MER FIBER PÅ EN ENKEL MÅTE

– Stavmikseren var en revolusjon. Det som er bra med neste generasjonen hjelpemidler, som en høyhastighetsblender, er at de er enkle i bruk.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Kari Jaquesson, trenings- og kostholdsekspert kjent fra media. Hun har samarbeidet med Wilfa AS i forbindelse med lanseringen av høyhastighetsblenderen Raw Fuel, og har blant annet laget demonstrasjonsvideoer til selskapets nettsider. Under presselanseringen på Tjuvholmen snakker hun om kosthold, og mulighetene en blender gir.

– Det er hevet over en hver tvil om at det er sunt å spise mer frukt og grønt. Helsedirektoratet anbefaler oss å spise 300 gram grønnsaker og 200 gram frukt hver dag. Det er bare 15 av 100 som får i seg anbefalingen av grønnsaker, 24 prosent hvis man tar med frukt. Hvorfor er det slik? Jeg har snakket med mange om dette, og blant svarene som kommer opp er forbruksbarriere og manglende basiskunnskap. Manglende matlagingskapital er et fint uttrykk, sier Jaguesson.

Hun sier grønnsaker i Norge noe vi har ved siden av.

Havre og linfrø i blenderen fungerer utrolig bra, dessuten får du i deg mer fiber ved å bruke hele frukten

– Et halvt blomkålhode veier 300 gram. Et salathode ser mye ut, men det veier ikke så mye. De nye valgene av grønnsaker veier mye mindre enn purre, sellerirot, kålrabi og så videre, sier hun.

Havre og linfrø

Jaquesson sier forskning viser at mange forbrukere blir hindret av skepsis.

– Er det ikke mye giftrester i matvarene, mon tro? Det er mange som er redde for rester av plantevernmidler, men i Norge er vi nesten økologiske fordi vi har så strenge regler. Her har landbruket en PR-jobb og gjøre. Det er lite sammenheng mellom frykt og reell fare, sier Jaquesson.

I forkant av pressemøtet har hun gått inn på internasjonale nettsteder på jakt etter mattrender.

– Det som kommer ofte opp er gjæring, bitter smak, innsekter, men det er ikke alltid det som omtales i media som en trend slår gjennom. Halve Norge kommer ikke til å lage gjærede grønnsaker, smiler Jaquesson.

En trend som derimot mange har hengt seg på, er juicing.

– Det er mye positivt med dette, og direkte medvirkende til at mange får i seg mer frukt. Dette skal man ikke slutte med, men det medfører ikke at man får i seg det vi trenger mer av; fiber. Det omsettes avføringsmidler for store beløp, og noe av årsaken kan være at fiberinntaket ligger 10 gram under anbefalingen på 35-40 gram. Den enkleste måten er grove kornprodukter. Havre og linfrø i blenderen fungerer utrolig bra, dessuten får du i deg mer fiber ved å bruke hele frukten, sier Jaquesson.

Powered by Labrador CMS