Nordisk servicesjef Per Endsjø i Grundig med FiberCatcher-filteret som skal hindre 90 prosent av mikrofibrene i plast i å havne i avløpet. Foto: Stian Sønsteng

FØRST MED INTEGRERT MIKROPLAST-FILTER

– Grundig GWP 89619 WW er verdens første vaskemaskin med integrert mikrofiberfilter, og et godt miljøvalg, sier nordisk servicesjef Per Endsjø.

Publisert Sist oppdatert

– FiberCatcher-filteret fanger opp 90 prosent av mikrofibrene i plast som blir frigjort under en syntetisk vaskesyklus, slik at de ikke havner i havet, sier Per Endsjø i Grundig Nordic.

Vi møter ham på Vårkonferansen som Stiftelsen Elektronikkbransjen arrangerer på Kiel-båten 22. til 24. april, der han presenterer selskapet og det nye filteret.

– Mottakelsen av FiberCatcher er veldig positiv, og her ligger Grundig i forkant siden flere land arbeider for å innføre et krav om et slik filter, sier Endsjø til fagbladet Elektronikkbransjen.

FiberCatcher-filteret som brukes i første omgang brukes i vaskemaskinen Grundig GWP 89619 WW. Foto: Stian Sønsteng

– Er dette noe norske kunder etterspør?

– Etterspørselen vil komme, når det blir kjent at produktet finnes. Det er mye fokus på miljø og mikroplast i havet, og miljøorganisasjonene har vært aktive for å finne løsninger på problemet. I første omgang lanserer vi Grundig GWP 89619 WW hos Power, og her får kundene et miljøvennlig produkt på flere måter. Yttertrommelen er laget med resirkulerte plastflasker, og maskinen har energiklasse A, sier Endsjø.

Tre filterprogram

GWP 89619 WW har en markedspris på 9.000 kroner, og kapasiteten er 9 kilo, med en trommel på 65 liter. Denne har et såkalt Aquawave-mønster, som skal være ekstra skånsomt mot tøyet. Støynivået er 78 db, og maskinen har 14 programmer.

Vaskemaskinen Grundig GWP 89619 WW er den første med integrert FiberCatcher-filter. Pris: 9.000,- Foto: Grundig

FiberCatcher-filteret benyttes på programmene «Syntetisk», «Skjorter» og «Sport», og da skylles vannet gjennom filteret som er plassert i såpeskuffen. Dette vises ved at FiberCatcher-lampen lyser, og prosessen krever ingen ekstra energi siden vannet uansett skal samme vei. Er filteret er fullt, blinker lampen når et av de aktuelle programmene velges. Da er det på tide å sette inn et nytt filter, men programmene vil fungere som om filteret er fullt. Filteret er utviklet for å holde i opptil seks måneder.

– Er dette enda en del som kan gå i stykker?

– Dette er en helt lukket kassett, uten bevegelige deler, som ikke påvirker de andre komponentene i vaskemaskinen. Filteret skal skiftes etter 26 sykluser på et av de tre aktuelle programmene, så det er ingen grunn til å tro at det vil by på tekniske problemer. Når filteret er byttet, tilbakestilles indikatoren for fullt filter ved å trykke på den i tre sekunder, sier Endsjø.

Her får kundene et miljøvennlig produkt på flere måter

– Forbrukeren bør alltid ha ett eller flere ekstra filter liggende klar til utskifting?

– Det er jo tanken, at man tar med seg to-tre filter til butikken og kjøper nye. I starten lanserer vi dette sammen med Power, sier Endsjø.

Det er ennå ikke klart hva hvert filter vil koste.

Resirkuleres

Blant vaskeprogrammene på Grundig GWP 89619 WW er Supreme Refresh, der det brukes damp til å fjerne skrukker og ubehagelig lukt fra klærne uten å måtte gjennomføre en hel vaskesyklus. Programmet kan brukes på bomull og syntetiske tekstiler, og skal gjøre det enklere å stryke i etterkant. HygieneCare-programmet skal drepe 99,9 prosent av bakterier og virus, dette skal være testet av den britiske foreningen Allergy UK. Programmet virker på tre nivå; temperaturen holdes konstant, ytterligere bevegelser av vasketrommelen utføres, og det er en ekstra skyllesyklus.

FiberCatcher-filteret er plassert bakerst på såpeskuffen, og skal være enkelt å skifte. Foto: Stian Sønsteng

Maskinen drives med en børsteløs motor, som uten mekanisk friksjon skal gi mindre slitasje, lenger levetid, lavere støynivå og mer energieffektiv drift.

På sine nettsider skriver Grundig at mer enn en tredel av mikroplasten i bekker, elver og hav stammer fra syntetiske fibre sluppet ut under klesvask. Dette forurenser det marine livet, og dermed kan den fisken vi spiser ha fått i seg mikrofiber fra vår klesvask.

FiberCatcher-filteret er laget av resirkulerte materialer, og etter at det er returnert til Power blir det resirkulert ved et spesialisert anlegg før plasten benyttes til å lage nye produkter.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 3/2022, som ble distribuert 21. juni. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS