Norden-sjef i HMD Global, Ossi Korpela, viser fram Nokia 9 PureView på mobilmessen i Barcelona. Foto: Marte Ottemo

FEM KAMERA FRA NOKIA

Nokia har pakket inn hele fem kamera på baksiden av sin nye Nokia 9 PureView, i tillegg til et 20 megapikslers frontkamera

Publisert

Nokia valgte å lansere fem nye modeller under MWC-messen i februar, men det er flaggskipet Nokia 9 PureView som stikker av med mest oppmerksomhet.

Nokia fortsetter sitt samarbeid med Zeiss, og alle linsene har en oppløsning på 12 megapiksler med en lysfølsomhet på f/1.8, og tar bilder i HDR.

Opp mot 240 megapiksler

Alle kameraene har en brennvidde på 28 millimeter, så her får du altså ingen ultra vidvinkel eller zoom-funksjon. I stedet tar to av linsene bilder i farger, mens de tre siste er monokrome og henter inn lys og detaljer selv fra de mørkeste delene av motivet.

Nokia 9 PureView har syv åpninger på baksiden; fem kamera på 12 megapiksler, en dybdesensor og et fotolys. Foto: Marte Ottemo.

– Det dynamiske rommet er uslåelig. Nokia 9 PureView tar alltid minimum ett bilde per kamera som sys samme til ett bilde, det vil si at bildet er på minimum 60 megapiksler. Men under vanskelige forhold kan hvert kamera ta opp til fire bilder, det vil gi et ferdig bilde på 240 megapiksler, sier Ossi Korpela, Norden-sjef i HDM Global, som produserer Nokia-telefonene.

Med på laget i Nokia 9 PureView er også kameraprodusenten Light. Gjennom bruk av grafikkprosessering samles informasjonen fra alle objektivene i ett enkelt bilde, for å simulere egenskapene til en vesentlig større bildebrikke. Det betyr at linsene på baksiden av Nokia 9 PureView ikke fungerer som fem ulike kameraer, slik det ofte er tilfelle i mange andre mobiler med flere linser.

– Det sitter en dedikert brikke fra Light i Nokia 9 PureView, som kjører sammen med og er utviklet i samarbeid med Qualcomm. Dette er helt unik teknologi, sier På baksiden finner du i tillegg til de fem objektivene også et fotolys og måler for dybdefoto, sier han.

De ferdige bildene er tilgjengelige i RAW-format, noe som gir deg gode muligheter til å etterbehandle dem. Adobe Lightroom-appen ligger forhåndsinstallert på telefonen.

Først på oppdateringer

– Bruker video-funksjonen også alle kameraene på samme måte?

– Nei, når du filmer er det kun ett av kameraene som er i bruk på samme måte som i en vanlig smarttelefon. Det er på stillbildesiden at Nokia 9 virkelig skinner, sier Korpela.

Under vanskelige forhold kan hvert kamera ta opp til fire bilder, det vil gi et ferdig bilde på 240 megapiksler

Teknologien gjør at du også kan endre fokus på bildene dine etter at du har fotografert dem.

Under panseret sitter ikke Qualcomms nyeste prosessor, men forgjengeren Snapdragon 845. Skjermen på telefonen er på seks tommer, og har en oppløsing på 2880 x 1440 piksler. Prisen vil ligge rundt 6.500 kroner, altså et stykke lavere enn konkurrentenes flaggskipmodeller.

– Enkelte produsenter har lansert sine første 5G-telefoner på årets messe, hvordan ser HDM Global på utviklingen her?

– Vi er selvsagt veldig interesserte i 5G-utviklingen, og i Finland er det første nettet allerede i bruk. Vi har ingen annonseringer å komme med nå, men vi følger teknologien tett, sier Korpela.

HDM jobber tett på Google, og leverer en ren Android-opplevelse i sine smarttelefoner, uten å legge mye egen programvare på toppen. Det gjør at selskapet er blant de første som får rulle ut ny programvare til sine telefoner.

– Vi er en del av Googles Android One-program, og vi ser at forbrukerne nå begynner å skjønne hva det betyr. Vi var blant de første som fikk Android Pie, og det gjorde min gamle telefon mye raskere og ga bedre batterilevetid. Du får en helt ny telefon med én oppdatering. I tillegg er det sikkert, vi har månedlige sikkerhetsoppdateringer fra Google, sier Korpela.


Nokia

I 14 år var Nokia som verdens største produsent av mobiltelefoner, og motoren i Finlands økonomi. Men finnene hang ikke med i omskiftningen som kom i mobilmarkedet etter at Apple lanserte sin iPhone. I 2013 ble mobiltelefonavdelingen, med 32.000 ansatte, solgt til Microsoft. Deretter solgte Microsoft mobildivisjonen videre til et datterselskap av den kinesiske mobilprodusenten, Foxconn Technology Group, og HMD leaser rettighetene til Nokia-navnet på telefoner fram til 2027.

HMD har hovedkontor i Helsinki, men også utvidede funksjoner i noen andre byer som London. Selskapet har rundt 600 ansatte, mange av dem tidligere Nokia-folk.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2019, som ble distribuert 10. april. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS