ØDELAGT BENKEPLATE

JURIDISK: For at det skal være en mangel, må det være en feil på produktet ved leveringstidspunktet. Det er et sentralt spørsmål i denne saken.

TEKNIKER MÅ FÅ TILGANG

JURIDISK: En forbruker har krav på utbedring (service) innen rimelig tid, men han/hun plikter å «gjøre produktet tilgjengelig» for tekniker.

HEVINGSOPPGJØR ETTER KJØP AV NETTBRETT

JURIDISK: Ved hevingsoppgjør kan selger trekke fra et beløp tilsvarende den nytten kunden har hatt av produktet i perioden.

KLAGE PÅ OPPMØTEGEBYR

JURIDISK: I henhold til håndverkstjenesteloven har tekniker (i dette tilfellet) en frarådingsplikt dersom reparasjonen ikke vil lønne seg økonomisk sett ut i fra produktets verdi.

KLAGE PÅ UTFORMINGEN AV BLÅTANN-ØREPROPPER

JURIDISK: Forbrukerklageutvalget behandler saker i henhold til forbrukerkjøpsloven, altså hvor kjøper er forbruker, og selger som regel en profesjonell part.

HEVING AV KJØP

En sluttkunde kan rette et mangelskrav mot et bakenforliggende ledd, som ofte er en leverandør/produsent.

KORONAVIRUSET: JURIDISKE PROBLEMSTILLINGER

Hvordan skal bransjen forholde seg til de juridiske problemstillingene som oppstår i kjølvannet av koronaviruset? Her finner du svarene. Oppdatert 23. mars kl. 22.

KORONAVIRUSET: ARBEIDSRETTSLIGE PROBLEMSTILLINGER

KRONIKK: Advokatfirmaet Ræder har tatt for seg noen av de mest praktiske arbeidsrettslige problemstillingene som oppstår i kjølvannet av pandemien.

HEVING AV KJØP

JURIDISK: Ved heving skal kjøpes nullstilles, og selger får produktet tilbake, mens kjøper får pengene tilbake.

FALSK TELEFON

JURIDISK: Forbrukerkjøpsloven regulerer salg mellom en forbruker og en profesjonell part. Er kunden og selger privatpersoner gjelder Kjøpsloven.

FEIL PÅ SKRIVER

JURIDISK: Forbrukerkjøpsloven regulerer salg mellom en forbruker og en profesjonell part. Er kunden en næringskunde gjelder Kjøpsloven.

DEFEKT HOVEDKORT PC

JURIDISK: Forbrukerklageutvalget behandler kjøp som er regulert i forbrukerkjøpsloven. Et forbrukerkjøp er når en fysisk person (forbruker) kjøper en vare av en profesjonell selger (eks forhandler).

FOR LAV TEMPERATUR PÅ KAFFEMASKIN

JURIDISK: En mangel på et produkt er en iboende svakhet, altså en produksjonsfeil. Det vil ikke være noe mangel om produktet ikke har noen svakhet.

Feilpriset datamaskin

JURIDISK: Vi sier ofte at kjøp er bindende, i hvert fall for selger, da noen tilbyr åpent kjøp. Ved nettsalg så gjelder angreretten. Har selger bekreftet ordren, så stiller kunden sterkt. Men i noen tilfeller er varen feilpriset.

VERKSTEDET ØDELA PRODUKTET

JURIDISK: Ved ombytte skal kunden ha «tilsvarende produkt». Om dette ikke er mulig å skaffe, kan det fort bli uenighet. I denne saken gikk uenigheten på hvor stor erstatning kunden skal få.

Kaffemaskin sluttet å virke

JURIDISK: Dersom det er en mangel på produktet har kunden krav på å få det utbedret kostnadsfritt. Men selger kan ta et undersøkelsesgebyr som dekker «selve undersøkelsen». Dersom det er en mangel, skal kunden ha dette tilbakeført.

For varm datamaskin skrur seg av

JURIDISK: For at det skal være en mangel, så må det være en såkalt «iboende svakhet» i produktet.

Klage på mobilkamera og restart

JURIDISK: I denne saken har en forhandler solgt en mobiltelefon til en kunde. Kunde har selv åpnet telefonen, noe som produsent i brukermanualen påpeker vil føre til at garanti forsvinner.

KJØP MELLOM PRIVATE MED MANGLENDE LEVERING

JURIDISK: Kjøp av varer mellom privatpersoner er regulert av kjøpsloven (likeverdige parter). Loven sier at risikoen for varen går over til kjøper i «overleveringstidspunktet», og når kjøper velger å få varen tilsendt er dette i utgangspunktet kjøpers risiko.

