PTZ-PANASONIC MED KUNSTIG INTELLIGENS

Torben Hallum (t. v.) og Jens-Petter Pettersen med Panasonic AW-UE160. På skjermen Jan Røsholm (Elektronikkbransjen) og Vidar Engen (VideoUtstyr Norge). Foto: Stian Sønsteng

– Panasonic AW-UE160 følger motivet med kunstig intelligens, leverer to separate bildekanaler, og gjør mye automatisk, sier Jens-Petter Pettersen.

Publisert

Han er daglig leder i VideoUtstyr Norge AS, og vi møter ham i midten av mars på LLB-messen i Unity Arena på Fornebu.

– Dette kameraet selges til kringkastere, større møterom, de som produserer større arrangement, og det er perfekt for undervisning i auditorier. Med innebygd kunstig intelligens kjenner det igjen personer. Man kan sette opp ulike parametere, og man for eksempel velger om personen skal vises i hel- eller halvfigur, eller om man skal følge én person eller en gruppe, sier Pettersen til fagbladet Elektronikkbransjen.

Vi kommer tilbake til Panasonic AW-UE160, som koster 155.000 kroner, og kommer i hvit og sort utgave.

VideoUtstyr Norge er spesialister innen opptaksutstyr for lyd og bilde, og er ifølge Pettersen sterke både på utstyr som brukes ute i felt, og i studio.

Selskapet ble etablert i 1999, og består i dag av fire ansatte.

– En kollega gikk videre, så nå er vi på jakt etter en erstatning for ham, sier Pettersen.

 

Jan Borgen i VideoUtstyr Norge med en komplett pakke fra SmallRig. Foto: Stian Sønsteng

Ønsker mer samarbeid

– Hvordan er konkurransen i dette markedet?

– Den er hard, og har fått et skifte der veldig god teknologi er blitt tilgjengelig til lavere prispunkter. For vår del, ser vi et behov for mer samarbeid. I Norge er vi alle veldig små, og da er det viktig at vi kan gå sammen om ulike prosjekter og anbud, sier Pettersen.

– Hva med å slå sammen selskapene?

– Noen ganger er det riktig, men ofte blir én pluss én blir mindre enn to, der man står igjen med noe som kanskje tilsvarer det ene av de opprinnelige selskapene, sier Pettersen.

På LLB-messen møter vi ham sammen med Torben Hallum fra Panasonic Connect Nordic.

Ofte blir én pluss én blir mindre enn to

– Panasonic AW-UE160 er vårt første kamera med kunstig intelligens, og alt skjer i kameraet. Det kan stå i et TV-studio, siden bildekvaliteten er så god. Det blir brukt i store konferanselokaler, siden zoomen er så stor, med 20 ganger native optisk zoom, og det kan brukes til konserter, fordi den store sensoren er så lysfølsom, sier Torben Hallum i Panasonic.

Sensoren er en ny 4K 1-tommers Cmos-sensor, med den høyeste følsomheten blant Panasonics PTZ-modeller.

 

Samtidig totalbilde og utsnitt

Pettersen sier 4K-oppløsningen kan brukes til å levere to separate bildekanaler.

– På en konsert kan du ha et totalbilde av hele bandet, samtidig som du har en egen kanal som viser et nærbilde av for eksempel vokalisten, supplerer Hallum.

– Man kan programmere det slik at kameraet registrerer når en person går opp på en scene, og følger vedkommende til vedkommende går ned igjen, sier Pettersen.

Panasonic AW-UE160 er selskapets nye flaggskipkamera med PTZ (Pan-Tilt-Zoom), som gjør at det kan panorere horisontalt, vippe opp og ned vertikalt, og zoome inn og ut. Kameraet skal ha høy lysfølsomhet, og har en ny fasedetektert autofokus.

Et nytt optiske lavpassfilter skal redusere moiré-effekt, spesielt egnet ved filming mot en led-skjerm. Den raske bildefrekvens skal gjøre det mulig å gjengi opptak i slow motion i HD for reprise, for eksempel av sportssendinger.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2025, som ble distribuert uke 15. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS