SLIK FILMER DU MED DIGITALKAMERAET

Å ta opp video med et digitalkamera er blitt vanlig, så vel for amatører som profesjonelle. Hvilke muligheter finnes?

Publisert Sist oppdatert

I dag fotograferer vi med mobiltelefoner, nettbrett, kompaktkamera, systemkamera og kompakte systemkamera - og i prinsippet kan alle produktene i disse fem segmentene også ta opp video. Det blir stadig vanligere at de kan ta opp i full HD.

På samme måte som det er store forskjeller på produktenes kvalitet og fotoegenskaper i disse segmentene, er det også forskjell på videoopptaks-egenskapene. Å filme med digitalkameraet er en trend som er blitt sterkere de senere årene, og som ser ut til å holde seg. Et eksempel er at når Photokina arrangeres for 32. gang på rad (18. til 23. september i Köln), er et av fokusområdene på messa "Shoot Movie", og det handler om å filme med systemkamera.

Filmkonkurranse

Å sammenligne digitalkameraer ved å regne antall megapiksler er som å vurdere stereoanlegg ved å sammenligne antall watt

Et annet eksempel er at Nikon, sammen med Stockholms filmfestival (4. juni til 9. august) for tredje år på rad arrangerer en interaktiv filmkonkurranse kalt Nikon filmfestival, der årets tema er "I Am In Motion". Nytt av året er at alle konkurrentene, uansett kamerautrustning, kan vinne juryens pris på 60.000 kroner og en Nikon D800, eller Publikumsprisen som består av Nikon-produkter til en verdi av 30.000 kroner. Mer informasjon på filmfestival.nikon.se.

– I dag kommuniserer stadig flere mennesker via video, og vi vil gjennom Nikon filmfestival vise at våre produkter ikke bare tar stillbilder med høy kvalitet, men lett og enkelt fanger historier og opplevelser som film sier Lasse Pettersson, produktspesialist hos Nikon.

Svenske salgstall

Omsetningen av videokamera har vært i en nedgående trend i Sverige i en årrekke, og av det som selges er det fleste i dag videokameraer som tar opp i HD-kvalitet. I 2010 ble det solgt 64.000 av dem (36.000 HD og 28.000 SD), i 2011 ble det solgt 55.000 (44.000 HD og 11.000 SD) og prognosen for 2012 er 50.000 (45.000 HD og 5.000 SD). Omsetningen av digitalkamera er også synkende når det gjelder kompaktkamera og systemkamera, men det nyeste produktsegmentet kompakte systemkamera (som også kalles speilløse systemkamera) vokser derimot kraftig. I 2010 ble det solgt 880.000 kamera i Sverige (700.000 kompaktkamera, 171.000 systemkamera og 9.000 kompakte systemkamera), i 2011 ble det solgt 800.000 kamera (615.000 kompaktkamera, 160.000 systemkamera og 25.000 kompakte systemkamera) og prognosen for 2012 er at det vil bli solgt 780.000 kamera (575.000 kompaktkamera, 145.000 systemkamera og 60.000 kompakte systemkamera).

Salg i år 2000

Det totale salget av kamera ligger altså fortsatt på et relativt høyt nivå, og sammenligner man med hvordan det så ut da digitalkameraene var en forholdsvis ny oppfinnelse, så det i år 2000 slik ut: Det ble solgt til sammen 538.000 kamera fordelt på 418.000 analoge kompaktkamera (192.000 av disse var APS-kamera), 83.000 digitale kompaktkamera, 36.000 analoge systemkamera og 978 digitale systemkamera - ut over dette ble det solgt 12 millioner filmruller (35 mm), 2,5 millioner APS-ruller og én million dias-filmruller.

Piksler

Antall bildepunkter er et sterkt salgsargument, eller i det minste et "enkelt" salgsargument - da det alltid er takknemlig å forholde seg til tall og i siste instans komme til at jo høyere tall desto bedre - men den som har satt seg litt mer inn i temaet vet at antall bildepunkter egentlig har veldig lite med bildekvaliteten å gjøre. Vitterlig tar et ti år gammelt digitalt systemkamera med 2 megapiksler betydelig bedre bilder enn en ny mobiltelefon med 12 megapiksler.

