PlayStation-sjef Jim Ryan viser under CES-messen for første gang den nye PS5-logoen. Foto: Stian Sønsteng

PLAYSTATION 5 I HANDELEN FØR JUL

PlayStation 5 vil være i handelen før jul 2020. På TV-siden viser Sony på CES nye 8K- og oled-modeller, men ikke i samme apparat.

Publisert

PlayStation-sjef Jim Ryan forteller på Sonys pressemøte under CES-messen i Las Vegas i begynnelsen av januar, at Sonys spillkonsoll kommer i handelen før jul. Han er derimot forsiktig med å avsløre detaljer, bortsett fra at PS5 vil ha 3D Audio, haptisk kontrollere (haptics/adaptive triggers), ultrarask SSD, innebygd strålesporing (hardware based ray tracking) og ultra-HD Blu-ray. Det eneste Sony viser av den nye konsollen, er logoen. Mens vi venter på PS5, vil Sony fortsette å lansere nye spilltitler til PS4.

8K med led-skjerm

8K-TVen Sony ZH8 kommer i 75 og 85 tommer, har direktebelyst led bak LCD-skjermen, og har lydelementer i rammen virtuelt skal plasserer lyden etter hvor i bildet ting skjer. Foto: Sony.

På TV-siden, er nye 8K- og oled-modeller de viktigste nyhetene.

– Vi kommer også med mange TV-nyheter, men det er 8K og oled vi fokuserer på her på CES, sier nordisk PR-sjef Line Holm Hansen.

8K-TVen ZH8 vises i 75 og 85 tommer. Hansen sier TVene er blitt slankere og har fått et nytt design sammenlignet med fjoråret.

Det er selvsagt bildekvaliteten som er viktig, og med våre prosessorer mener vi at vi ligger i forkant

– Høyttalerne satt i fjor under skjermen, nå er de plassert også på sidene. Vi forsøker på våre 8K-modeller å etterligne oled-løsningen, der lyden kommer gjennom skjermen. I LCD-modellene med direkte-led kan vi ikke plassere høyttalerne bak selve skjermen, men vi har lykkes i å etterligne effekten, ved å plassere høyttalerne rundt hele skjermen, sier Hansen.

Rolf Loraas og Line Holm Hansen i Sony med oled-TVene i A8-seriene, som har fått en vendbar fot slik at apparatet kan hvile på benken, eller løftes opp slik at det blir plass til en lydplanke under. Foto: Stian Sønsteng.

– Dette styres i 8K-modellene av en objektbasert lydmodul, som virtuelt plasserer lyden i skjermen. På oled-modellene har vi fortsatt plassert høyttalerelementene bak skjermen. Prosessoren i TVen analyserer hvor i bildet lyden kommer fra, og plasserer den vi i forhold til dette, sier Norgessjef sier Rolf Loraas i Sony.

8K-TVene har direkte-led, der lampene er plassert bak LCD-panelet.

– 8K er absolutt på vei inn, og vi er flere i dette markedet. Det er selvsagt bildekvaliteten som er viktig, og med våre prosessorer mener vi at vi ligger i forkant. Nå gjør vi også noe med lyden, noe som tidligere har vært en utfordring. I 2020-modellene optimaliseres lyden fra TVen etter rommet den står i, sier Loraas.

I fjor kom Sony med 8K i 85 og 98 tommer, nå kommer det i tillegg en 75 tommer. TVene kommer trolig i butikk før sommeren.

Oled med 4K

Innen oled kommer Sony med A8-serien, i 55 og 65, med 4K-skjermer.

Sony A8-serien har 4K oled-skjerm, og kommer i 55 og 65 tommer. Foto: Sony.

– I tillegg har vi A9, som kommer i 48 tommer. Dette er en mindre TV, men den er høyt spesifisert. I fjor kom vi med AG8, som hadde X1 Extreme-prosessoren, i år har denne fått en bedre prosessor; X1 Ultimate. Denne prosessoren sitter i toppmodellene våre, også de som har led-belyst LCD-panel, sier Hansen.

Sony ønsker ikke å avsløre hvor mange høyttalerelementer som sitter i oled-skjermen, men sier lyden er forbedret i forhold til 2019-modellene som hadde to elementer.

– A8-serien har fått en ny fot som vendes, slik at TVen enten står helt nede på benken eller løftes litt opp, slik at det blir plass til en lydplanke under den, sier Loraas.

Sonys TVer kjører på den nyeste Android-versjonen.

– Hvordan går salget av oled-TVer i Norge?

– Det er vel som markedet generelt, der også oled-salget påvirkes av prisene sammenlignet med led-TVene. Vi arbeider for å gi best mulig bilde til en best mulig pris, sier Loraas.

Hansen forteller at de nå har overført X-Motion Clarity fra led-modellene til oled-apparatene.

– Med 360 Reality Audio tilbyr vi en helt ny musikkopplevelse, sier Rolf Loraas i Sony. Foto: Stian Sønsteng.

– Dermed bedre våre oled-TVer seg enda bedre til å se sport, og til å spille på, sier Hansen.

360 Reality Audio

Dette er en ny måte å lytte til musikk, der du hører lyden rundt deg – i stedet for stereolyden man er vant til

På lydsiden viste Sony på IFA-messen i september for første gang 360 Reality Audio.

Sony viste på CES frem den elektriske konseptbilen Vision-S. Foto: Stian Sønsteng.
Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 1/2020, som ble distribuert 13. februar. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

– Nå er vi kommet lenger, og tilbyr et bibliotek på 1.000 låter i det nye filformatet. Dette er en ny måte å lytte til musikk, der du hører lyden rundt deg – i stedet for stereolyden man er vant til. Man kan ikke bruke alle hodetelefoner, men en hvilken som helst mobil der man har appen, sier Hansen.

– I dag støtter strømmetjenestene Tidal, Deezer og Nugs formatet. Amazon HD har sagt at de vil komme, med Spotify vet vi ennå ikke, men av erfaring regner vi med at de fleste henge seg på. Alle våre 2020-modeller av hodetelefoner, ned til et visst nivå, har 360 innebygd, eller de kan få en oppdatering av firmwaren. Dette er en åpen standard, som også andre leverandører kan implementere, sier Loraas.

Powered by Labrador CMS