ER DERE KLAR FOR RADIOSKIFTET?

INNSPILL: Medietilsynet minner om viktigheten av at forhandlere gir god informasjon og vi har her samlet noen kjente forbrukerspørsmål og forslag til svar.

Publisert Sist oppdatert

Hva bør elektronikkforhandlerne ha kunnskap om i forbindelse med radioskiftet? Radioskiftet nærmer seg, og i løpet av neste år blir all riksdekkende radio heldigital. Den 11. januar 2017 skrus FM-sendere av i Nordland, og utover året følger resten av landet etter. Før utløpet av 2017 vil all riksdekkende radio i Norge være heldigital.

For at forbrukerne skal kunne ta gode valg er det viktig at elektronikkforhandlere gir korrekt informasjon ved salg og markedsføring av radioutstyr. Dette gjelder alt radioutstyr inkludert bilradioer, biladaptere, hjemmeadaptere og lignende. Ved salg av radioutstyr til bil er det blant annet viktig å gi informasjon om hvordan antennen må monteres for å sikre godt signalmottak og om produktet har automatisk frekvensskiftefunksjon. Ved å gi korrekt informasjon i salgsøyeblikket vil det kunne bli færre klager og reklamasjonskrav i etterkant.

Hva kan lytterne høre på og hvor?

Flyttes radioen til et annet sted, for eksempel fra hjem til hytte, bør det alltid gjøres et nytt kanalsøk

Radiodigitaliseringen innebærer at lytterne kan velge selv hvilken digital plattform de ønsker å bruke for å høre på digital radio. Disse kan være dab-nettet, nettradio, ulike apper på mobilen og nettbrettet eller via TV. Mange lokalradioer vil fortsette å sende på FM også etter 2017.

Det er viktig å merke seg at de fleste kanaler som sendes via dab (uten pluss) flyttes over på dab+ i løpet av 2017, mens P4 og Radio Norge fortsatt kommer til å sende på dab (uten pluss) en stund til. Har en forbruker en dab-radio (uten pluss) vil denne ikke få inn sendinger i dab+. Tips: Er forbrukere usikre på om de har en dab eller dab+-radio kan et godt tips være å be dem å sjekke om de får inn kanalen NRK Folkemusikk med lyd og tekstinformasjon i displayet. Får de inn denne kanalen har de en dab+-radio.

Hva kan gjøres hvis dab+-radioen blir stille eller plutselig mangler én eller flere kanaler?

Tilgangen til radiokanaler kan være ulik på forskjellige steder, og flyttes radioen til et annet sted, for eksempel fra hjem til hytte, bør det alltid gjøres et nytt kanalsøk. Gjennom et nytt kanalsøk vil radioen kunne ta inn tilgjengelige kanaler akkurat der den står, og kanaloversikten blir oppdatert. Tekniske oppdateringer i dab-nettene kan også medføre et behov for nytt kanalsøk. Husk å trekke ut antenna før et kanalsøk slik at signalmottaket er best mulig.

Hvorfor mister noen NRK-kanaler når de kjører bil?

NRKs sendernett er bygd opp av flere regioner som sender på ulike frekvenser. For bilister som lytter til radio er det derfor viktig å vite at flere typer dab+-radioer og adapterløsninger har en funksjon for automatisk frekvensskifte som bytter sømløst mellom regionene. Har ikke radioen/adapteren denne automatiske funksjonen, må bilistene oppdatere kanal-oversikten gjennom manuelt søk. De kommersielle kanalene sender på samme frekvens i hele landet. Radioen vil dermed ha tilgang til det samme radiosignalet der det er dekning for de kommersielle kanalene, uten behov for frekvensskifte.

Hva skjer med de gamle radioene?

Noen forbrukere ønsker å beholde sine gamle radioer og kan ha behov for informasjon om adapterløsninger som kan brukes for å ta imot dab+ på radioene de allerede har. Mange vil derimot ønske å bytte ut radioen sin. I den sammenheng er det viktig å informere om at gamle radioer skal leveres til gjenvinning og samtidig gi informasjon hvor disse kan leveres inn.

Powered by Labrador CMS