FILMING GIR ØKT SALG AV TILBEHØR

– Uten tilbehør tjener verken butikkene eller vi penger, sier Knut Aronsen i Focus Nordic AB. Selskapet ser på filming som deres beste venn.

Publisert Sist oppdatert

Videofunksjonen i dagens kameraer fører til økt salg av tilbehør, som rigger, stativer, minnekort, batterier og lys. Det slår Knut Aronsen, Rune Reiersen og Per Skog i Focus Nordic AB fast, når fagbladet Elektronikkbransjen møter dem på Photokina-messen i Køln.

Selskapet har mange varemerker i sortimentet. På Photokina legger de mest vekt på Tamron, Lowepro og Pentax.

– Tilbehør vokser fremdeles i Norden. Vi har en god vekst på optikk, der leverer vi i tillegg til Tamron også Carl Zeiss og Samyang. Tamron har lansert mye nytt den siste tiden, og er et veldig spennende agentur for oss. Vi vokser mer enn markedet innen optikk, sier Knut Aronsen.

Samtidig opplever vi at elektronikkjedene blir stadig dyktigere; de har en interesse i å vokse i segmentet

Han eier en snau tredel av selskapet, og leder det norske kontoret. Per Skog er Focus Nordics PR- og pressesjef. Han mener Tamrons nye optikk med bildestabilisering og raskere innebygde motorer forklarer mye av suksessen.

Vil være bedre

– Tamron har endret strategi. Tidligere ville de være like bra som kameraprodusentenes egen optikk til en lavere pris. I dag ønsker de å være bedre, og mange tester viser at de har lykkes, sier Skog.

Han viser frem en 24-70 mm med lysstyrke 2,8, som han sier holder profesjonell kvalitet.

– Den er rask, har bildestabilisering, og takler også fullformat. Den retter seg mot profesjonelle fotografer, men selges også mye til interesserte amatører, sier Skog.

Norsk salgs- og markedssjef, Rune Reiersen, mener Tamron har greid å skille seg ut med enkelte brennvidder, og nevner 18-270 mm som et eksempel.

– Pentax lanserer et tilsvarende objektiv her på Photokina, men det er ingen andre som leverer en så stor brennvidde, sier Reiersen.

Aronsen sier Tamron er sterkt representert i fotokanalene i Norge, men de selges også i elektronikkjedene og i de store nettbutikkene.

Butikkene er viktige

– Hvem er konkurrentene til Tamron?

– Hvis vi snakker om optikk som ikke er fra kameraleverandørene, er Sigma en konkurrent. Det finnes også andre, som Tokina, sier Aronsen.

Skog påpeker at originaloptikk også er en konkurrent, og mener veksten til Tamron viser at de også tar andeler herfra.

– Tamron gir svært mye for pengene. Vår 24-70 mm koster 9.000 kroner, og jeg blir ikke forbauset om en tilsvarende brennvidde fra kameraprodusentene vil koste nesten det dobbelte, sier Skog.

– Når kundene kjøper kamera og optikk, har ofte butikkselgerne mye å si. Hvilket inntrykk har dere av arbeidet de gjør, selges det ofte originaloptikk eller anbefaler de like gjerne en Tamron?

– Tradisjonelt har de gjerne plukket frem en original, siden det føles trygt. Dette har vært en av utfordringene våre. Men gjennom markedsføring og opplæring i butikk har vi fått det til å svinge, sier Skog.

Lowepro

Aronsen mener Tamron passer godt inn hos elektrokjedene, med sine zoom-objektiv med stor spennvidde (travel zoom).

– Hvordan vil dere som leverandør og distributør beskrive forholdet mellom den tradisjonelle fotofaghandelen og elektronikkjedene?

– Vi ser vel at forskjellen ikke er så stor lenger. I elektronikkbransjen finner vi egne og gode fotoavdelinger, men det er klart at enkelte fotofaghandlere er dyktigere. Samtidig opplever vi at elektronikkjedene blir stadig dyktigere; de har en interesse i å vokse i segmentet, sier Aronsen.

Focus Nordic overtok agenturet for Lowepro i Norge for et års tid siden, mens de har hatt det i Sverige i lengre tid. Reiersen sier utviklingen har vært klart positiv.

Lowepro har også varemerket Acme Made, som først ble etablert av designere fra Apple. De startet med datavesker og mobilfutteral, og har nå utvidet sortimentet til også å omfatte kameravesker.

– Lowepro profilerer seg med profesjonelle vesker og sekker, gjerne for utendørs bruk, mens Acme Made satser mer på mote og design, sier Skog.

Kjøper flere

– Er det aktuelt å tilby Acme Made til andre kanaler?

– Det kan det være, men vi er ikke riktig der ennå, sier Skog.

– Hvordan lykkes Lowepro i konkurranse med de mange designmerkene i markedet?

– Lowepro er de som driver utviklingen, og er en markedsleder. De er veldig dyktige til å komme tidlig med nye produkter. Vi som har solgt endre merker tidligere har merket hvor sterkt varemerket er, og kan vise til flere eksempler der salget i en butikk øker når de tar inn Lowepro, sier Aronsen.

– Hvilke vesker og bager selger best?

– Til systemkameraer. Kundene opplever at det er viktigere å beskytte et dyrere kamera, sier Reiersen.

Aronsen supplerer:

– Vi ser ofte at folk som allerede har et Lowepro-produkt gjerne kjøper flere. Både fordi det kommer nye modeller, men også til ulike behov.

