Lover bedre bilder med samme spesifikasjoner

De tekniske spesifikasjonene på Panasonics nye TVer er nesten de samme som i fjor, men den japanske produsenten lover likevel bedre bilder.

– Panasonic har gått en litt annen vei i år, der spesifikasjonene på farger og kontrast er de samme. De nye bildene viser likevel at du kan gjøre store fremskritt med bedre behandling av bevegelse og støyreduksjon, selv om papirdataene ser like ut, sier nordisk produktsjef Jarle Ruud.

På et europeiske HD-seminar i Milano snakket Panasonic nesten utelukkende snakket om plasma når det gjelder TV.

– Vi drar fremdeles skillelinjen plasma/LCD på 32 tommer, og investerer både i plasma- og LCD-fabrikker. Disse teknologiene vil leve ved siden av hverandre.

– Dere øker fra 18 til 23 plasmamodeller og fra 8 til 16 når det gjelder LCD. Hvordan blir det å manøvrere med et så stort antall modeller?

– Det gir mange muligheter for handelen, og forbrukerne får flere valg både på design, funksjon og pris.

Panasonic leverer to HDMI-kontakter på alle produkter, bortsett fra de aller billigste. De dyrere modellene har i tillegg en tredje HDMI-kontakt i front. Foreløpig er dette snakk om HDMI 1.2, mens nyeste versjon i markedet er 1.3a.

På den europeiske samlingen la Panasonic også vekt på forholdet sitt til miljøet.

280 tonn bly

– Nå har vi tatt bort blyet fra glasset i plasmaskjermene. Det er riktignok snakk om bare 100 gram per skjerm, men siden vi produserer noen millioner skjermer i året blir det over 280 tonn med bly som forsvinner.

– Når du nevner glass på plasma-TVene, er det påpekt at dette skaper skyggevirkninger i bildet når du ser det fra siden. Er dette et stort problem?

– Det ville vært feil å si at det ikke er et tema, men det er ikke noe tungt problem. En av hovedfordelene med glass er at det er veldig sikkert og robust, i motsetning til mange av substratene som brukes på LCD. Problemet er såpass begrenset at vi kjører videre på løsningen vi har og forbedrer denne, fremfor å bytte teknologi og kanskje få andre problemer i stedet.

– Bruken av bambus i høyttalermembraner, hva slags påfunn er dette?

– Bambus vokser veldig fort og er lett fornybart, og vi gleder oss til å introdusere miljøvennlige produkter som også låter bedre.

– Den nye Blu-ray-spilleren er karakterisert som oppgradering av fjorårets modell?

– Vår eksisterende modell har fått svært gode kritikker, og vi lanserer en revitalisert versjon med oppjustering av blant annet lydformatene. Prisen er rundt 13.000 kroner, så dette er fortsatt et entusiastprodukt. Vi må nok vente et par år før Blu-ray blir et riktig volumprodukt.

1080p-konvertering på DVD

– Dere innfører 1080p-konvertering på alle DVD-spillere. Hvor viktig er dette?

– Forbrukerne blir stadig mer teknologifokusert, og er kjent med begrep som 1080p og 1080i. Siden vi har prosessorkraft, tror vi dette blir et positivt bidrag til bedre bilde og bedre salg.

Panasonic Europa har doblet markedsandelene på kompaktkamera i løpet av ett år. Europeisk produktsjef Esther Smirnovs mener årsaken ligger i at kundene setter pris på funksjoner som vidvinkel og optisk stabilisator.

– Vi er ganske enkelt bedre enn konkurrentene på dette. Våre viktigste nyheter er Lumix DMC-TZ3 og TZ2, som begge har 28 mm vidvinkel og 10 ganger optisk zoom, sier Smirnovs.

I Milano ble det lagt stor vekt på videokameraet S10 med lagring på SD-kort.

– Dette er et unikt produkt, med robust og kompakt design. Du kan ha det med deg over alt, og det utvider bruksmulighetene, sier europeisk produktmarkedssjef Sven Dabelstein.

S10 har standardoppløsning, og Panasonic tror det vil gå mange år før høyoppløste kamera blir dominerende.

– Dette er et kostnadsspørsmål. I 2008 vil HD ta rundt 15 prosent, og det vil gå 5-6 år før HD tangerer SD, sier Dabelstein.

Panasonic lanserer 5.1-lyd med zoom-funksjon, men Ruud tror ikke dette er det første kunden legger vekt på.

Mikrofonsystem

– Men det er viktig å differensiere seg med ekstra funksjoner – som for eksempel dette. Det spesielle mikrofonsystemet gir klare kreative muligheter, sier Ruud.

Panasonic er den eneste produsenten med opptak på SD-kort, DVD, DV og kombinasjonen SD/harddisk. Ruud forteller at selskapet har sterk tro på fast lagring, først og fremst på SD-kort. Panasonic har her vært en sentral aktør, og viste i Milano et SD-kort på 32 GB. Dette kommer i handelen i løpet av et års tid.

– Prisen vil være høy, men priserosjonen gjør dette til et forbigående problem, sier Ruud.

Han mener Panasonic i Norge fungerer godt i det han beskriver som et konsentrert handlernett.

– På plasma har vi svært høye markedsandeler. Når det gjelder LCD er vi i Norden ikke like sterke, men det kommer vi til å bøte på i året som kommer. Vi er også i ferd med å ta grep for å bli mer synlige i media, sier Ruud.

– Du har vært i Panasonic i tolv år. Hvordan vil du beskrive utviklingen det siste året i forhold til de foregående elleve?

– Det er påtagelig mer dynamisk når det gjelder priser, hvordan produktene fungerer og ikke minst når det gjelder hva du får for pengene.

Panasonic ga også et innblikk i hva som vil komme, og viste en prototyp på et plasmapanel med betraktelig høyere lysstyrke. Der dagens panel har celler på 0,7 mm med en lysstyrke på 2 lumen/watt, oppgir Panasonic tilsvarende verdier i det nye planelet til 0,1 mm og 10 lumen/watt.

Powered by Labrador CMS