SMÅ GRØNNE MENN preget mobilmessen

Den grønne Android-maskoten var over alt årets Mobile World Congress. Nettbrett og smarttelefoner preget også messen, og nå kommer de nye koreanerne.

– Det er grønt over alt vi ser. Vår berømte maskot er alle steder. Dette er helt klart et godt show for Android. Vi er en vidåpen plattform som maksimerer insentivet for utviklerne, og terskelen for å ta i bruk Android er svært lav, sier Tim Bray til fagbladet Elektronikkbransjen.

Han er ingen hvem-som-helst i bransjen, og var med å utvikle XML-standarden. I dag har han tittelen ”Developer Advocate” på visittkortet fra Google, jobben hans er å støtte utviklingen av Android.

Vi kommer tilbake til operativsystemene, for Android er ikke alene i markedet selv om det kunne virke slik på Fira, Barcelonas vakre messeområde.

MWC fester grepet som den viktige telematikkmessen, og nesten alle mobil- og telekomaktørervar til stede. Som vanlig var Apple fraværende, men i år hadde de fått selskap på utsiden av gjerdene. Nokia arrangerte riktignok en pressekonferanse, men de var ikke representert med egen utstilling. Nokia har som kjent tatt et hvileskjær for å finne ut hvordan de skal ta igjen forspranget de andre har fått innen smarttelefoner. Med ny toppsjef fra Microsoft er det ikke overraskende at de velger operativsystemet Windows Phone 7 i sine smartmodeller, og Nokia-sjef Stephen Elop brukte mye tid på sitt pressemøte til å fortelle om hvor hvilke grep den finske mobilgiganten vil ta.

Playstation-mobilen

Mens de tidligere storhetene med base i Europa og Japan var fraværende eller lite til stede i messehallene, slo koreanerne virkelig på stortromma. Samsung er store på verdensbasis også når det gjelder mobiltelefoner, og i Barcelona la de vekt på sin superslanke smarttelefon Galaxy SII samt nettbrettet Galaxy Tab 10.1, som altså har fått en ti-tommers skjerm. LG Electronics har brettet opp ermene og viste smarttelefonen Optimus 3D som viser 3D-bilder uten spesialbriller, og nettbrettet Optimus Pad på 8 tommer. Både Pad og Tab 10.1 kommer med siste Android-versjon (3.0). Som Optimus 3D er Pad utstyrt med 3D-kamera, på nettbrettet kan du derimot ikke se 3D på skjermen – men du kan kople det til en 3DTV eller laste det opp videoer på Youtubes nye 3D-seksjon som LG har vært med å utvikle.

Innen nettbrett viste en annen kjent smarttelefon-aktør, HTC, også sitt første produkt i kategorien. Det spesielle for sju tommer store HTC Flyer er at man kan skrive på det med en penn, samtidig som man gjøre lydopptak. Notater og lydfil kan da synkroniseres, slik at man kan klikke seg frem i opptaket ved hjelp av notatene.

De nye koreanerne

En tydelig trend er at 90 til 95 prosent av alle mobiltelefoner snart vil ha smartfunksjoner. Det resterende lille kvantumet vil være spesialmodeller, enten for meget unge eller nye brukere, eller for eldre. Franskeide Doro, som har et godt grep i det skandinaviske markedet, tilhører den sistnevnte gruppen, og får en stadig mer avklart nisje i markedet. Det store flertallet av mobiltelefonmodellene som kommer i markedet har et utall smartfunksjoner og tekniske egenskaper vi bare for få år siden kunne ane.

Årets MWC gav også signaler om en kommende avklaring på operativsystemer. Apple, som holder seg langt unna alle messer og står alene i sin trygge posisjon, har sitt system. Konkurrentene som nå utkrystalliserer seg er Android og Microsoft Phone 7. Førstnevnte er et helt åpent operativsystem, og mye tyder på at det stadig vinner terreng i mobilverdenen. Frihet fra proprietære løsninger ser ut til å gi Android god vind i seilene. Det er verdt å merke seg at også de nye kinesiske aktørene har valgt dette operativsystemet.

Windows Phone 7

Tidligere Windows-versjoner har vært kjent for å kreve svært mye prosessorkraft fra mobiltelefonene. Microsoft forklarer dette med at produsentene gjerne har lagt til sitt eget grensesnitt og egne funksjoner, slik at telefonene i praksis har måtte drive to operativsystem. Med Windows Phone 7 krever Microsoft at terminalene tilfredsstiller visse spesifikasjoner, og at operativsystemet ikke skal modifiseres på noen måte. Resultatet skal bli en rask telefon, uansett hvilken produsent man velger. Microsofts svenske representant i Barcelona, Peter Wissinger, tror det rene og todimensjonale grensesnittet vil appellere til nordisk smak.

HP har som kjent kjøpt Palm, og viste på messen operativsystem webOS både i sitt nye nettbrett Touchpad, og i et par smartmobiler. Dette er imidlertid et proprietært operativsystem.

Gjennombrudd for brett

På MWC så vi et utall nye nettbrett i størrelser fra cirka fem og i overkant av ti tommer, og tiden vil vise hvilken størrelse og hvilke funksjoner forbrukerne foretrekker. Med nettbrettene er hullet mellom mobiltelefoner og datamaskiner/TV effektivt tettet når det gjelder skjermstørrelser.

Markedsmessig blir nettbrettene uten tvil en stor trussel mot mini-PCer. Vi er i starten for en utrolig utvikling for denne nye produktgruppen, som på sikt kan bli noe bort i mot allemannseie. Bare i Norge blir det spådd at det i løpet av året vil bli nærmere en halv million nettbretteiere og -brukere.

MWC i Barcelona er ikke bare mobilmesse. Her viser også profesjonelle telekomleverandører seg frem sammen med et stort antall produsenter av programvare og tilbehør. Det ligger veldig mye rundt mobiltelefoner og nettbrett, både når det gjelder utstyr for bruk og det som sørger for kommunikasjonen.

Powered by Labrador CMS