Sonos Roam er 16,8 centimeter lang, og stiller automatisk inn lyden etter omgivelsene også når den brukes på blåtann. Pris: 1.800,- Foto: Sonos

FØRSTE ULTRAPORTABLE FRA SONOS

– Sonos Roam er vår første ultraportable høyttaler. I tillegg til å ha wifi kan den takket være en ny chip gi blåtann til alle Sonos-enhetene du har.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Alexa Hunko, som er produktrealiseringsleder (Product Realization Leader) i Sonos, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Alexa Hunko er produktrealiseringsleder i Sonos, og har før Roam arbeidet med Sonos Port, Symfonisk, Play:5, PlayBase og One. Foto: Sonos

Den 20. april startet salget av Sonos Roam i Norge. Prisen er 1.800 kroner, høyttaleren er 16,8 centimeter lang, IP-67-klassifisert og kommer i sort og hvit utførelse.

– Dette er ved lansering vår rimeligste høyttaler. Roam er en ekte og fleksibel blåtannhøyttaler, samtidig som du får alle fordelene med Sonos – som våre mer enn 100 strømmetjenester inkludert Sonos Radio, stemmestyring med Google assistent og Apple Airplay 2, sier Hunko.

Roam er den andre lad- og bærbare høyttaleren fra Sonos, etter at de på IFA-messen i Berlin i september 2019 for første gang viste Sonos Move.

– Roam er en seksdel av størrelsen til Move, sier Hunko på video fra sitt hjemmekontor i Boston i USA.

Deler av høyttalerelementene er en del av sjassiet i Sonos Roam, for å spare plass, gi mer luft og dermed mer lyd. Foto: Sonos

Blåtannlyd videre

Også Move har både wifi og blåtann, men Roam går steget videre og kan takket være det nye brikkesettet distribuere blåtann-lyden den mottar videre til andre Sonos-høyttalerne i samme system. Dette skjer via Sonos-appen, eller ved å holde inne spill-/pause-knappen. Da er det wifi-forbindelsen i hjemmet som brukes til å distribuere lyden.

Roam er svært konkurransedyktig, også når man bare ser den som en ren blåtannhøyttaler

– Move var vår første blåtannhøyttaler, og den lærte oss mye. Roam er svært konkurransedyktig, også når man bare ser den som en ren blåtannhøyttaler. I tillegg gir den kunden svært mye annet, og med sin rimelige pris vil den nok for mange være en døråpner til Sonos, sier Hunko til fagbladet Elektronikkbransjen.

Sammenlignet med Sonos One er størrelsen på Roam cirka en firedel, og Hunko mener lyden er overraskende god tross den kompakte utformingen.

– Deler av høyttalerelementene er en del av sjassiet, noe som gir mer luft og dermed mer lyd, sier Hunko.

Sonos Roam kommer i fargene Lunar White og Shadow Black. Foto: Sonos

Sonos Sound Swap

Når det gjelder brukervennlighet, innfører Sonos med Roam en ny funksjon.

– Hvis du lytter til musikk innendørs, for eksempel et par andre Sonos-høyttalere på kjøkkenet, kan du ta med musikken ut med en Roam. Da holder du bare inne spill-/pause-knappen på Roam, som via en ultrasonisk lyd kommuniserer med resten av Sonos-systemet, og automatisk spiller låta videre på Roam, sier Hunko.

Funksjonen er kalt Sonos Sound Swap. Holder man inne spill-/pause-knappen i fem sekunder overføres lyden til eller fra Roam og den nærmeste høyttaleren. Slipper man knappen litt før, etter tre sekunder, koples høyttalerne opp i samme gruppe. Sonos Sound Swap fungerer på alle Sonos-produkter, unntatt de eldre modellene Play:3, Play:1, Port, Connect, Connect:Amp og Boost.

Når det gjelder utformingen av Roam, forteller Hunko at de blant annet så på en oval løsning før de endte på den trekantede formen med buede hjørner.

Mikrofonen brukes både til stemmestyring, men også til automatisk Trueplay som både på wifi og blåtann justerer lyden etter omgivelsene. Foto: Sonos

Autolyd på blåtann

– Roam kan plasseres både vertikalt og horisontalt, og gjerne i et hjørne for å dra nytte av akustikken. Vi så også på en litt mindre versjon, men vi gikk opp i størrelse for å få mer lyd. Det viktigste var at man enkelt kan ta den med seg med én hånd, sier Hunko.

Verken Move eller Roam kan når de er tilkoplet blåtann parres i stereomodus, der én høyttaler spiller venstre og en annen høyre kanal. Begge modeller har derimot denne muligheten når de er tilkoplet wifi.

Vi gikk opp i størrelse for å få mer lyd

Automatisk Trueplay fungerer på Roam både på blåtann og wifi, mens Move kun har denne funksjonen på wifi. Her brukes de innebygde mikrofonene til å registrere omgivelsene og gjør periodevise tilpasninger av lyden, alt etter hvor man har plassert høyttaleren.

Spilletiden på Roam er 10 timer og i hvilemodus skal batteriet vare i 10 dager. Batteriet kan lades med den medfølgende USB-C-kabelen, eller trådløst via alle Qi-ladere eller Sonos’ spesialtilpassede og magnetiske lader, som vil koste 500 kroner.

Sonos Roam lades via USB-C, eller trådløst via Qi eller Sonos’ egne trådløse lader (bildet). Denne koster 500 kroner. Foto: Sonos

Tåler en støyt

– På Move er det mulig for kunden å selv bytte batteriet. Gjelder dette også Roam?

– Vi gikk ikke for denne løsningen her, men vi ser på om vi skal kunne bytte batteriet for kundene, sier Hunko,

Hun legger vekt på at Roam tåler en støyt, med sin IP67-klassifisering.

– Den tåler å ligge én meter under vann i 30 minutter, og den er støvsikker. Vi har mistet og rullet disse høyttalerne mye, smiler Hunko.

– Hvordan har det vært å utvikle Roam i et år der hele verden har vært rammet av korona-pandemien?

– Utviklingen har skjedd her i Boston og Santa Barbara i USA, samt i Kina. Jeg er vanligvis fem turer i Kina hvert år, men det har ikke vært mulig nå. Vi har derfor støttet oss på våre kolleger i Kina for å få produktet klart, og det har vært mange og lange møter på Zoom. Stresset er ikke blitt mindre på grunn av tidsforskjellene, det har vært mye nytt å sette seg inn i for alle, og det var et par måneder vi ikke kunne bruke lydlabbene slik vi pleier. Da produksjonen omsider kom i gang var det derfor veldig tilfredsstillende, og vi er svært glade for å ha fått Roam i porteføljen vår, sier Hunko til fagbladet Elektronikkbransjen.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2021, som ble distribuert 19 april. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS