KI-FOKUS I GALAXY S24

Elin Axelsson (t. v.) og Henriette Sundin i Samsung ga under CES-messen i Las Vegas en forhåndsvisning av Galaxy S24-serien. Foto: Stian Sønsteng

Samsung Galaxy S24-serien markerer det neste tiåret med mobilinnovasjon, med kunstig intelligens (KI) som en viktig driver.

Publisert Sist oppdatert

Dette er selskapets budskap i en pressemelding, sendt ut i forbindelse med det globale slippet av S24-serien onsdag 17. januar.

Galaxy S24 Ultra kommer med penn. Foto: Samsung

Vi fikk se de nye mobilene uken før lansering, på et lukket arrangement under CES-messen i Las Vegas. Her ble det lagt vekt på mulighetene brukeren har med kunstig intelligens, eller Galaxy AI som det heter på samsungsk. For sikkerhets skyld presiserer selskapet at de ikke gir noen «løfter, forsikringer eller garantier med hensyn til nøyaktigheten, fullstendigheten eller påliteligheten til utdataene som leveres av AI-funksjoner». Derimot lover de at Galaxy AI-funksjoner vil tilbys uten kostnad minst frem til slutten av 2025, for støttede Galaxy-enheter.

 

13 språk

Flere KI-funksjoner er knyttet til tekst og tale, men ved lansering er ikke norsk blant de 13 språkene som støttes. Den første funksjonen med kunstig intelligens Samsung fremhever, er Live Translate. Denne er innebygd på mobilen, og skal oversette tekst eller tale til tekst eller tale, både en- og toveis, inkludert mobilsamtaler.

Galaxy AI gir muligheten til å velge om chat-tonen skal være formell, hverdagslig eller egnet for sosiale medier. Foto: Stian Sønsteng
Samsung Galaxy S24 ble lansert under et arrangement i Colosseum kino i Oslo. Foto: Marte Ottemo

I Tolk kan samtaler oversettes i sanntid på en delt skjerm, slik at to personer som står overfor hverandre kan lese hva den andre sier, og dette skal fungere uten tilgang til internett.

Med Chat Assist justerer KI om tonen i samtalen er formell, hverdagslig eller tilpasset sosiale medier, mens Note Assist lager sammendrag eller gjør notatene mer oversiktlige. Transcript Assist bruker KI og tale til tekst for å transkribere og oversette opptak.

 

Sirkelsøk

Samsung Galaxy S24
Skyggen i ansiktet fjernes automatisk ...
Samsung Galaxy S24
... med kunstig intelligens. Foto: Stian Sønsteng
Samsung Galaxy S24 Ultra
En refleksjon i vinduet ...

Blant Galaxy AI-funksjonene som ikke er avhengig av språk, er Circle to Search med Google. Denne startes med et langt trykk på hjem-knappen, og skal fungere uansett hvilken app som vises på skjermen, ved å tegne en sirkel rundt hva man vil vite mer om.

Samsung Galaxy S24 Ultra
... kan fjernes med en sirkel og KI. Foto: Stian Sønsteng

KI brukes også når man fotograferer, blant annet for å gi gode nattopptak, og til å redigere bilder og videoer. Edit Suggestion skal foreslå de beste endringene, mens Generative Edit fyller inn det som mangler hvis man for eksempel retter opp et skjevt bilde. Med Instant Slow-mo genereres ekstra bilder i videoen, for å gi jevnere bevegelser. Hvis KI er brukt, legges informasjon om dette inn i metadataene.

Kamerafunksjonene i S24-serien skal i større grad være integrert i mobilapper som Instagram, med mulighet til å dele HDR-opptak.

 

Priser

Galaxy S24-serien består ved lansering av tre modeller, med operativsystemet Android 14 og Samsung eget One UI 6.1. Toppmodellen Galaxy S24 Ultra kommer med minne på 256GB, 512GB og 1TB, til 18.000, 19.500 og 22.500 kroner. Galaxy S24+ kommer i 256 og 512GB til 14.500 og 16.000, mens Galaxy S24 kommer i 128 og 256GB til 11.500 og 12.300 kroner.

Samsung Galaxy S24 Ultra (f. v.), S24+ og S24. Foto: Stian Sønsteng

Ultra er den første Galaxy-modellen bygd i titanium. Den kommer med pennm og har Corning Gorilla Armor-glass som skal gi 75 prosent mindre gjenskinn, og være fire ganger mer holdbart mot riper.

Alle tre modeller har amoled-skjerm og oppdateringsfrekvensen på 1-120Hz. Ultra og S24 har QHD+ og er på 6,8 og 6,7 tommer, mens S24 har FHD+ og er på 6,2 tommer. Vekten er henholdsvis 232, 196 og 167 gram, og batteriene 5.000, 4.900 og 4.000 mAh.

Med disse dekslene får bakgrunnen på skjermen samme motiv som baksiden. Foto: Stian Sønsteng

 

Ny 5x zoom

Ultra har fått et nytt objektiv med 5x optisk zoom (f/3,4) med 50 MP adaptiv sensor. Dette er en del av et firedobbelt kamerasystem, der 3x og 5x er optisk zoom, mens 2x og 10x er zoom i optisk kvalitet. En forbedret digitalzoom skal gi krystallklare bilder på 100x zoom, og nattbilder (Nightography) skal også ha blitt bedre, med 60 prosent større bildepunkter, på 1,4 μm.

Videoopptak skal også ha blitt bedre, blant annet ved at informasjonen fra en gyro brukes til å skille mellom mobilen og motivets bevegelser.

Galaxy S24 Ultra kjører på Snapdragon 8 Gen3, og har et forbedret termisk kontrollsystem, noe som ikke minst er viktig for mobilspill. Lysstyrken er økt med 40 prosent, og er på 2.600 nits.

Powered by Labrador CMS