ØKER LYSSTYRKEN OG SENKER PRISEN

LG øker lysstyrken på sine oled-TVer med en tredel, til 600 nits, og tilbyr modeller fra 10.000 til 250.000 kroner.

Publisert Sist oppdatert

– Vi øker lysstyrken til 600 nits, der vi tidligere hadde 450 nits. Alle våre 2016-modeller vil ha denne lysstyrken, sier Erik Åhsgren når vi møter ham på CES-messen i Las Vegas.

Han er produktspesialist for hjemmeunderholdning i LG Electronics Nordic AB, og smiler bredt da vi begge hører følgende kommentar fra en av de amerikanske besøkende i oled-utstillingen på LGs CES-paviljong:

– I think they f***** up Samsung this year.

I think they f***** up Samsung this year

Nits er det samme som candela per kvadratmeter, en internasjonal standard for å måle lysstyrke.

– Har den økte lysstyrken påvirket bildekvaliteten?

– Enormt mye. Det nye HDR-kravet som stilles er 540 nits, og vi tilfredsstiller dette med godt monn. Det gjør at vi får mange flere farger, siden vi kan dele opp gråskalaen og viser de mørkeste og lyseste fargene i flere nyanser, sier Åhsgren.

Ny og rimeligere oled

Vi kommer tilbake til HDR, High Dynamic Range, men først LGs lanseringsplaner på TV-siden: De første nye oled-modellene kommer i norske butikker i løpet av våren, i G6- og E6-serien. Åhsgren karakteriserer begge som premium-apparater, og forteller at de kommer i størrelser fra 55 til 77 tommer.

– Den største modellen vil koste rundt 250.000 kroner, mens 55- og 65-tommerne kommer til å ligge på samme prisnivå som tidligere, sier Åhsgren til fagbladet Elektronikkbransjen.

G6 er navnet på toppmodellen, og det er 77-tommeren her som vil koste en kvart million. 65-tommeren kommer på rundt 100.000 kroner.

– Prisforskjellen skyldes at det er mye mer kostbart å produsere et så stort panel, sier Åhsgren.

– I ermet har dere også en rekke rimeligere oled-TVer. Når kommer disse?

– Høstmodellene fra 2015 vil fortsatt være i salg, disse har allerede vært priset under 10.000 kroner hos enkelte kjeder.

– Dere har også utviklet, i samarbeid med LG Display, nye og rimeligere modeller?

– Vi planlegger å lansere flere oled-TVer i løpet av året, og modellene du refererer til kommer i butikkene til høsten.

Bedret kvalitetskontroll

– Hva skiller de nye og rimeligere modellene fra toppmodellene?

– Designmessig er det en stor forskjell, og vi har skallet bort noen av funksjonene som 3D, gått ned i prosessorkraften og droppet lydplankene.

– Panelene er de samme?

– De er snarlike; også disse vil ha en lysstyrke på over 600 nits.

– Er det slik at dere sorterer panelene og benytter de beste i de dyrere modellene?

– Nei, det vil jeg ikke tro. LG Display utviklet i løpet av fjoråret en ny kvalitetssikring. Tidligere sjekket man panelene på seks punkter for å avsløre døde piksler og annet, nå bruker man 100 målepunkter. Vi skal være sikre på at vi leverer veldig gode paneler til markedet, og har ikke råd til å komme med produkter som ikke er hundre prosent når det gjelder et premiumsegment som dette, sier Åhsgren.

– Nå ga du meg et stikkord; døde punkter. Dere har hatt oled-TVer i salg et par år, er det mange som kommer tilbake med døde bildepunkter?

– Nei, det er det ikke. Når det er sagt; med all ny teknologi er det iblant barnesykdommer. De første oled-TVene våre gikk ikke gjennom samme kvalitetskontroll som i dag, sier Åhsgren.

Skyggebilde hauset opp

– Én ting er å kontrollere produktene som sendes ut fra fabrikken. Når de har stått ute hos kunden et år eller to; kommer de tilbake med døde punkter eller innbrenning?

– Innbrenning eksisterer ikke hos sluttkundene. Dette er et rykte. Det er ingen sluttkunder som har opplevd innbrenning på en oled-TV fra LG. Det man kan få, hvis man har uflaks, er et skyggebilde. Dette kan oppstå hvis et statisk bilde har stått lenge på skjermen. Vi har en driver i TVene som fjerner disse skyggebildene så snart man av apparatet. Dette tar 10-15 minutter. Vi har hatt toppen fem tilfeller i Norden der dette programmet ikke har fungert. Da har våre serviceteknikere enkelt restartet TVen, og problemet er borte, sier Åhsgren.

