MANGE SELGER FEIL MINNE

– Ofte selges feil minnekort til feil bruk, ved at man overselger eller underselger. Kompetansenivået er fremdeles noe lavt.

Det sier markedssjef Rune Reiersen i Aronsen AS, som distribuerer minnekort fra SanDisk i Norge.

– Man må treffe kunden. For SanDisks del har vi kategorisert kortene, slik at dette skal være enklere både for selger og forbruker. Ultra II gjelder for fotografering, Extreme III for speilrefleks og Extreme IV for semiprofesjonelle og profesjonelle kamera. Når det gjelder den laveste rangeringen, Blue Label, gjelder det kompaktkamera til under tusenlappen, sier Reiersen.

– SanDisk oppgraderer sitt Ultra II-minnekort fra 10 til 15 MB/sekund hastighet – det samme kortet er merket 100 ganger hastighet. Forvirrer ikke dette kunden?

– Noen kommuniserer bare antall ganger hastighet, andre MB/sekund. Nå tar vi tatt i bruk begge deler, slik at det skal være mulig å sammenligne oss direkte med andre minnekort.

– Hvordan er prisbildet i Norge på minnekort?

Marginbildet

– Veldig varierende. Det er lave priser på internett, tidvis høye priser i butikk – noe for eksempel programmet ”TV 2 hjelper deg” har tatt tak i. Det viser at man ønsker å ta ut det marginbildet som er mulig, sier Reiersen.

Han sier at SanDisk er en stor markedsleder i Norge, med over 50 prosent, og forklarer dette med at SanDisk er innovativ i kategorien – samt at de har gjort et godt arbeid mot handelen.

– SanDisk er et ungt selskap etablert i en garasje i Los Angeles på slutten av 80-tallet. Nå selger de mest minnekort i verden med en global markedsandel på 30 prosent. De har mange tusen ansatte og mange fabrikker, og er blitt en innovatør innen fastminne (flash), sier Reiersen.

– Hvordan er det å forholde seg til de ulike standardene innen minnekort?

– Heldigvis er det i ferd med å bli færre standarder. Det ser ut som kameraprodusentene er enige om at det er SD som gjelder fremover, og at CF bare brukes innen profesjonell speilrefleks. Sony beholder sine MS, og siden de har anstendige markedsandeler vil nok denne standarden bestå. Jeg frykter mer for XD-kortet som Fuji og Olympus står bak, og registrer at flere modeller som har XD i tillegg kommer med en supplerende kortleser. Det er kanskje greit, siden XD har en begrensning på 2 GB i dag.

Små produkter

– Hvordan er det å håndtere et så lite produkt som mikrokortene?

– Ikke så vanskelig, det er en tilvenningssak. Dette er produkter som brukes i mobiltelefoner. Kjøper man et mikrokort på 8 GB er det sjelden man behøver å ta det ut av telefonen – man kopler rett og slett telefonen til datamaskinen, sier Reiersen.

På Photokina for to år siden kom minnekort med 1 GB. Reiersen forteller at SanDisk nå lanserer SD-kort på 32 GB og allerede har det på CF.

– Teknologisk ligger begrensingen i det fysiske formatet på minnekortene. Man jobber hele tiden med å få minnelagene (waferne) tynnere slik at man kan legge flere lag på hverandre. Det skulle ikke forundre meg om vi halvannet års tid ser minnekort på over 100 GB, sier Reiersen.

– Normalt faller minneprisene med cirka 50 prosent i året. Det er ødeleggende for hele bransjen om man ikke kan selge opp i kapasitet, et 2 GB kort koster det samme i dag om 1 GB i fjor.

Powered by Labrador CMS