Pentax eid av Ricoh

Fagbladet Elektronikkbransjen møter Aronsen, Reiersen og Skog hos Pentax på Photokina. Skog forteller at den japanske kameraprodusenten lanserer to nye versjoner av K-5; II og II s, der sistnevnte er uten anti-aliasing-filter. De slipper også to nye objektiv; 18-270 mm (15 ganger zoom) og en supertele på 560 mm med lysstyrke 5,6.

– Pentax slipper også en ny modell i Q-serien, som fortsatt er verdens minste systemkamera; Q-10. Til serien slippes en ny telezoom, og et adapter som gjør det mulig å bruke K-objektiv, sier Skog.

Aronsen mener Q-serien faller mellom flere stoler.

– Salget kunne vært bedre. Men dette er også et spørsmål om vi har vært dyktige nok, sier Aronsen.

Pentax ble kjøpt av Hoya-konsernet. De har beholdt divisjonen for medisinsk utstyr, og solgt kameradivisjonen til Ricoh. På Photokina ble Ricoh og Pentax vist på samme stand.

Værbestandig utstyr

– Det som skiller Pentax fra konkurrentene er at de retter seg mot utendørs- og fritidsbruk. De har kameramodeller og optikk som er værbeskyttet, både innen system og kompakt. Dette er viktig i vårt marked. Fra konkurrentene må man opp i vesentlig dyrere modeller for å få noe tilsvarende, sier Aronsen.

– Vil vi se at modellene fra Ricoh og Pentax etter hvert blir til forveksling like?

– Vi har spurt om det samme, men har foreløpig ikke fått noe svar på dette, sier Skog.

Focus har fortsatt Jobo i sortimentet. Det franske selskapet satser nå på actionkamera, i konkurranse med blant andre GoPro.

– Jobo kom med sin første modell for et drøyt år siden; Jib 2. Nå har de lansert Jib 4, som er et meget bra actionkamera. Det tar video opp til 60 bilder per sekund, og våre tester viser at vi her har et produkt som er bedre enn det konkurrentene leverer på videosiden. En annen fordel er at vi legger ved det meste av utstyret som trengs sammen med kameraet, slik at man ikke trenger å kjøpe til så mye tilbehør, sier Aronsen.

Video gir mersalg

Jobo kommer også med en innstegsmodell, Jib Aero, som vil være klar til julesalget. Denne vil koste 1.300 kroner, med det meste tilbehøret som trengs.

– Den er litt enklere, men er vanntett ned til ti meter. Kameraet har full HD, sier Aronsen.

Når det gjelder kamerarigger og stativ utvider Focus stadig sortimentet. Reisersen sier dette er et viktig segment for selskapet.

– Selv om volumet ennå ikke er så stort, er dette nisjeprodukt det er viktig for oss å tilby. Kall det gjerne et krydder i sortimentet, sier Reiersen til fagbladet Elektronikkbransjen.

Skog legger til at videofunksjonen i kameraene har ført til økt salg både av rigger og stativer. En annen konsekvens er økt salg av batterier og minnekort.

– Batteri-markedet var nesten borte, siden man klarer seg så lenge med det originale batteriet hvis man kun tar stillbilder. Men når man begynner å filme trekkes det mer strøm, og fra Hähnel kommer vi med en ekstremserie med høyere kapasitet. Video sluker også minne, og salget av minnekort øker dramatisk når vi snakker volum - samtidig som prisene går ned. Du kan si at filming for tiden er vår beste venn, og av annet tilbehør vil jeg gjerne nevne de nye videolysene fra Metz med led-lamper, sier Skog.

Ting tar tid

Focus Nordic har vært i drift på nordisk nivå i drøyt to år. Aronsen sier ting har tatt litt mer tid enn planlagt.

– Slik er det ved alle fusjoner. Men vi føler vi er godt i rute i forhold til planen. Ting begynner å sette seg på nordisk plan. Det har vært et mål at vi skal bli mer effektive og dyktige, for at vi skal stå sterkere i konkurransen, sier Aronsen.

– Med så mange varemerker i sortimentet, blir enkelte merker nedprioritert?

– Det er det naturlig at det blir. Vi har derfor lagt vekt på å ha en webplattform som gir enkel tilgang til hele sortimentet, og vi har erfart at kundene gjerne kjøper mer når de først har begynt å bruke denne, sier Aronsen.

– Hvordan ligger dere an i Norge sammenlignet med de andre landene?

– Norge er fremdeles et svært godt marked, og vi klarer oss nok bedre enn de andre når det gjelder nedgangen i kamerasalget, sier Aronsen.

Nordiske funksjoner

Han eier i underkant av en tredel av Focus Nordic. De to andre eierne er Thomas Wernbo og Mikael Westheimer. Focus Nordic AB ble etablert i januar 2010, gjennom en fusjon av svenske Focus Trading AB, danske Westheimer A/S og norske Aronsen AS. Wernbo er administrerende direktør i selskapet, mens Aronsen er sjef for den norske avdelingen. Den norske staben er blitt mindre etter hvert som flere funksjoner er blitt nordiske.

– I dag er det i hovedsak salg og butikkoppfølging som er igjen i Norge. Vi har igjen en liten bit når det gjelder marketing, i tillegg ligger noe produktansvar hos oss. Lager, logistikk, økonomi og det meste innen marketing er flyttet til Sverige. Det nordiske hovedkontoret og sentrallageret flyttet i oktober inn i nye lokaler i Bergsjödalen utenfor Gøteborg, sier Aronsen.

Powered by Labrador CMS