FORTSATT LYD I RADIOMUSEET

Slik låt det i én av de første norske FM-radioene, da NRKs kanaler sluttet å sende på FM-nettet i Trøndelag samt Møre og Romsdal den 8. februar.

Publisert

Radioen er en David-Andersen Corner type 575, fra 1956. Den står ved Norsk Radio og Fjernsynsmuseum i Selbu, som er i privat eie av Jan Erik Steen.

– Dette var en av de første radioene med FM for salg i Norge, sier Steen til fagbladet Elektronikkbransjen.

Videoen viser hvordan P1 forsvant fra den 61 år gamle radioen da NRK-kanalene i region 2 ble slukket. Norsk Radio og Fjernsynsmuseum holder stengt frem til 27. mai, men åpnet dørene slik at NRK kunne sende direkte herfra på den radiohistorisk viktige dagen.

– Hva tenker du om at NRK forsvant fra FM-nettet?

– Det er en del av utviklingen, som vi bare må være med på. Det man er vant til er alltid OK, og etter en overgangsfase glemmer man nok at det er noe som har hett FM, sier Steen.

Den 8. februar var også Jarle Ruud i Digitalradio Norge AS gjest ved Norsk Radio og Fjernsynsmuseum, for å svare på spørsmål fra NRKs lyttere. Det er han som har filmet videosnutten.Steen forsikrer at det ikke kommer til å bli stille i radiomuseet det åpner igjen for sesongen.

Norsk Radio og Fjernsynsmuseum i Sjøbygda ved Selbusjøen i Trøndelag er på 900 kvadratmeter. Her er Jan Erik Steen fotografert i 2011. Foto: Erik Andersen

– Det blir mye ledig utstyr fremover, så jeg har via Norkring og NRK fått tak i det jeg trenger for at en FM-sender skal dekke museumsområdet. Da kan jeg konvertere åtte kanaler og sende disse samtidig. Jeg har søkt konsesjon, og håper alt er formelt i orden når sesongen starter igjen, sier Steen.

Frem til 21. april sender de kommersielle kanalene fortsatt på FM i Selbu, men også siden blir det trafikk i nettet.

– Vi har en veldig god nærradio, Nea radio, som vi fortsatt vil få inn på flere frekvenser, sier Steen.

Han har samlet radio og fjernsyn i 50 år, og åpnet museet for tolv år siden. Etter at han ble pensjonist har han kunnet tilegne de meste av tiden sin til interessen.

– Har du merket økt tilgang til gamle radioer i forbindelse med FM-slukkingen?

– Jeg har stadig hatt tilgang til radioer, og det blir nok ikke noe mindre av det nå. Problemet er å finne plass til alle.

– Er det én radio du mangler som står øverst på ønskelista?

– Radionette R2, fra 1926.

Powered by Labrador CMS