LUFTSLOTT OG LOVNADER FRA SONY

Sony går en mager spillhøst i møte, men kompenserte på E3 ved å love gull og grønne skoger for årene som kommer.

Publisert Sist oppdatert

At Sony valgte å åpne sitt E3-presseshow ved å vise et nytt klipp fra The Last Guardian - kultspillet som sist ble sett for over seks år siden, da under utvikling til Playstation 3 - sier mye om Sonys strategi på årets E3-messe. Det handlet om å selge drømmer til publikum og fans, om å innfri forventninger og oppfylle ønsker, selv om mange av drømmene Sony presenterte på årets E3 foreløpig foreløpig ikke er stort mer enn - nettopp - drømmer.

The Last Guardian skapte liv og begeistring blant publikum. Like stor entusiasme ble det i publikum da Square Enix viste frem en trailer for en remake av publikumsfavoritten Final Fantasy VII som opprinnelig ble lansert på den første Playstation-konsollen i 1997. Et tredje japansk spill, Shenmue 3, sendte sjokkbølger gjennom publikum. Den myteomspunnede Shenmue-serien oppstod i sin tid på Sega Dreamcast ved årtusenskiftet, men har de siste femten årene vært en begravd lisens hos eierne i Sega. Inntil nå. Sony presenterte en Kickstarter fra de opprinnelige skaperne bak Shenmue-spillerne fra sitt sceneshow på E3 som resulterte i at to millioner dollar ble samlet inn på et døgn via folkefinansiering for spilltittelen.

Tynn høst

Skjermen er veldig god, kanskje litt bedre enn den ferdige utgaven av Oculus Rift

– Det mest skuffende med Sony er hvor mager og tynn deres høst-lineup for 2015 er. Det finnes knapt ingenting der, i motsetning til Xbox-lineupen som er fyldigere enn den har vært på mange år, mener Jostein Hakestad fra Radcrew.net.

Disse tre japanske spillene ble bærebjelker for Sonys E3-show, og på mange måter overskygget de Sonys største problem nå i høst, nemlig mangel på eksklusive Playstation 4-spill. Mens Microsoft har et nytt Forza-spill, en Gears of War-gjenutgivelse, et nytt Halo-spill og et nytt Tomb Raider-spill til Xbox One har ikke Sony noe tilsvarende å slå i bordet med. I stedet har de sikret seg eksklusivt innhold til neste Call of Duty, der Playstation 4-spillere vil få eksklusive kartpakker og betatilgang.

Imponerende på sikt

Om man ser forbi høsten, var Sonys E3 et av de mest imponerende på lang tid. I tillegg til at en rekke etterlengtede multiplattformspill som Star Wars: Battlefront, Disney Infinity 3.0, Call of Duty: Black Ops 3 og Assassin Synicate var under vingen til Sony ser det ut til at det japanske spillselskapet hadde øynene solid rettet mot fremtiden.

Killzone-skaperne i Guerrilla Games annonserte et helt nytt spill kalt Horizon: Zero Dawn med robotdinosaurer som skulle jaktes på og fikk god mottakelse for et spill som så markant mye friskere og mer spennende ut enn Killzone-spillene.

Uncharted 4 fikk selvsagt mye fokus og demonstrasjonene under årets E3 viste et svært actionfylt og heseblesende spill som spillerne nok må vente til neste år med å spille.

Forsvinner Vita?

Mest skuffende på Sonys presseshow var kanskje mangelen på ny teknologi og støtte for allerede utgitt teknologi. Playstation Vita ble knapt nevnt med et ord, og det er trygt å anta at støtten til konsollen nå forsvinner fra Sony, i hvert fall i vesten. Project Morpheus, Sonys virtual reality-teknologi (VR) for Playstation 4, ble nevnt på scenen. Problemet med virtual reality er at det er umulig å demonstrere teknologien effektivt på en todimensjonal skjerm, det handler mye om innlevelse. De som fikk anledning til å prøve Project Morpheus på messegulvet ble imponert.

– Jeg fikk en god halvtime med Sonys Project Morpheus under E3, og må bare innrømme at jeg ble ganske så frelst. Maskinvaren er nå så godt som ferdig, og jeg sitter igjen med flere inntrykk. For det første oser headsettet den tradisjonelle Sony-kvaliteten. Det er svært elegant, det er lysende elementer langs hele forsiden som gir et slags Tron-inntrykk, og det sitter svært godt på hodet. For det andre: Skjermen er veldig god, kanskje litt bedre enn den ferdige utgaven av Oculus Rift. Synsvinkelen er imponerende og skarpheten er god, men ikke perfekt, sier Thomas Marynowski fra Spillmatic. Morpheus har planlagt lansering våren 2015.

Lite håndfast

Mange satt likevel igjen med følelsen av at Sony er nede i en liten bølgedal frem mot neste år. Mens Microsoft kunne vise til mange spill i umiddelbar fremtid, handlet det hos Sony mer om drømmer som skal realiseres i en fjern fremtid. For Playstation 4-fansen ble det litt for lite håndfast og konkret og litt for mange lovnader fra Sony på årets E3.

SPILL FOR SONY

Playstation 4-spill vist frem på Sonys presseshow:

The Last Guardian (PS4-eksklusivt)

Street Fighter V (PS4-eksklusivt)

No Man’s Sky (PS4-eksklusivt)

Uncharted 4: A Thief’s End (PS4-eksklusivt)

Dreams (PS4-eksklusivt)

Firewatch

Assassin Syndicate

Batman: Arkham Knight

Call of Duty: Black Ops III

Disney Infinity 3.0.

Horizon: Zero Dawn (PS4-eksklusivt)

Hitman

World of Final Fantasy (PS4-eksklusivt)

Shenmue 3 (PS4-eksklusivt)

Final Fantasy VII Remake (PS4-eksklusivt)

PROJECT MORPHEUS

Project Morpheus er Sonys egne VR-briller utviklet for Playstation 4. Brillene er fortsatt på protoypestadiet og støtter på det nåværende tidspunktet en oppløsning på 960x1080 på hvert øye samt en oppdateringsfrekvens på 120 Hz. Sony planlegger en lansering i første halvdel av 2016.

Powered by Labrador CMS