Bob Bates er toppsjef ved avdelingene Connected Generations og Lifestyle Incubator ved Philips Corporate Technologies i Cambridge. Her viser han for første gang prototypene på de digitale bilderammene med videomeldingsfunksjon.

SEND SNUTTER TIL BESTEMOR med den digitale bilderammen

Om to år slipper Philips en digital bilderamme som gjør det mulig å sende videomeldinger til bestemor.

– Eldre mennesker liker ikke kvaliteten man får med videosamtaler via en datamaskin på internett. Ofte er ikke lyd og bilde synkronisert, og dette kan medføre vanskeligheter for dem som hører dårlig – og kanskje er avhengig av å kunne lese på leppene. Vi utvikler derfor et produkt med god kvalitet både på lyd og bilde, som i første omgang kan brukes til å sende videomeldinger, sier Bob Bates.

Han leder avdelingene Connected Generations og Lifestyle Incubator ved Philips Corporate Technologies i Cambridge i England, som utvikler nye forretningskonsept. Han regner med at prisen på rammene blir 150-200 euro, og tar sikte på en lansering i 2010.

På en Philips-samling i Moskva viste han produktene for første gang. Rammene har mikrofon, kamera, høyttaler og berøringsskjerm.

– Dette er en digital bilderamme som man kan bruke til å sende videosnutter til bestemor uten bruk av en datamaskin. Ved ganske enkelt å berøre skjermen, kan du ta opp og sende videomeldinger. Bestemor får opp et symbol på sin ramme, og kan spille av meldingen når hun måtte ønske det. Meldingene blir lagret, og bestemor får et arkiv der hun enkelt kan se tilbake på utviklingen til barnebarna. Rammene har oppladbare batterier, slik at ham kan filme rund om i huset, sier Bates.

Trenger bredbånd

Bestemor vil trenge en bredbåndsforbindelse for å bruke rammen. I tillegg til videomeldinger kan den selvsagt brukes til å vise stillbilder.

– Hvorfor håndterer ikke produktet direktevideo, slik at bestemor kan snakke med barnebarna via rammene?

– Vi regner med at det vil komme siden. Brukerundersøkelser viser at folk primært ønsker å kunne sende og motta videomeldinger, det er ikke sikkert bestemor har ordnet håret når barnebarna ringer... Det vil også være mulig å kople rammen til TVen, men konseptet er at produktet skal være enkelt å bruke frittstående.

– I Skandinavia har mange gode bredbåndforbindelser. Hvilken kapasitet er nødvendig for direkte videosamtaler?

– Vi regner med at det trengs en megabyte opplasting, og det er foreløpig begrenset hvor mange som har denne hastigheten. Med videomeldinger er ikke dette noe problem.

Han mener Philips ved å tilpasse produktet til eldre kan tilby et produkt som passer folk i alle aldre.

– Unge mennesker er svært interessert i konseptet, som vi ser på som en portal mellom mennesker som bor et stykke fra hverandre.

– Dette kunne jo vært et spennende produkt for vennegjenger?

– Absolutt. For eksempel er det fint for søskenbarn som bor et stykke fra hverandre. Vi ser også på muligheten til å legge inn spill, slik at man kan spille sammen. Konseptet er at man skal kunne pakke opp rammen og bruke den uten krevende installasjoner. Man kan også bruke det trådløse nettverket til å laste videoene fra rammen ned i datamaskinen, slik at man kan distribuere dem på andre måter – og for eksempel brenne DVDer.

Til toppen