MEDLEMSFORDEL: JURIDISK FAGKVELD

Stiftelsen Elektronikkbransjen inviterer sine medlemmer til gratis juridisk fagkveld hos vår samarbeidspartner Advokatfirmaet Ræder.

MANGLENDE KONTAKT MELLOM PC OG SKJERM

JURIDISK: En kunde må bidra med litt egeninnsats for å bidra til at avhjelp går «som smurt». I dette tilfellet nektet kunden å signere på et serviceskjema, som sa at dersom det ikke var mangel måtte han betale undersøkelsegebyr.

DEFEKT LYDKNAPP PÅ MOBILEN

JURIDISK: En mangel er en iboende svakhet på produktet. Dersom produktet har vært utsatt for en ytre påvirkning vil det ikke være en mangel, selv om feilen oppstår i løpet av de seks første månedene etter kjøpet.

SKAL KUNDEN HJELPE TIL?

– Kan kunden pålegges å hjelpe serviceteknikeren under hjemmeservice? Dette var blant spørsmålene som ble besvart på Vårkonferansen.

NYE PERSONVERNREGLER – ER BRANSJEN KLAR?

KRONIKK: I mai 2018 får Norge nye personvernregler, den største endringen på 20 år. Er elektronikkbransjen klar?

SELGER GA FEIL OPPLYSNINGER

JURIDISK: Dersom selger gir gale opplysninger, eller holder tilbake informasjon, så vil dette kunne være en mangel, selv om det ikke er noe fysiske feil på produktet.

IKKE FÅTT VAREN LEVERT

JURIDISK: I denne saken er det flere vinklinger, men innlysende at innklagede taper. Selger bør levere en vare som er solgt, og det er aldri lurt å ikke svare på henvendelse fra Forbrukermyndighetene.

HVA BØR TEKNIKEREN SI OG IKKE

– Det er noen fallgruver en servicetekniker bør være oppmerksom på, når det gjelder hva som sies ute på service og hva som står i rapporten.

MAN KAN SKRU UTEN FAGBREV

– Denne våren har det vært en het potet i verkstedbransjen; hva kreves for å skru på elektrisk utstyr? sier Kyrre W. Kielland.

FEIL PÅ MOBILEN?

INNSPILL: Stopper smarttelefonen er det kjedelig når butikken gir deg skylda. Som regel er det butikkens dokumentasjon som avgjør om det hjelper å klage.

PODCAST FOR BRANSJEN

– Dette er kanskje verdenshistoriens første podcast om erstatningsrett og produktansvar, sier advokat Ole André Oftebro.

RIKSTV VANT RETTIGHETSRETTSSAK

– Vi er fornøyde med at Norwaco har trukket anken. Det er imidlertid synd at saken måtte gå i rettsapparatet over så mange år.

REKLAMASJONSRETT OG GARANTIER

KRONIKK: Hva er forskjellen på lovfestet reklamasjonsrett og rettigheter etter «frivillige» garantier, og hvilke konsekvenser vil en sammenblanding kunne ha?

NÅR ER KJØPER FORBRUKER ETTER LOVEN?

KRONIKK: Forbrukerrådet får ofte spørsmål om kjøper er å betrakte som en forbruker eller om kjøper må anses som næringsdrivende.

REGRESS OG ANNEN ERSTATNING

KRONIKK: Krav mot forhandler, importør eller produsent for en eventuell skade avhenger av en rekke forhold.

NINTENDO-DOMMEN

KRONIKK: Maskinvare for dataspill kan være utstyrt med innretning som forhindrer bruk av spill som krenker spillutvikleres opphavsrett.

FORELDELSE AV ANSVARET

KRONIKK: Produsenter og importører er erstatningsansvarlige for skade som oppstår som følge av såkalte sikkerhetsmangler.

Den redaksjonelle delen av Elektronikkbransjen.no og fagbladet Elektronikkbransjen redigeres på uavhengig grunnlag etter prinsippene i Redaktørplakaten og normene i Vær varsom-plakaten. Om personvern/cookies. Motta våre nyhetsbrev.

Stiftelsen
Elektronikkbransjen

Org.nr. 983 102 972

Fyrstikkalléen 3 A, 0661 Oslo

Postboks 6640 Etterstad,
0607 Oslo
+47 23 06 07 07
[email protected]

Ansvarlig redaktør
Stian Sønsteng
+47 9920 2005
[email protected]


Kommunikasjonssjef
Marte Ottemo
+47 415 55 528
[email protected]

Administrerende direktør
Jan A. Røsholm
+47 928 87 000
[email protected]


Økonomi- og administrasjonssjef
Hans F. Johansson
+47 41 30 33 12
[email protected]

Mediegrafiker
Cathrine Pedersen
+47 93 43 93 85

[email protected]


Annonsesjef
Inge Krav, HS Media AS
+47 911 27 717
[email protected]