FINGRENE AV FATET

Eller mobilen, i dette tilfellet. Norske Elliptic Labs vil gjøre mobilen berøringsfri med ultralyd-teknologi, og viste seg frem på den norske standen på MWC.

Publisert Sist oppdatert

Norge har lenge ligget i verdenstoppen på forskning på ultralyd, og selskapet Elliptic Labs demonstrerer hvordan teknologien kan brukes til å styre mobiltelefonen under årets Mobile World Congress i Barcelona.

– Vi er en avlegger av en forskningsavdeling fra Oslo. Norge har en lang historie med utvikling av ultralydteknologi gjennom oljenæringen og medisin, og vi finner gode folk fra lokale universiteter og selskaper, sier Guenael Strutt, sjef for produktutvikling i Elliptic Labs, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Bruker ultralyd

Kanskje vil vi se produkter lanseres med vår teknologi allerede på neste års Mobile World Congress

Selskapet har utviklet en løsning som gjør det mulig å styre grensesnittet uten å ta på skjermen. Du sveiper i luften for å bla i bilder og det er mulig å lage et grensesnitt som endrer seg avhengig av hvor langt unna man har hånden.

– De to konkurrerende teknologiene er kamera, hvor du må tilpasse deg sensorene, og elektromagnetiske bølger, som kun virker når du er svært nær enheten. Ultralyd virker både nært enheten og lengre unna, samt på sidene. Og det er svært intuitivt, sier Strutt.

Elliptic Labs bruker ultralyd for å måle hvor hånden er i forhold til mobilen, nettbrettet eller smartutstyret. En ultralydhøyttaler sender ut en ikke-hørbar lyd i 40 kHz-området som brer seg ut i alle retninger. Når du fører hånden gjennom lydfeltet reflekteres lyd tilbake til fire mikrofoner. Ved å beregne tidsforskjeller på refleksjonene kan telefonen regne ut nøyaktig posisjon på hånden.

Snakker med «alle»

Strutt mener teknologien vil gi mobilprodusentene helt nye muligheter til å bygge inn brukervennlighet og ny funksjonalitet inn i produktene sine.

– Vi snakker nå med så å si alle de store produsentene, og flere ser denne type bevegelseskontroll som et stort konkurransefortrinn og presser hardt for å få dette på plass. Kanskje vil vi se produkter lanseres med vår teknologi allerede på neste års Mobile World Congress, sier han.

– Hvilke trender på årets MWC tror dere vil drive behovet for ny teknologi for brukergrensesnitt?

– Smartutstyr kommer til å bli svært viktig for oss. Dette er på ingen måte et modent marked ennå, men det er perfekt for vår teknologi. De små dingsene har ikke stor nok skjerm til at folk enkelt kan styre denne ved berøring, med vår teknologi kan de bruke et mye større område rundt skjermen for å styre funksjonene, sier Strutt.

Flere bruksområder

Han sier teknologien også bruker svært lite strøm selv om man velger å la den stå på hele tiden.

— Vi trenger ikke høy styrke på lyden og høyttaleren gir lyd i mange, men svært korte pulser når den er i ventemodus, forteller han.

Elliptic Labs har konsentrert seg om mobiltelefonprodusentene, men de ser store muligheter på mange andre områder.

—Vi jobber sammen med partnere for å nå frem til markeder som bil, helse og andre. Det er faktisk selskaper vi bruker på mikrofoner, høyttalere og elektronikk som selv har kommet til oss for å være partnere, så de har stor tro på dette, sier Strutt.

Elliptic Labs har 30 ansatte. 20 av dem jobber i Oslo og det er her utviklingen av teknologien skjer, mens 10 jobber i Palo Alto midt i Silicon Valley hvor de har enkel tilgang til alle de store produsentene som de vil ha som kunder.

Powered by Labrador CMS