LGs tredje generasjon A9-prosessor kommer fra C-serien og oppover. Her CX, der kunstig intelligens skaper virtuell 5.1-lyd ved å analysere lydsporet. Foto: Stian Sønsteng

BEDRE LYD OG BILDE MED AI

På CES viser LG tredje generasjon av sin A9-prosessor. – Den er kraftigere, bedre til å håndtere 8K, og kjenner igjen elementer i bildet.

Publisert

Det sier nordisk produktspesialist i LG, Erik Svalberg, når vi møter ham på Las Vegas-messen i begynnelsen av januar.

– A9 bruker kunstig intelligens (AI), kjenner blant annet igjen ansikt og gjør disse tydeligere med finere detaljer. Den kjenner også igjen tekst, og sørger for at den blir mer lesbar. Dette er ikke minst viktig når man ser nyheter med mye grafikk, sier Svalberg.

– Hva med en film, med mennesker i forgrunnen og en uskarp bakgrunn der det vises et skilt?

Nordisk produktspesialist i LG, Erik Svalberg, foran CES-installasjonen med 200 fleksible 55-tommers oled-skjermer. Foto: Stian Sønsteng.

– Der teksten er ment å kunne leses, blir denne skarpere. Derimot gjelder ikke dette hvis man har TVen i en av filmmodiene, der vi fokuserer på at bilde- og fargegjengivelsen skal være mest mulig korrekt.

Den nye A9-prosessoren sitter i LGs 2020-modeller fra C og oppover, samt i alle 8K-modeller både med oled og NanoCell.

AI gir virtuell 5.1

– Vi bruker også AI på lydsiden, og lanserte de første modellene med dette i fjor. Her lager vi virtuell 5.1-lyd fra stereo, der det er lett å forstå tale samtidig som lyden blir fyldigere og føles omsluttende, sier Svalberg.

LG SN11RG har lyd fra Meridian, Dolby Atmos og DTS:X, med dedikerte topphøyttalere på bakhøyttalerne, og gir 7.1.4-lyd. Foto: Stian Sønsteng.

– Analyserer TVen her også hva som vises i bildet?

– Nei, vi bruker kun lydsporet og skaper en virtuell omgivelseslyd. Denne funksjonen finnes i Alpha 7-modellene og oppover.

LG har valgt å la TVen selv velge hvilken modus som brukes for lyd- og bildebehandlingen, såfremt brukeren selv ikke foretar noen innstillinger.

– De fleste tar i bruk TVen uten å gå inn i disse menyene, og vi har valgt denne løsningen slik at de likevel får en best mulig TV-opplevelse. TVen analyserer om du ser en film, animasjon, sport eller noe annet, og velger automatisk riktig modus. Dette er nytt for A9 generasjon 3, sier Svalberg.

A9 bruker kunstig intelligens (AI), kjenner blant annet igjen ansikt og gjør disse tydeligere med finere detaljer

På IFA-messen i september 2019 viste LG frem 8K oled, og disse kom for salg i Norden rett før jul.

LGs nye G-serie består av 4K oled-TVer med galleridesign, som bygger 1,9 cm ut fra veggen inklusive kabler og veggfeste, i størrelsene 55, 65 og 77 tommer. I bakgrunnen selskapets rulle-TV. Foto: Stian Sønsteng. Foto: Stian Sønsteng.

– De som har sett den er enormt positive, og vi bredder nå utvalget med ZX i 77 og 88 tommer. Sistnevnte beholder designet fra i fjor, mens 77-tommeren får det vi kaller et galleridesign, der skjermen legger seg helt tett inntil veggen. Vi kom først med dette designet på i vår helt nye G-serie med 4K-panel, der skjermen bare bygger 1,9 cm ut fra veggen, inklusive alle kabler og veggfeste. Selvsagt kommer det flere kabler ut fra TVen, men man slipper en separat boks, sier Svalberg.

ZX (som uttales «Z10») med 8K-panel i galleridesign bygger ørlite mer ut fra veggen enn G-serien i 4K.

Ny tapet-TV

LGs tapet-TV (Wallpaper) kommer i ny versjon. 65-tommeren skal være enklere å installere, og prisen blir lavere. Foto: Stian Sønsteng.

