ULTRA HD-HYBRID

På CES-messen viste Sharp en helt ny hybrid mellom Full HD og Ultra HD, men også første THX-sertifisering Ultra HD.

Publisert Sist oppdatert

Sharp viste fram sine nye modeller på en stilren stand under januars CES-messe. Foruten å være TV-produsent selv, leverer Sharp også panelteknologi til andre produsenter.

Viste fram 8K

Ved hjelp av en ny teknologi som Sharp er alene om, kan vi splitte hver piksel vertikalt til to subpiksler, og kan derfor oppnå dobbel bildeskarphet vertikalt

Blant de mest kjente teknologiene deres er Igzo, en spesiell type transistorer som gir svært høy oppløsning. Igzo kan brukes til å drive skjermene i alt fra små mobilskjermer, PC-skjermer og store TV-er med den foreløpig kun i prototypefasen 8K-oppløsningen (7680 x 4320 piksler).

Sharps 85 tommer store 8K-panel var også vist fram på årets CES, men det vil nok ta noen år før teknologien er klar for konsumentmarkedet, til tross for at den japanske kringkasteren NHK allerede tester ut opptak og distribusjon av video i 8K.

Men det er Ultra HD som er på tur inn markedet nå, og Sharps ny 4K-modeller har LED-baklys og HDMI 2.0 støtte for 4K/60p bildefrekvens.

– 4K er det aller viktigste vi viser fram på messen, og disse modellene slippes i Europa til sommeren. Vi er også først ute med THX-sertifisering av bildet, sier Petter Strande i den norske Sharp-distributøren Capable til fagbladet Elektronikkbransjen.

Hybrid-teknologi

I tillegg til 4K vil Sharp fortsatt satse på store TV-er med Full HD-oppløsning, men selskapets nye toppserie ingen vanlig Full HDTV og heller ingen 4K modell, i stedet har Sharp kommet opp med en hybrid-teknologi, Quattron Pro.

– Ved hjelp av en ny teknologi som Sharp er alene om, kan vi splitte hver piksel vertikalt til to subpiksler, og kan derfor oppnå dobbel bildeskarphet vertikalt. Den er også 4K-klar, og oppskalerer alle innsignaler til 4K. Prismessig kommer den til å ligge omtrent som en høyende Full HD-TV, og også UQ10EN er THX-sertifisert for bildet. Quattron Pro kommer til Norge i løpet av våren i 60, 70 og 80 tommer, sier Strande.

Den opprinnelige Quattron teknologien besto av en fjerde, gul subpiksel som ga økt fargedybde og redusert energiforbruk. Med Quattron Pro har Sharp altså delt pikslene, og ved hjelp programvarestyring av disse simulerer man bildekvaliteten til en Ultra HD-TV.

Sharps Quattron Pro-modeller vil legge seg på omtrent samme prisnivå som dagens Full HD-TVer og vil derfor kunne være et interessant alternativ til store Ultra HD TVer, som fort kommer opp i prisklasser rundt 100.000 kroner.

Powered by Labrador CMS