Watt

Å sammenligne digitalkameraer ved å regne på antall megapiksler er som å vurdere stereoanlegg ved å sammenligne antall watt, men samtidig er det naturlig at det skjer etter som mange oss gjerne vil kunne peke på en veldefinert faktor for å kunne avgjøre fordeler og ulemper. Å sammenligne for eksempel kvaliteten på optikken er mye vanskeligere, siden det ikke går an å tallfeste den direkte.

Sensorer

En av komponentene i et digitalkamera som kan tallfestes like presist som oppløsningen er størrelsen på sensoren - og i det siste har den blitt gjenstand for økt oppmerksomhet. En "fullstørrelse" sensor i et digitalt systemkamera har samme størrelse som en tradisjonell 35mm film (36x24 mm, altså 864 mm2). Sammenlignet med sensoren i et "vanlig" kompaktkamera (som er cirka 6,2x4,6 mm, altså 28 mm2) er den 30 ganger større.

Her er noen vanlige sensorstørrelser, samt hvor mange ganger større sensoren er sammenlignet med en standardsensor (1/2,3") i et kompaktkamera:

Fullstørrelse sensor      36x24mm (864mm2)           30

APS-C sensor              23,5x15,6mm (367mm2)     13

MicroFourThirds           17,3x13mm (225mm2)        8

Nikon CX sensor          13,2x8,8mm (116mm2)       4

2/3” sensor                         8,8x6,6mm (58mm2)           2

1/1,7” sensor              7,6x5,7mm (43mm2)           1,5

1/2,3” sensor              6,2x4,6mm (28mm2)           1

En 35 mm sensor har altså 30 ganger større overflate enn en sensor som sitter i et vanlig kompakt digitalkamera, noe som selvsagt har stor betydning for bildekvaliteten. Noe som skiller en stor sensor fra liten er det faktum at det er lettere å få mindre dybdeskarphet i bildet - har man en liten sensor blir dybdeskarpheten høy, noe som helt klart legger begrensninger på de fotografiske mulighetene. Mange digitale kompaktkamera har i dag like høy oppløsning som digitale systemkamera, til tross for at bildesensorens overflate bare er på en tidel av størrelsen (eller enda mindre). Det innebærer at hvert bildepunkt bare fanger opp en tidel så mye lys, da må man elektronisk forsterke lyset og det gir mere støy i bildet.

En stor sensor er altså en fordel, men betyr også at objektivet må være større.

Videoopptak

De fleste kamera - både kompaktkamera og systemkamera - kan i dag spille inn video, og de fleste av dem kan ta opp i full HD (1920 x 1080 punkter). Bruker man et kamera med stor sensor til å ta opp video kan man, akkurat som ved fotografering, få veldig liten dybdeskarphet - noe som er svært vanskelig å få til om man ikke har profesjonelt, og dyrt, videoutstyr.

De fleste videokameraene på markedet har nemlig sensorer som er enda mindre enn i de digitale kompaktkameraene, en fordel ved dette er at man dermed kan lage små objektiver med høy zoom.

Sensorene i videokameraene har ikke like høy oppløsning som i digitalkameraer (siden videoopptak vanligvis skjer i full HD-oppløsning, som tilsvarer 2 megapiksler) som innebærer at de ikke behøver å være så store for å gi høy lys-sensitivitet og kvalitet - men ulempen er at det er vanskelig å få til lav dybdeskarphet når man som kameramann ønsker det…

Lydopptak

Har man litt høyere krav til lyden når man tar opp video er det en stor fordel å bruke en ekstern mikrofon i stede for den innebygde mikrofonen i kameraet. Dels for å unngå lyd fra selve kameraet under zooming og lignende, og dels for å kunne ha mikrofonen på et annet sted enn selve kameraet. Ett alternativ er å ta opp lyden separat med for eksempel en høykvalitets digitalopptaker og så synkronisere lyd og bilde under redigering på datamaskinen. Et annet, og noe enklere alternativ, er å koble en ekstern mikrofon til kameraet.