LG kommer også med 8K i NanoCell, med modellene 99, 97 og 95 i flere størrelser.

– Sistnevnte er en innstegsmodell vi kommer til å bruke i kampanjer.

NanoCell er LGs premiummodeller med ledbelyst LCD-panel, og er LGs svar på qled.

– NanoCell er for den som ikke vil gå opp i priskategorien oled ligger. Dette er TVer for krevende kunder som ønsker et godt bilde, og vi selger spesielt godt av denne i størrelsene over 80 tommer, sier Svalberg.

På CES 2020 viser LG en konseptmodell med mini-led og en lysstyrke på 4.000 nits.

NanoCell er for den som ikke vil gå opp i priskategorien oled ligger

– Vi har lagt ned mye arbeid i ulike HDR-format og best mulig bildekvalitet. Her viser vi også at vi kan gi en fantastisk lysstyrke, men dette er ikke nødvendigvis den viktigste parameteren for den beste TV-opplevelsen, sier Svalberg.

LGs tapet-TV (Wallpaper) kommer i ny versjon.

– Dette har tidligere vært vårt flaggskip, men er nå blitt en del av vår øvrige portefølje i og med at rulle-TV og 8K har tatt denne posisjonen. Vår nye tapet-TV på 65 tommer har fått en slankere lydplanke, er blitt enklere å installere, og kan koples til et eksternt lydsystem. Målet er at tapet-TVen skal bli lettere tilgjengelig, og prisen vil også bli lavere, sier Svalberg.

På hjemmemarkedet i Sør-Korea har LG lansert møbel-TVer, Objet, som dette skapet der skjermen sitter i skyvedøren. Foto: Stian Sønsteng.

Møbel-TV

På hjemmemarkedet i Sør-Korea har LG allerede lansert møbel-TVer, og på CES viser de blant annet et skap der skyvedøren er en TV-skjerm.

– Objet er navnet på denne serien, med produkter som oppleves som en del av interiøret. Det er foreløpig ingen planer om å lansere dette i Norden, sier Svalberg.

LGs rulle-TV kommer til Europa etter sommeren, med 65 tommers oled-panel. I USA koster denne 60.000 USD. Foto: Stian Sønsteng.

På lydsiden kommer LG med flere nye modeller med lyd fra Meridian, Dolby Atmos og DTS:X.

– Kanskje mest interessant er lydplankene i 11-serien. SN11RG har bakhøyttalere med dedikerte topphøyttalere og en dypbasshøyttaler (subwoofer), som gir 7.1.4-lyd. Prisen vil legge seg noe over fjorårets 10-serie, vi bruker AI til å kalibrere lyden etter rommet, og den har Google Assistant, sier Svalberg.

Spill-oled på 48 tommer

Vi var de første som fikk støtte for Nvidia G-sync i en TV

Som hos enkelte konkurrenter, vises det også hos LG fjernsyn tilkoplet spillkonsoller og -maskiner.

Innehage (Indoor gardening) er et LG-konsept der man kan dyrke urter og lignende, med ulike klimasoner og automatisk vanning. Kommer ikke for salg i Norden. Foto: Stian Sønsteng.

– Vår 48-tommer i C-serien er vår første oled i en så liten størrelse. Vi var de første som fikk støtte for Nvidia G-sync i en TV, sier Svalberg.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2020, som ble distribuert 14. april. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

Han tror mange som har en oled-TV som sitt hovedapparat nå ønsker en mindre skjerm i et annet rom, og at de kanskje vil bruke den til å spille. Svalberg ønsker ikke å si noe om hastigheten, men etter det vi kjenner til er det snakk om fem millisekunder. Skjermen støtter også AMD FreeSync.

Et annet LG-konsept som vises på CES-messen er en innehage, eller Indoor gardening, der man kan dyrke urter og lignende, med ulike klimasoner og automatisk vanning. Det er ingen planer om å lansere dette i Norden.

LG viser også robotstøvsugere og -vaskere som bruker kunstig intelligens (AI) for å lære seg rommet. De kan brukes sammen, slik at de støvsuger før de mopper gulvet. Andre konsept er et automatisert kjøkken der roboter står for matlagingen, og en virtuell garderobe som skanner kroppen og setter sammen dagens antrekk.

Powered by Labrador CMS