H. C. Andersen i HCAG med to av de nye DAB/FM Sinfonie-modellene, som er oppladbare.

Med DAB i blikket

Mediekjendis H.C. Andersen har valgt DAB som hjertesak og boltret seg i digitalradioer på IFA.

Trin-Loc og Sinfonie var to av konseptene leverandørene til H.C. Andersens firma HCAG viste i Berlin. Her var både nyskapninger og modeller som til forveksling var lik andre modeller i markedet. Sinfonie har samme kubeform og mange designlikheter med Tivolis PAL-modell, men H.C. Andersen lar ikke dette begrense muligheten til å markedsføre den i Norge.

– For det første er dette en DAB-modell, mens PAL er en FM-radio. Sinfonie er designet og konstruert i Tyskland. Ingen har enerett på en kubeformet radio. Sinfonie kunne ha vært mindre, men tyskerne la vekt på størrelse for å få god lyd, og den skulle være oppladbar for å kunne brukes overalt. Jeg ser ingen betenkeligheter med å markedsføre den i Norge på samme måte som i andre land. Designet er godkjent blant annet i USA, sier H.C. Andersen.

Tysk DAB-produksjon

Firmaet Trin-Loc er eksperter på DAB, men firmaet har til nå ikke produsert digitalradioer selv. Tysk produksjon begynner neste år. Trin-Loc samarbeider med det kjente Fraunhofer-instituttet i Berlin og Düsseldorf om konstruksjonene. De har stor omsetning på nettbutikk og vurderer nå å åpne egne tyske forretninger som kun skal selge DAB-radioer, opplyser Andersen. Hans firma har distribusjonsavtale for Trin-Loc-produktene i Skandinavia og er i gang med aktiviteter i både Danmark og Sverige.

– Vi har fått gode kontakter, spesielt innen bilbransjen. Mange søker kunnskap om DAB og vil markedsføre bilradioer, og dette er hovedfokuset for oss i Norge, sier Andersen.

Av nyhetene på IFA var en DAB/FM lommeradio med MP3-funksjon og internminne på 1 GB. Den vil koste om lag 2500 kroner i markedet. Sinfonie, som til forveksling er lik Tivolis PAL, er også en DAB/FM-kombinasjon som er oppladbar med inngang for 12 V og med adapter for 220 V. Andersen forteller videre at det kommer en DAB-radio for PC med MP3-funksjon og opptaksmulighet

Multimedienakkestøtte

Nakkestøtte med innebygd skjerm begynner å bli vanlig som ny produkttype. På IFA viste den taiwanske produsenten Baton en nakkestøtte som også inneholder DVD-spiller. Den vil passe de fleste bilmerker. Skjermen er 7 tommer i bredformat. Spilleren har innebygd høyttaler, men lydsignalene kan også overføres trådløst til to sett hodetelefoner hvis de foran ikke vil bli forstyrret av lyden til baksete-passasjerene. Strømkabelforbindelse til 12V kan føres gjennom seteryggen. Produktet har også inngang for spill og videokamera. To slike nakkestøtter kan også koples sammen og vise samme eller ulike program. Prisen på markedet i Norge vil trolig bli rundt 5000 kroner. Noe for de fleste barnefamilier?

Yang ChingWen fra Baton og Claus Malthe viser nakkestøtten med DVD-spiller og 7 tommers skjerm.
Til toppen