Eksterne mikrofoner

Utvalget eksterne mikrofoner er stort, det finnes til og med trådløse alternativer for den som vil slippe kablene - for eksempel Sonys trådløse blåtann-mikrofon ECM-AW3 eller Sennheisers sett EW112P-G3 som består av sendere, mottakere og mygg-mikrofoner.

En del kameraer lar deg plugge en mikrofon i kameraets blits-sko, men for eksempel å bruke de to trådløse løsningene nevnt ovenfor trengs en 3,5 mm mikrofoninngang (alternativt en mikrofoninngang som man kan koble en 3,5 mm plugg til ved hjelp av en adapter, som for eksempel Olympus MicroFourThirds kamera der man kan koble til en 3,5 mm adapter i blits-skoen).

Nikon D800

Den 7. februar i år lanserte Nikon D800 som et nytt, banebrytende profesjonelt D-SLR-kamera i FX-format (full sensor) med en oppløsning på hele 36 megapiksler.

– Nikon D800 er et makeløst apparat, både når det gjelder den utrolige oppløsningen på 36,6 MP, men også når det gjelder hastighet. Det kompakte formatet sammen med enestående film- og stillbildeegenskaper skuffer ikke noen. Nikon D800 er et ekstremt spennende kamera med en detaljrikhet som aldri tidligere har blitt sett i et digitalt systemkamera før sier Mats Haglund, produktspesialist hos Nikon Sverige.

Canon EOS 5D Mark III

Den 2. mars i år lanserte Canon EOS 5D Mark III som bygger videre på EOS 5D Mark II - med høyere hastighet, høyere oppløsning (full sensor med 22 megapiksler), utvidet redigeringkapasitet og flere kreative alternativer for både stillbilder og video i Full HD.

– EOS 5D Mark III representerer et stort skritt fremover i EOS 5D-serien. EOS 5D Mark II er et eksepsjonelt kamera og vi har lyttet nøye til alle tilbakemeldingene vi har fått fra brukerne for å kunne forbedre ytelsen på alle områder. Dette kameraet klarer praktisk talt alle kreative utfordringer. Det er raskere, har bedre respons og har verktøy for alt fra studiofotografering til kreativ videofilming. Med resultater som holder høyeste kvalitetsnivå, sier Roel Lammers.

Hodetelefoner

Det som skiller disse to kameraene, Nikon D800 og Canon EOS 5D Mark III, fra flertallet av kameraene på markedet, er at man i tillegg til å kunne koble til ekstern mikrofon også kan koble til øreklokker og på den måten få bedre kontroll over lydopptaket under selve filmingen.

A77 og 650D

To andre systemkamera som også skiller seg ut fra mengden når det gjelder videoopptak er Sonys A77 (APS-C sensor på 24 MP) som har et delvis gjennomsiktig speil som tillater kontinuerlig autofokus ved videoopptak og reagerer raskere enn de fleste (det innebærer også at den har en elektronisk søker), og helt nye Canon 650D, som kommer i butikken i slutten av juni som det første EOS-kameraet med dobbelt autofokussystem. Dette skal sikre eksepsjonelle detaljer i stillbildene og kontinuerlig, motivfølgende autofokus ved filming (kameraet har APS-C sensor med 18MP).

Det finnes flere systemkamera med inngang for ekstern mikrofon, men denne kvartetten nevnes siden kameraene på den ene eller andre måten har unike egenskaper for videoopptak.

Kompakte systemkamera

Hvis undertegnede har regnet riktig finnes det i dag åtte kompakte systemkamera med inngang for ekstern mikrofon med 3,5 mm plugg.

