lanserer blant annet en  vaskemaskin med All Share.

På datasiden lanseres en ny ultraportabel modell i 9-serien. Som forgjengeren har denne 400 nits lysstyrke. Batteritiden er 10 timer, oppstartstiden er 10 sekunder. I en maskin tilsvarende en 14 tommer i størrelse har koreanerne fått plass til en 15 tommers skjerm.

MySpace TV fra Panasonic

Panasonic brukte det meste av sitt pressemøte på å presentere sin satsing på andre forretningsområder enn tradisjonell forbrukerelektronikk, men de viste blant annet en ny håndholdt kommunikasjonsenhet for Skype. Deres smart-TV-løsning er videreutviklet og kalles nå Smart Viera, og på samme måte som Panasonic har posisjonert seg med svært solide bærbare datamaskiner kommer de nå med en nettbrett-versjon kalt Tough Pad. Helt til slutt i pressemøtet kom artisten Justin Timberlake, som er inne på eiersiden i MySpace, på scenen for å presentere MySpace TV. Dette er en løsning som skal gjøre det mulig kommunisere med venner og kjente samtidig som man ser en TV-sending. Demonstrasjonsvideoen viser en kameratgjeng som spredt for alle vinder sammen ser en direktesendt sportssending.

Music Unlimited i Norden

Også Sony hadde en kjendis på scenen; skuespiller Will Smith presenterte den nye Men in Black-filmen. Sonys toppsjef Howard Stringer la da også vekt på at selskapet er involvert i alle ledd av det han kaller den digitale revolusjonen. Hans NK, Kazuo Hirai, offentliggjorde at Music Unlimited nå er tilgjengelig i Norden, med over 12 millioner titler. Dette er en del av Sony Entertainment Network (SEN), som også inneholder Video Unlimited. Her vil Sony gjøre mange av sine titler tilgjengelig en måned før andre får tilgang til dem.

Via SEN kan man i løpet av våren laste opp egne bilder og få tilgang til dem via alle sine Sony-enheter. Nettbrettene P og S er Playstation-sertifisert. PS Vita ble nylig lansert i Asia, med 24 spilltitler fra salgsstart. I USA vil klikkevideo-tjenesten Netflix være tilgjengelig på Vita når konsollen lanseres 22. februar, samme dato som den kommer for salg i Europa.

Under pressemøtet slapp Sony som ventet katta ut av sekken; Ericsson-navnet forsvinner nå fra mobiltelefonene deres etter at de har kjøpt ut det svenske selskapet. Sony Ericsson blir døpt til Sony Mobile Communications, og selges under navnet Sony.

Igjen fortalte Sony at de satser med egne GoogleTV-modeller. Bravia-familien videreutvikles, og X-Reality Pro skal oppskalere lavoppløst innhold fra nettet.

Sony kommer med nye og lettere aktive 3D-briller i titanium, på datasiden viser Sony prototyper på nye Vaio-produkter.

- Det er kombinasjonen av enheter, innhold og tjenester som er viktig for forbrukerne, sa Howard Stringer.

Sony kommer med en ny fjernkontroll med bakbelyst tastatur og mikrofon for stemmestyring. TVene kan også styres med smarttelefonene og nettbrettene deres.

På kamerasiden lanserer de Balanced Optical Steady Shot, som skal gi 13 ganger mer effektiv bildestabilisering. Enkelte av videokameraene har en projektorløsning som gir et bilde på opptil 100 tommer direkte fra kameraet.

Sony leverer fortsatt Walkman-produkter, og legger nå vekt på at disse har trådløst nettverk som gir tilgang til musikk fra Music Unlimited.

Stringer fortalte at Sony har levert 4K-projektorer i 10.000 kinosaler verden over. Nå kommer en versjon for forbrukermarkedet, og Sony tilbyr BD-spillere med 4K-oppskalering.

- Vi satser videre i hele økosystemet for 3D, og arbeider videre med utviklingen av 4K- og Oled-TVer. Her på CES har vi gleden av for første gang å presentere vårt Crystal LED Display. Dette er fremtiden, sa Stringer.

Huawei med verdens tynneste

Til slutt verdens tynneste mobiltelefon: den kommer fra Huawei, heter Ascend P1S, er 6,68 millimeter tykk og leveres med Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Powered by Labrador CMS