– Hvis du sammenligner oled med plasma og LCD; er det noen av teknologiene det er færre problemer med?

– De tidligere plasmamodellene hadde problemer med innbrenning. I LCD har clouding, lyse partier i bildet på grunn av ujevn refleksjon av lyset bak skjermen, vært et tema. Oled har ikke hatt noen store problemer, men et svært lite er skyggebildene jeg nevnte. Siden oled er en ny teknologi er dette blitt hauset opp i media, men vi har altså løst dette med en enkel service.

– Et annet tema som har talt til oleds disfavør, har vært bekymringen for at de blå bildepunktene har hatt kortere levetid enn de røde og gule.

Kun én buet TV

Dette er ikke noe problem, siden dere kun har hvite bildepunkter?

– Nettopp. Dessuten har vi innkapslet oled-panelet slik at det ikke oksiderer. På denne måten risikerer vi ikke at panelet blekner over tid. Levetiden på oled er den samme som på LCD, hevder Åhsgren.

På LCD har LG det de kaller Super Ultra HD-apparater, som er toppmodellene. Ultra HD ligger i midt- og lavsjiktet. Full HD kjører LG kun som kampanjemodeller.

– Super Ultra HD er det samme som Samsung kaller SUHD?

– Dette er modeller med HDR, som tilfredsstiller kravene fra Ultra HD Alliance, dog ikke med klassifiseringen premium ultra HD. De har 200 Hz-panel og en ny type IPS-teknologi som skal gi mindre refleksjoner. Disse er likeverdige med konkurrentens SUHD-TVer, men vi har i tillegg oled som ligger langt høyere på kvalitetsstigen, sier Åhsgren til fagbladet Elektronikkbransjen.

– Hvordan har dere fordelt de flate og buede TVene i porteføljen?

– Dette er et interessant spørsmål. Vi så i november og desember at vårt oled-salg i Danmark var større enn vårt totalsalg av buede TVer i samme land. Dette er representativt for hele Norden, og buede TVer er ikke noe vi kommer til å fokusere på. Hvis du først vil ha en buet TV ønsker du ikke at det er en LCD der innsynsvinkelen er dårlig og fargegjengivelsen blir feil vis du ikke sitter rett foran skjermen. Vi satser derfor kun på flate TVer på alle våre LCD-modeller. De eneste buede TVene vi selger i 2016 er oled-modellene som lever videre fra 2015-sortimentet, samt en buet oled-modell, sier Åhsgren.

Støtter flere HDR-format

– Når det gjelder HDR har det vært kniving mellom ulike aktører, og LG satser på Dolby Visions versjon?

– Dolby Vision har fått med seg de store filmstudioene, som mastrer HDR etter deres protokoll. Derfor er det viktig at våre TVer håndterer dette materialet. Vi støtter Dolby Visions HDR i våre Super Ultra HD- og oled-modeller, sier Åhsgren.

Blu-ray Disc Association arbeider for å gjøre HDR-formatet tilgjengelig på plate, og har kommet med et forslag på en ny standard som både omfatter 4K og HDR 10.

– Dette er et annet format enn Dolby Visions HDR-format. Våre TVer takler begge, siden vi har de nødvendige algoritmene. Det er viktig at man kjøper en TV med HDMI 2.0a, som er standarden Blu-ray Disc-spillerne kommer til å benytte seg av, slik at man kan få tilgang til HDR-innhold på plate, sier Åhsgren.

HDR tilpasset øyet

– Hva betyr HDR for TV-bildet?

– Det gjør at bildet gjengir mange flere farger, med bedre sortnivå og høyere oppløsning i gråskalaen slik at du får ut mange flere mørke og lyse farger.

– Går dette på bekostning av sortnivået?

– Nei. Tvert imot blir nyansene i de sorte områdene bedre, med en gradvis overgang. I forbindelse med dette har man gått over fra den tradisjonelle gammakurven til PQ-kurven, sier Åhsgren.

PQ står for Perceptual Quantizer, og er en standard for elektro-optisk overføring vedtatt av Society of Motion Picture & Television Engineers (SMPTE).

