Produktutviklings-direktør Marek Maciejewski i TCL Europe med selskapets første 8K-TV på det norske markedet, X91, der lydplanken følger med. Foto: Stian Sønsteng

ENDELIG 8K FRA TCL

Til sommeren kommer TCL med sin første 8K-TV i Norge, i 75-tommer med direktebelyst led, 1.000 nits lysstyrke og en prislapp på 50.000 kroner.

Publisert

På CES-messen i Las Vegas i begynnelsen av januar møter vi polske Marek Maciejewski, som er produktutviklingsdirektør i TCL Europe. Han beskriver Norden som en øy i Europa, der man helst kjøper premiumprodukter og raskt adopterer nye teknologier.

– For oss er Norden er et nøkkelmarked, som i stor grad påvirker produktutvikling og -spesifikasjoner. For tiden utvikler vi også egne produkter for Norden, sier Maciejewski til fagbladet Elektronikkbransjen.

Når det gjelder lanseringen av 8K, er Norden derimot langt fra først ute hos den kinesiske leverandøren. Når X91 kommer i handelen i juni-juli, er det også uten mini-led, som tilsvarende modeller fått i hjemmemarkedet.

TCL C71 har qled-panel og kommer i 50, 55 og 65 tommer. Foto: Stian Sønsteng.

– X91 har HDMI 2.1 med 8K, Auto Low Latency Mode (ALLM) for rask responstid når man spiller, Dolby Vision, Android 9 ved lansering og senere oppdatering til Android 10, og den er YouTube 8K-kompatibel, sier Maciejewski.

For oss er Norden er et nøkkelmarked, som i stor grad påvirker produktutvikling og -spesifikasjoner

Lydplanken følger med

På IFA i september viste TCL den samme TVen, men da var den kun klar for det kinesiske markedet – med mini-led. Den europeiske modellen har som nevnt ikke denne teknologien.

– Derimot kommer TVen i Europa med en lydplanke fra Onkyo med Dolby Atmos, et motorisert kamera som kommer opp fra toppen av rammen, samt med stemmestyring, sier Maciejewski.

På CES viser de X91 i 65, 75 og 85 tommer, men i Europa vil de fokusere på den mellomste størrelsen. Lydplanken følger med i esken, og den kan plasseres på benken eller hengende på veggen under TVen. Prisen for X91 i 75 tommer blir rundt 50.000 kroner.

På CES viser TCL tredje generasjon mini-led, der mini-led, Quantum Dot-film og LCD er kombinert i et panel som bare er 5 millimeter tykt. Foto: Stian Sønsteng.

– Vi bruker kunstig intelligens (AI) i bildebehandling, oppskalering, til å justere bilde og lysstyrke etter rommet TVen står i, i lydbehandlingen samt til smartfunksjonene du kan styre hjemmet ditt med, sier Maciejewski.

TCL introduserte operativsystemet Android fra Google i sine TVer i 2016, først i toppmodellene.

– Siden i fjor har vi hatt Android i alle så godt som alle våre TVer, sier Maciejewski.

Mini-led på 5 mm

X10-serien er TCLs første generasjon med mini-led. På bildet 65X10 på 65 tommer, som allerede er i handelen til 25.000 kroner. Foto: TCL.

I Norden kommer også C71, og Maciejewski sier qled-panelet her er viktig med tanke på pris/ytelse.

– Serien har en bildeforbedringsteknologi som jevner ut bevegelsene i bildet, samt Dolby Vision, HDR 10+, Dolby Atmos, og Android 9 som senere vil oppdateres, med applikasjoner som Netflix, Amazon Prime, Disney+ og HBO, samt stemmestyring, sier Maciejewski.

C71 kommer i 50, 55 og 65 tommer.

På CES viser TCL en prototyp på neste generasjon mini-led.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 1/2020, som ble distribuert 13. februar. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

– Første generasjon er på markedet. Andre generasjon har led-lampene festet direkte til panelet, og er på markedet i Kina. Tredje generasjon viser vi har på CES, der vi kombinerer mini-led, Quantum Dot-film og LCD i et panel som bare er 5 millimeter tykt, med tusenvis av dimmesoner. Dette produktet kommer på markedet i løpet av to-tre år. Med dagens mini-led er vi på en lysstyrke rundt 2.000 nits, men vi viser her panel på rundt 4.000 nits, og regner med at dette om noen år vil bli en standard, sier Maciejewski.

Powered by Labrador CMS