Panasonic GH2

Panasonic GH2 er en modell som har noe større format, og er mer likt et tradisjonelt systemkamera enn de andre. Det har en MicroFourThirds (MFT) sensor på 16 MP og elektronisk søker. Målene er 124x90x76 mm og vekten 392 gram.

Olympus E-M5

Olympus E-M5 ble lansert i vår, som det første vann- og vær-tette kompakte systemkamera (som dessuten er utrustet med verdens første fem-akslede bildestabiliseringssystem). Det har også Olympus FAST (Frequency Acceleration Sensor Technology) AF-system - som sies være verdens raskeste autofokus blant alle kameraer med utbyttbare objektiv. Det har en MFT-sensor på 16 MP og elektronisk søker. Målene er 122x89x43 mm og vekten 373 gram.

Nikon V1

Nikon V1 kom i høst og var selskapets første steg inn i dette segmentet der alle større kameraprodusenter unntatt Canon nå er representert, og er utrustet med elektronisk søker. Kameraet har en 10 MP-sensor i CX-format - som innebærer at den er dobbelt så stor som de største sensorene i tradisjonelle kompaktkamera, men halvparten så stor som en MFT-sensor. Målene er 113x76x44 mm og vekten 294 gram.

Pentax K-01

Pentax K-01 ble presentert i juni i år og er et kamera med Pentax K-tilslutning, som innebærer at det er kompatibelt med de 214 objektivene som Pentax har lansert siden de begynte (de har solgt 20 millioner objektiver med K-tilslutning). Kameraet har 16 MP APS-C-sensor, målene er 121x79x59 mm og vekten 480 gram.

Sony NEX-7

Sony NEX-7 er selskapets toppmodell i NEX-serien og har en APS-C-sensor med 24 MP. Målene er 120x67x43 mm og vekten 291 gram.

Olympus E-P3

Olympus E-P3 er toppmodellen blant tredje generasjon digitale Pen-kamera, med en MFT-sensor på 12 MP. Målene er 122x69x34 mm og vekten 321 gram.

Olympus E-PL3

Olympus E-PL3 er en mellommodell og mangler en del funksjoner som E-P3 har, men har på den andre siden en utbrettbar skjerm. Kameraet har MFT-sensor på 12 MP, målene er 110x64x37 mm og vekten 265 gram.

Olympus E-PM1

Olympus E-PM1 er minstemann i familien, selv den med 12 MP MFT-sensor. Målene er 110x64x34 mm og vekten 216 gram.

Små er store i Japan

Thomas Bennet, General Manager - Olympus Consumer Products - Nordics & Baltics, forteller at i Japan har de speilløse kameraene (som ofte kalles CSC, Compact System Camera, altså kompakt systemkamera) en markedsandel på cirka 45 prosent. I desember 2011 var Nikon nummer én, Olympus to og Canon nummer tre når det gjelder salg av systemkamera. Trenden er økende for de kompakte systemkameraene, men Norden ligger noe etter.

Kompaktkamera

Det er mulig det finnes fler, men undertegnede har funnet tre kompaktkamera med inngang for ekstern mikrofon:

Nikon P7100

Nikon P7100 er et 10 MP kamera (med 1/1,7" sensor) med 7x zoom tilsvarende 28-200 mm. Kameraet filmer ikke i full HD, men derimot i 720p med 24 bilder i sekundet. Målene er 116x77x48 mm og vekten 395 gram (vekten på kompaktkameraene oppgis inklusive batteri, og naturligvis inklusive objektivet).

Panasonic FZ150

Panasonic FZ150 er større i formatet (men har en noe mindre sensor, en 1/2,3" med 12 MP) og har 24x zoom tilsvarende 25-600 mm. Målene er 124x82x93 mm og vekten 484 gram.

Fujifilm X-S1

Fujifilm X-S1 er ennå større (og har også en større sensor i form av en 2/3" med 12 MP) og er utrustet med 26x zoom tilsvarende 24-640 mm. Målene er 135x107x149 mm og vekten 954 gram.

Powered by Labrador CMS