– Hensikten er at det man ser på skjermen er tilpasset det menneskelige øyet. Vi som mennesker opplever nyanseforskjeller tydeligere i mørke områder enn de lyse. Derfor har man lagt inn mange flere steg her.

– Hva betyr HDR for TV-industrien?

– Veldig mye. Man har tidligere snakket mye om 4K. HDR er langt mer komplekst, og det kan være vanskelig å forklare teknologien for kundene. Kort sagt får man et mye bedre bilde fordi det gjengis langt flere farger.

HDR før 4K

– Hva med HDR-innholdet?

– At aktører som Dolby Vision samarbeider med filmselskapene, gjør at det kommer innhold i HDR-format. Dessuten gir det et sterkt signal at Netflix og andre nettaktører og kringkastere har omfavnet HDR. Det som er interessant er at HDR krever mye mindre datakapasitet enn en oppskalering fra full HD til 4K. En konsekvens av dette kan være at man går over fra full HD SDR til full HD HDR før man går over fra full HD SDR til 4K SDR, siden det kreves en mindre datamengde.

– Når man viser innhold som ikke er i HDR, finnes det funksjoner som utnytter HDR-kapasiteten i TVen?

– I dag finnes det ingen slik simulering. På den annen side er HDR bakoverkompatibelt, slik at en HDR-film blir vist som en SDR-film, sier Åhsgren.

Rulle-TV i ermet

I fagbladet Elektronikkbransjen nr. 10/2015 hadde vi en større reportasje fra fabrikkene til LG Electronics og LG Display i Sør-Korea. Prototypene vi fikk se der vises ikke på CES. Åhsgren sier LG venter med dette til produktene er lanseringsklare.

– Teknologien er på plass, men det er en utfordring at de ikke kan vises uten at det er risiko for at de går i stykker, sier Åhsgren.

Det er blant annet snakk om en rulle-TV, med rullbart oled-panel i plast. LG Display viser prototyper av dette på CES, men Åhsgren sier ikke mange slipper inn i disse bakrommene.

– Hvor langt er de kommet?

– De er kommet veldig langt. Man har løst det slik at man setter oled-materialet på et bakstykke av plast, da kalles det plast-oled. Dette gjør det mulig å bøye all elektronikk i plasten, uten at noe går i stykker. Vi har tidligere vist magnet-oled, der panelet er plassert på et underlag av glass som kan bøyes 30-40 grader. Her er det vist prototyper på 55 tommer, mens plast-oled foreløpig er vist i et mindre format på 18 tommer, sier Åhsgren.

En prototyp LG Electronics derimot viser på sin paviljong på CES, er en 8K-modell med LCD-skjerm på 98 tommer.

Vil være best på smart-TV

På smart-TV-siden fokuserer LG på sitt webOS 3.0, der de lanserer noe de kaller Magic Mobile Connection.

– Vi hadde via MHL (Mobile High-Definition Link) muligheten til å kople smarttelefonen til TVen med en ledning, men det var ikke så mange som brukte dette. Siden kom Miracast, men det var tungvint i bruk med et grensesnittet som ikke var optimalt på TVen. Nå kopler vi mobiltelefonen til TVen via wifi. Man laster ned en LG-app, og får via TVen tilgang til innholdet på telefonen så snart man er tilkoplet nettverket. Vi tror man på denne måten lettere vil ta i bruk de mulighetene som finnes, med et brukervennlig grensesnitt på TV-skjermen, sier Åhsgren.

– I en tid da mange satser på Android TV, er det ikke et minus for LG at dere kjører deres proprietære webOS?

– Android er optimalt til nettbrett og smarttelefoner. På TV har det ingen større fordel. Derimot får vårt webOS svært gode tester, fordi det er et grensesnitt som fungerer godt på TV-skjermen – spesielt når man styrer det via vårt Magic Remote-fjernkontroll. Nå kan man kjøre tre programmer og utføre flere oppgaver samtidig, og vi har uten tvil den beste smart-TV-løsningen på markedet, mener Åhsgren.

På lydsiden satser LG på trådløse produkter.

– Våre nye lydplanker har multiromsfunksjonalitet, og man kan enkelt sette opp et trådløst hjemmekinosystem ved å trykke på en knapp så lenge man er tilkoplet samme nettverk. Dermed kan man få et 5.1-system.

Powered by Labrador CMS