4Sounds butikk på Schous plass i Oslo. Foto: Jan Røsholm
4Sounds butikk på Schous plass i Oslo. Foto: Jan Røsholm

4SOUND- OG LUTHMAN-EIER KONKURS

Music Retail Holding AS er konkurs. Selskapet eier Gibson-importøren Luthman og 4Sound-kjeden, der tre franchise-butikker driver videre.

Publisert

– Vi har i dag levert en konkursbegjæring til retten for selskapene Music Retail Holding og Music Retail Norway, bekrefter daglig leder Anders Endertorp overfor Dagens Næringsliv som først skrev om saken.

Music Retail Holding AS’ datterselskap i Norge, Sverige og Danmark driver 4Sound-kjeden. I Norge har selskapet åtte kjedeeide butikker, mens avdelingene i Moss, Molde og Haugesund er franchice-takere.

– I dag er det mange kolleger som har det tøft, og vi har selvsagt sympati med dem. Som butikkene i Molde og Haugesund er ikke vi direkte berørt når det gjelder tilgang til varer, siden vi for vår del siden 1981 har hatt avtaler direkte med leverandørene, sier butikksjef Gjermund Stordahl i 4Sound Moss til fagbladet Elektronikkbransjen.

4Sound-kjeden har egne butikker i Bergen, Sandnes, Stavanger, Trondheim og Tønsberg, samt to i Oslo, én på Gjøvik og egen nettbutikk. 

Har satset bredere

– 4Sound er en stor aktør i Skandinavia, og det er synd for hele bransjen hvis kjeden forsvinner, sier Stordahl.

Han er styremedlem i Norsk Musikkbransjeråd, der Stiftelsen Elektronikkbransjen, som er utgiver av fagbladet Elektronikkbransjen, er sekretariat.

Gjermund Stordahl er butikksjef i 4Sound Moss Stordahl Musikk, som er en av de tre franchice-takerne i kjeden. Alle disse driver videre som før. Foto: Stian Sønsteng.
Gjermund Stordahl er butikksjef i 4Sound Moss Stordahl Musikk, som er en av de tre franchice-takerne i kjeden. Alle disse driver videre som før. Foto: Stian Sønsteng.

Det meste av dagen har gått med i telefonen med kolleger i kjeden og bransjen ellers

– Det meste av dagen har gått med i telefonen med kolleger i kjeden og bransjen ellers, sier Stordahl.

– Vi er veldig spente på hva som skjer videre med 4Sound. Vårt juridiske navn er Stordahl Musikk, og vi driver videre som før. Umiddelbart får konkursen for vår del kun konsekvenser når det gjelder tilgang til kjedens egne agenturer, sier Stordahl.

– Har det vært noen forskjell på kjedens egne butikker og dere franchise-takere?

– Vi har nok satset bredere, med produkter og tjenester utenfor kjedekonseptet, sier Stordahl. 

107 ansatte

Music Retail Holding AS er eid med 51 prosent av Norgesinvestor IV AS, der Nordea er største aksjonær med 16 prosent. Ifølge Dagens Næringsliv ønsket långiver Nordea nå ikke å strekke kreditten.

– Nordea har førstehåndspant i varelager og sitter med sikkerheten. Banken ville avslutte kreditten og minske rammen. Derfor har vi begjært selskapene illikvide. Det er hovedårsaken til konkursen, sier Anders Endertorp til Dagens Næringsliv.

Ifølge proff.no har Music Retail Norway AS, som driver de åtte kjedeeide 4Sound-butikkene, 107 ansatte. Anders Endetorp er både daglig leder og styreleder i selskapet, som selger musikkinstrumenter og lydutstyr. Det samlede konsernresultatet før skatt er på minus 96,9 millioner kroner de tre siste årene, skriver Dagens Næringsliv. 

Eier også Luthman

Endertorp sier til avisen at eierne helt inntil det siste har arbeidet for å videreføre driften. Han beskriver butikkene i kjeden som veldrevne, med en god markedsandel, og håper på videre drift.

– Det overrasker meg ikke om det er interessenter. Det finnes muligheter, men for vår del hadde vi ikke finansiering, sier Endertorp til Dagens Næringsliv.

Music Retail Holding AS eier også Luthman SMTTS AB, der Endertorp også er daglig leder og styreleder. Luthman har i Norge to ansatte, og agenturet på blant annet Gibson, Nord og Ephiphone. Det har i dag ikke lykkes fagbladet Elektronikkbransjen å komme i kontakt med Endertorp.

Powered by Labrador CMS